Управляващите в Гърция създадоха „Златна зора“, смята анализатор

Йоаким Каламарис обяви партията за криминална
5 окт 2013 20:10,
6
Управляващите в Гърция създадоха „Златна зора“, смята анализатор
Снимка: Bulgaria On Air

„Управляващите не бива да се изненадват от действията на „Златна зора“, тъй като именно те са са предпоставката за наличието на този политически продукт, създавайки корупция в страната, обричайки на недоимък гражданите“, каза в предаването „Брюксел 1“ по телевизия Bulgaria On Air Йоаким Каламарис, предприемач и преподавател в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив.

Според проф. Георгиос Плиос, преподавател в Атинския университет ситуацията е резултат от последните 25 години политика в Гърция.

Припомняме, че лидерът на гръцката крайнодясна партия „Златна зора“ Николаос Михалолиакос остава в ареста. Той е обвинен в създаването на престъпна организация, в убийство, нападение и пране на пари. Решението на съда го превръща в първия от десетилетия избран председател на партията, който влиза зад решетките. Партията спечели 18 места в гръцкия парламент на изборите миналата година. Тя се обяви срещу дълговата криза, бюджетните съкращения, високата безработица и корупцията и с това спечели доверието на гърците и се превърна в третата по популярност партия в южната страна. Проучванията обаче сочат, че след убийството на рапъра доверието към „Златна зора“ спадна с една трета.

„Златна зора“ не е просто неонацистка партия, защото тя не гледа романтично назад в миналото. Това е нацистка партия, а от юридическа гледна точка е и криминална.

Не може предпоставките за създаването на тази организация да се търсят само в кризата, защото много страни също преминават през трудни икономически етапи, но това не доведе до ескалация на фашистки настроения и радикални действия“, обясни още Плиос. Според него трябва да се потърси по дълбоко, защото тежката финансова обстановка в Гърция засегна най-вече хората до 35 години, заети в сферата на услугите.

„Другият фактор, който изигра решаваща роля за наличието на партия като „Златна зора“, е коренната промяна на идеологията в Гърция през последните две десетилетия. Трябва да признаем, че в Гърция фашизмът има история, той дойде в страната по време на германската окупация. Смяната на идеологията, за която говоря, засегна най-вече хората, характеризиращи се с така наречената политическа апатия. След като настъпи кризата, фашизмът и нацизмът се огледаха именно в тях“, посочи професорът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
" Трябва да признаем, че в Гърция фашизмът има история, той дойде в страната по време на германската окупация." Само *** или платен драскач може да напише такава глупост !На 28 Октомври гърците празнуват гроичното "НЕ" което казаха на ултиматумът от фашистка Италия ! После се "опънаха" на всесилната Германия ! Никога фашистите не са се чуствали конфортно в Гърция !А "Златна зора " ,като всяка нацистка организация ,си е престъпна !
4
2
 
2
 
! Отговори
Престъпници преди 10 години
На радетелите за национализъм им пожелавам да попаднат в лапите на няколко от тия *** от хриси авги. Иначе са яко просветени антиглобалисти.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сравнете статията с тази.TheRealNews"Gov't Crackdown on GoldenDawn Won't defeat GreekFascism".Какви са престъпленията на партията,освен,че наричали израел терористична държава?Ами не приемали доктрината за газовите камери."Memory of the Holocaust central to the new world order"by Ian Kagedan,Toronto Star.Всеки трябва да скандира,че 2+2=5,въпроси не са разрешени.После за антихриста.
2
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мръсните комуно- интернационалисти преминали към следващата фаза към установяване на сатанисткия световен ред, предрешени като борци за справедливост и свобода с лъжи и клевети се опитват да убият националистическия дух на гърците,които са с древна история и култура.Това са истинските врагове на Гърция и на Европа !!!
1
4
 
12
 
! Отговори
scapegoat преди 10 години
"Златна зора" е плашило, което се използва, за да се отвлече общественото внимание на гърците от това да обвиняват престъпната си олигархия за тоталния фалит на държавата.