Външната комисия на Сената на САЩ разреши удари по Сирия

Сенаторите приеха проекта за "ограничена намеса"
Обновена: 4 сеп 2013 23:27 | 4 сеп 2013 23:17,
102
Външната комисия на Сената на САЩ разреши удари по Сирия
Снимка: БТА

Комисията за външни работи на Сената на САЩ одобри проект за военни удари срещу режима на сирийския президент Башар Асад в отговор на смъртоносна атака с химическо оръжие, предадоха световните агенции.

Сенаторите в комисията приеха с 10 на 7 гласа проекта за "ограничена намеса" в Сирия с максимално времетраене 60 дни с възможност то да бъде удължено до 90 дни, без дислоциране на сухопътни сили.

Резолюцията е изготвена от председателя демократ на комисията Робърт Менендес и водещия републиканец в нея сенатор Боб Коркър.

Това е първото гласуване в Конгреса на САЩ с разрешение за употреба на военна сила от октомври 2002 г., когато законодателният орган даде на президента Джордж У. Буш разрешение за военната операция в Ирак.

Очаква се пълният състав на Сената да гласува проекта следващата седмица.

Още по темата
Планираният военен удар срещу Сирия заради употреба на химически оръжия от нейна страна няма да е само символичен и значително ще намали военната мощ на президента Башар ал Асад, заяви по-рано на изслушване в Конгреса министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл, цитиран от Ройтерс.

По думите му президентът Барак Обама е казал, че това няма да е само символичен, а ще е "значителен" удар, който фактически ще намали възможностите на Асад. Хейгъл заяви това по време на изслушване пред комисията по външни работи към Камарата на представителите, която обмисля дали да позволи употреба на военна сила.

Шефът на Пентагона каза също, че по негово мнение вероятността Асад отново да използва химически оръжия е доста голяма, ако САЩ не предприемат действия, за да дадат да се разбере ясно, че употребата на такива оръжия е неприемлива.

Държавният секретар Кери се съгласи, като според него вероятността за това е стопроцентова, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: САЩСириявоенни удари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
12
 
4
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Честно казано мис се струва пълен цинизъм да излезеш с плакат на Башар Асад на фона на разрушенията в Сирия които показват , на фона на онази редичка с малки телца увитив бели чаршафи . Вярно и по време на ВСВ хората не са знаели какво се е вършило в Ка Це лагерите и у нас Лов
27
6
 
9
 
! Отговори
Социалист преди 10 години
До Одисей 1Вземи малко ТИ прочети за Ленин и тогава говори глупости! Но какво да говоря за симпатизант на страна предизвикваща войни по целия свят за пари жертваща собствения си народ!
26
20
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
25 не са цинични , Щатите е дълбоко правова държава и в нея си има ред за всичко, за това и обама се обърна към конгресмените , можеше и сам да реши но прдвид сложността на ситуацията даде възможност на народните избранници , законодателите да преценят също иа да отсъдят.
25
14
 
4
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
24 толкова много го обичал Зомби , че го подложил на геноцид , вземи малко попрочети за Ленин.
24
17
 
4
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
22 А ти не разбра ли че изобщо не е била целта да се намира такова оръжие , то беше за такива като теб , целта е в Ирак като противодействие на тероризнма да се изгради проспериращо общество и функционираща демоктична ситема по примера на Турция , колкото до петрола , аман от лаици , тос е тъгува по международни борсови цени Ирак е чклена ОПЕК и в Ирак днес оперират включителни и руски компании като Лукоил и американските далеч не са с най-големи квоти . Да не говрим че днес Америка е най-големи
23
1
 
17
 
! Отговори
Даола преди 10 години
Тези разсъждават като ***, но тази комисия всъщност се състои от най-яростните защитници на военно-промишления комплекс - той ги е поставил там. А пък предложенията за "ограничение по време" са направо цинични. Дано Конгресът излезе по-разумен - там не всички са купени.
22
4
 
18
 
! Отговори
Социалист преди 10 години
До Одисей 1"Мумията" е обичал народа си и то работническата класа! Днес управляващите обичат само тези от които имат нужда и другите с много пари! Опс.. те реално имат нужда само от тези с многото пари. Нас обикновените кучета ни яли!
21
22
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Гудбай Асад Гудбай гудбай ауфвийдерзеен
20
2
 
27
 
! Отговори
Бай Он преди 10 години
До Одисей 1Абе, одисеЙ 1,2,3...Ти така ли и не разбра какво се случи тогава? Или така са ти казали да пишеш? Или си просто неграмотен?Не разбра ли, че след всичкия потрес преди началото на войната в Ирак, накрая не намериха нищо, но освен нефта (дето още го крадат), им отнесоха Персийския музей и още много древни сбирки?И ги пратиха в блатото
19
0
 
10
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
До Одисей,"Слаби журналити на тази новина трябваше дадат снимка от залата за изслушвания ,а можеше и видео , за да видите за какво иде реч , защото съ сигурен че и хал хабер понятие си нямате."Напълно съм съгласен с теб, трябваше да е на фона на хората , които вдигаха окЪрвавени ръце!
18
19
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Разговарях с президента Владимир Путин и с външния министър Сергей Лавров и те ме увериха, че няма да се стигне до ескалация на конфликта до такова равнище. А и руските бойни кораби в Средиземно море се намират на значително разстояние, коментира Кери, отговаряйки на въпроси на конгресмени относно опасността от противопоставяне с Русия, която притежава значителен ядрен арсенал.
17
14
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Що се отнася до това, че арабски държави са предложили да поемат разходите и да я оценят, отговорът е да, това е вярно. Те направиха това предложение и то се разглежда, посочи Кери. Общо взето някои от тях заявиха, че ако САЩ са готови да направят това, както сме го правили по-рано в други държави, те ще поемат тези разходи. Това не е включено в плановете ни, но те го заявяват сериозно, допълни държавният секретар
16
27
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
13 Не не е Кириле това е удар целящ намаляването на спосбността на един тиранин да използва химическо оръжие срещу народа си.
15
30
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
По същия начин Ирак имаха ядрени и химически оръжия и накрая САЩ им окрадоха нефта.-------------------14 Стига бе ей стига волни съчинения
14
22
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Според него Русия все още притежава елементи, които й позволяват да се позиционира като супердържава. Например запазващият се ядрен арсенал. Но в сферата на обикновените въоръжения не бих включил Русия в тази категория,заяви председателят на Обединения комитет на началник щабовете на Въоръжените сили на САЩ Мартин ДемпсиГАГАГА
13
1
 
29
 
! Отговори
Бай Он преди 10 години
По същия начин Ирак имаха ядрени и химически оръжия и накрая САЩ им окрадоха нефта.Тук е същото.Горките престъпници на *** Обама вече и не се опитват да измислят някаква по-сносна причина за да оправдаят кражбите си.Следващите сте ВИЕ!!!
12
1
 
24
 
! Отговори
Кирил преди 10 години
Всъщност това не е ли декларация обявяване на война човечеството, и то няма ли право да се защити както намери за добре,вие кажете!!!
11
22
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Слаби журналити на тази новина трябваше дадат снимка от залата за изслушвания ,а можеше и видео , за да видите за какво иде реч , защото съ сигурен че и хал хабер понятие си нямате.
10
20
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
6 скрий се бе *** стига плашил децата с мумията
9
22
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
6 скрий се бе *** стига плашил децата с мумията