Какво представлява химическото оръжие на Сирия?

Над 100 тона газ зарин могат да убият 50 млн. души
Обновена: 10 сеп 2013 17:36 | 10 сеп 2013 17:36,
54
Какво представлява химическото оръжие на Сирия?
Снимка: Bulgaria On Air

Сирийската криза привлече безпрецедентно внимание към проблема с химическото оръжие. За Сирия се смята, че притежава две категории такива оръжия - вещества с кожно-обривно действие и нервнопаралитични газове.

Сирия разполага с десетки, ако не стотици тонове иприт, показват публично достъпни анализи. Това е вещество с кожно-обривно действие. При контакт се получават силни химически изгаряния. Симптомите са ужасяващи рани. При вдишване ипритът уврежда респираторния тракт. Оцелелите получават трайни увреждания.

Нервнопаралитичният газ е много по-смъртоносен от иприта. Смята се, че Сирия притежава два вида - зарин и VX. И двата поразяват нервната система на човека и предизвикват смущения в мускулните функции.

При контакт с двете бойни отровни вещества симптомите се проявяват почти незабавно - конвулсии, повръщане, парализа и характерно трептене на зеницата. Смъртта обикновено настъпва от задушаване поради парализа на белите дробове. Половин милиграм зарин може да убие възрастен човек за минути.

Ако е вярно, че Сирия притежава над сто тона газ зарин, това е достатъчно да убие 50 милиона души.

Химическото оръжие може да се използва с ракети, артилерия или балистично оръжие. Дори да се унищожи с бомби, остава рискът за околната среда.

Светът има интерес да се увери, че сирийското правителство упражнява ефективен контрол над запасите си химическо оръжие. Не може да се изключи опасността подобно оръжие да попадне в ръцете на терористи, особено при падане на режима на Башар Асад.

Вижте коментара на бившия съветник по сигурността на Белия дом Ричард Фолкенрат във видеото на Bloomberg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
вън от България преди 10 години
Нали за това дадоха на концесия Софийска вода или за печалба дай, а когато опре до пари - ами ... някой друг.Всички концесионери вън от България.
35
1
 
4
 
! Отговори
турска подлога преди 10 години
Фанатика Ердоган и парцала Борисов, известен още като Тиквата не бяха ли първи приятели и се държаха прегърнати наскоро? Войната в Сирия не е ли поръчана от чифутската държава и Турция и режисирана от ЦРУ? Докога дебелогъзата Тиква ще се разхожда на свобода и не е ли време да бъде осъдена на 20 години строг тъмничен заради предателство спрямо националните интереси на България??!??
34
1
 
6
 
! Отговори
Редник преди 10 години
Няма атака с химическо оръжие от Асад има атака с химическо оръжие от терористите бунтовници и подкрепящите ги цру и ердоган
33
0
 
8
 
! Отговори
Редник преди 10 години
Крайно дясния ислямски фанатик режеб ердоган известен с омразата си и плановете за териториално разширение на турция и създаване на велика албания за сметка на България Македония Иран и Сирия заявява че ще унищожи Асад каквото и да му коства това.Как трябва да постъпи България с този темерут който собствения народ не го иска .Нека да сме отговорни към нацията си
32
0
 
4
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
Колко Медицински и Друг персонал е необходим за ОБГРИЖВАНЕТО на ЕМИГРАНРСКИЯ ПРИТОК от Африка?!Ако можехме да им осигурим работа-ДОБРЕ...В този момент поемането на Бежанската вълна в България струва на БЪЛГАРСКИЯ ДАНЪКОПЛАТЕЦ около 120 000 лв /ден- преки разходи и още горе долу толкова косвени разходи....От Кристалина Георгиева не чакам да свърши нещо полезно!Чакам от Правителството НИ ,да ИЗИСКА ОТ ЕВР. парламент да платят на България като Граница на Европейския съюз,ПО НАЙ-БЪРЗИЯ начин.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До boyko_stoewТе ще ни окажат ЕКСПЕРТНА помощ... Мамка им и експертите.
30
0
 
3
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
поправка на 36.....БЪЛГАРСКИЯТ данъкоплатец НЕ може да помогне
29
0
 
2
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
Важното е ,че тия дни нямаме "Официална Българска позиция " (от вигенин или орешарски)по въпроса за участието ни във военна намеса в Сирия.Надявам се така да е и занапред!.....Това което трябва да искаме в този момент от европейските парламентаристи е подпомагане за бежанската криза!От Северна Африка прииждат болни и неплатежоспособни хора,на които Българският данъкоплатец може да помогне!
28
0
 
7
 
! Отговори
Редник преди 10 години
До анонимен загинаха ама не от действията на Асад а на терористите в комбина с американците и турците ердоган е проосмански мюсюлмански терорист известен с антисирийска дейност Руските тайни служби го доказаха и външния министър не случайно обвини терористите
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен а защо не сащ....я си помисли....
26
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Zaginalite v Siriya ve4e nadminaha 300 hilqdi satrapa Asad unishtoji Siria i da se spre voynata stranata ve4e 50 godini ne moje se vazstanovi
25
4
 
8
 
! Отговори
Редник преди 10 години
Според мен оръжието е превозено от американци в Турция от където и е предадено на терористите именувани опозиция
24
3
 
8
 
! Отговори
Редник преди 10 години
Химическото оръжие по руски данни е превозено на американски кораби в Турция от там е доставено по тайни канали на терористите наричани бунтовници доказано е със снимки .Заснети са турски военни да приемат оръжието от американците и да го предават на терористите
23
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе аре бе, кой хвърляше *** по време на виетнамската война...
22
22
 
4
 
! Отговори
обективен преди 10 години
Реaлносттa боли дрaги руски дaми, но тaкивa сa РЕAЛНОСТИТЕ след крaя нaСтуденaтa войнa! Ядрения потенциaл нa СAЩ е в пъти по- голям от този нa остaнaлия свят, зa русия дори и посочения по мое мнение трябвa дa се понaмaли, зa дa достигне реaлния руски ядрен потенциaл! Този дисбaлнс е дело нa ссср- хaртиен тигър, докaто СAЩ се въоръжaвaше РЕAЛНО през десетилетиятa! Дa не говорим зa технологичния потенциaл нa Щaтите! Тук договорите сa непричом!))
21
7
 
6
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
До 10117Ти напълно подкрепи това което пиша!!!Най-кекавия е щом не иска една смешна война да направи!!!!!Ясно се каза, че Президента решава и без конгреса по този въпрос!!!!Обамата явно има симпатия към исляма някаква! :((( Държанието му е такова от много отдавна!!!От толкова *** баш избраха помашката ***!!!!
20
1
 
12
 
! Отговори
10117 преди 10 години
До АНТИМУТРА>> Барак Обама е най-кекавия президент на САЩ!!!Така се представя за пред наивниците. Напротив, много е умен даже и играе двойна игра. Ясно е че Обама не желае военен конфликт, ако искаше вече щеше да я е обявил. Той отчаяно се надява конгресът да гласува против война, за да го оттърве от натиска оказван върху него от господарите му.
19
3
 
1
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
До 43214321 това болничен номер от психото ли е?
18
2
 
26
 
! Отговори
Momo преди 10 години
Ами стоте ядрени бойни глави ан Израел колко човека могат да убият? Защо никой не повдига тази тема на международната сцена?
17
9
 
4
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Барак Обама е най-кекавия президент на САЩ!!!Тези преди него отдавна да са омиротворили и Сирия и Иран, че и Северна Корея преди да са направили ядрените!!!