Китай откри летището на най-голяма надморска височина

Аерогата Даочън е в населената предимно с тибетци част на Съчуан
Обновена: 16 сеп 2013 21:42 | 16 сеп 2013 21:41, Елка Василева
8
Китай откри летището на най-голяма надморска височина
Летище Даочън. Снимка: Reuters

Китай откри днес гражданското летище на най-голяма надморска височина в света в отдалечената и неспокойна провинция Съчуан, предаде Ройтерс.

Летището Даочън в Гажцзъ, предимно населена с тибетци част на Съчуан, е на 4411 метра надморска височина и изпреварва досегашния първенец по този критерий тибетското летище Цамдо, което е на 4334 метра надморска височина.

Агенция Синхуа уточнява, че летището, което струва 1,58 милиарда юана (258 милиона долара), може да обслужва 280 000 пътници годишно.

Полетите първоначално ще бъдат до Чънду, столица на провинция Съчуан, като двудневното пътуване с автобус вече ще бъде съкратено до малко над един час със самолет. Полетите до Шанхай, Гуанчжоу и Чунцин ще започнат да се обслужват по-късно.

Летището ще помогне да бъде разработен за туристи природният резерват Ядин, известен със запазената си природна красота.

Китай започна програма за милиарди долари, целяща да модернизира старите летища и да се строят нови, особено в отдалечените западни територии, като начин за насърчаване на икономиката.

Някои от тези летища са в населени с тибетци райони, чието население се противопоставя на китайския политически контрол.

Гажцзъ бе сцена на многобройни самозапалвания в знак на протест срещу китайското управление през последните малко повече от три години, като там има засилени мерки за сигурност, отбелязва Ройтерс.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
8
 
10
 
! Отговори
файтър-нинджа преди 10 години
до 2Искам да те видя как с 1 "скоч" ще накараш някоя даже да ти обърне внимание, шматка.
3
0
 
25
 
! Отговори
копардисан преди 10 години
не виждам копърките - фалшивите таксита от летище софия- за които политиците си затварят очите - явно имат изгода.
2
1
 
39
 
! Отговори
До 1 преди 10 години
Имаш евтини жени в чалга дискотеки които за един скоч правят чудеса като никъде по света !
1
5
 
21
 
! Отговори
stariadub преди 10 години
Да са живи и здрави, китайците, всяка държава има нещо с което да се гордее, естонците имат Скайп...а ние кво имаме ,компютъра, където няма нищо общо , а за заблуда