Обама към американците: Чака ни финансов хаос

Президентът с предупреждение ако не бъде повишен тавана на дълга
Обновена: 9 окт 2013 11:06 | 9 окт 2013 07:29, Красимир Ангелов
27
Обама към американците: Чака ни финансов хаос
Снимка: Reuters

С прогноза за финансов хаос и икономически трудности, президентът Барак Обама предупреди американците, че ще пострадат сериозно, ако Конгресът не реши проблемът с дълговата криза в страната. Обама призова своите съграждани да не слушат онези, които твърдят, че последиците са преувеличени, предаде Ройтерс.

На пресконференция, свикана спешно в Белия дом, Обама отправи най-твърдото си предупреждение досега за рисковете, ако Конгресът не повиши тавана на американския дълг до крайния срок 17 октомври.
 
"Решение да се позволи действително дефолт, според много бизнесмени и икономисти, би било, цитирам: "безумно, катастрофално, хаос". И това са някои от по-учтивите думи. Уорън Бъфет сравни дефолта с ядрена бомба, оръжие, прекалено ужасно, за да бъде използвано", добави президентът.

Обама заяви също, че освен непосредствената вреда, има и по-широки опасности за бъдещите президенти и за демокрацията. "Не става въпрос само за мен. Това засяга и моите приемници
на поста, от която и партия да са. На тях също не бива да им се налага да плащат откуп на Конгреса, за да си свърши работата. Трябва да сложим точка на това", заяви президентът.

Републиканците, стремящи се да използват силата си, за да принудят Обама да ореже разходите или да ограничи обсега на Закона за достъпната здравна грижа, намекват, че отрицателните последици от кризата по дълга са преувеличени. Обръщайки се към широката аудитория чрез медиите вчера, президентът се постара да обори идеята, че ефектът би бил мимолетен.

"Става дума за надеждността на САЩ, за тежестта на думата ни, за доброто ни име. Това е реално", каза той.

Обама призна, че е в неизгодна позиция в пиар битката, понеже моли законодателите за "повишаване на лимита на дълга" - "мръсна дума", която избирателите отъждествяват с разрешаваенто на по-голям дълг. "Не става дума за повишаване на нашия дълг. Това не добвя нито цент към дълга ни", увери ги той.

"Ще има и значителен риск от много дълбока рецесия в момент, когато все още изкачваме пътя за излизане от най-лошата рецесия на нашето време", добави Обама и продължи с обяснението:

"Вие нямате шанс да се обадите в банката си и да кажете: "Няма да платя ипотеката си този месец, ако не прибавите нова кола и ексбокс".

Анкета на Ройтерс/Ипсос вчера установи, че делът на американците, разтревожени от спирането на финансирането на правителството, е нараснал до 75 процента от 66 процента миналата седмица. Делът на онези, които обвиняват републиканците, се е увеличил от 26 процента на 30 процента, а  на обвиняващите Обама и демократите - от 18 на 19 процента.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
XAXAXA KRAQT NA IMPERIQTA NA SATANATA NABLIJAVA SMYRT NA USA
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АМЕРИКАНЦИТЕ ЩЕ СА МНОГО ПРОСТИ АКО ПРОДЪЛЖАВАТ "ДА ВЯРВАТ В ДЯДО КОЛЕДА"-НЯМА ДА СЕ ДИГНЕЛ ДЪЛГА АБЕ НАЛИ ТОВА Е ЦЕЛТА ДА СЕ ФИНАНСИРАТ ОТ ЧАСТНИЯТ ФЕД, КОЙТО ПЕЧАТИ ДОЛАРИ БЕЗ ПОКРИТИЕ И БЕЗКОНТРОЛНО САМО И САМО ДА ГРАБИ ОТ НАРОДА В САЩ И РЕСПЕКТИВНО ОТ СВЕТА.*** СА ТИЯ КОИТО СИ ПРОДАВАТ СТОКАТА С/У $ ВСЕ 1 СИ Я ДАВАТ С/У ВЕСТНИЦИ.А ТОВА ПОКАЧВАНЕ ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ПО-ВИСОКИ ДАНЪЦИ И СЛЕД НЯМА 6 МЕС. ИЛИ ГОД.ПАК ЩЕ ТРЯБВА ДА ДИГНАТ ДЪЛГА Т.Е АМ.НАРОД ДА СИ ДИГНЕ КРАКАТА ДА МУ ГО НАВРАТ ДО МЪДИ!
18
1
 
4
 
! Отговори
do ДЖЖ преди 10 години
Е то хубаво, ще бягаш на село, ами там като идеш кво ще праиш, кому ку*ра ще да поцелунеш там а? Или ще риниш говната на кравите и на козите? Ще го правиш ли това, ако ти го направиш може и аз да се навия :)
17
1
 
22
 
! Отговори
джж преди 10 години
значи като се вдигнел тавана на дълга, това нямало да прибави и цент нов дълг?!?!? Шоя за *** ли ни взема?? Аре американците са такива явно , ама ние не. Как като вдигнеш тавана на дълга няма да расте дълга.. нали затова го вдигаш бре! Аман от простотии и лъжи. Живеем в сбъркан и зъл свят, лицимерен и свят на двойните стандарти, БЯГАЙТЕ НА СЕЛО
16
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бежанците не са ни проблем, ПОЛИТИЦИТЕ НИ СА ПРОБЛЕМ! ЕДИН НЯМАМЕ СЪС СВЕТА, КОЙ ОТ КОЙ ПО- ГОЛЯМ РАЗБОЙНИК!
15
0
 
9
 
! Отговори
до 1 преди 10 години
немое туй да стане, Дянкоув е у Россия !
14
1
 
13
 
! Отговори
Мемо преди 10 години
Еммм като не успя да влезеш във война, та да изкарате някой долар, тъй ще е...Сърбайте ся!
13
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много ми се иска да фалират. Ще опъваме каиша 2-3-4 години, като след ВСВ, но след това светът ще поеме към нова, по-добра посока. Вярвам в това.... Но не би. Циркове и извиване на ръце е всичко това.Ми да си гледаме нашите мутри на депутатските банки и проблемите с бежанците, които САЩ ни натресоха!
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***, видяхме им работата- като кучето на нивата! )))
11
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и какво са ти ограбили глупи , ти можеш ли и на 10% да работиш като тях
10
1
 
24
 
! Отговори
емо преди 10 години
обявяват фалит и започват да връщат ограбеното от света.да живеят американци и европейци без грабеж да видят какво е 'демокрация'
9
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чакайте Обама, до кога ще вдигате този таван и с КАКВО? Ще печатите долари без покритие и за конпенсация ще изнасяте финансови кризи, СТИГА ТОЛКОВА! Започвайте реформи- закриване на военните производства за сметка на цивилни такива, масови уволнения и огромна безработица, глад и мизерия, бунтове и революции, т.е. всичко дето ни накарахте ние да направим!)С вашите камъни по вашите глави!
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С такива корифеи като Симеон Дянков няма от какво да се изненадаме, логично е това да се случи. Да не говорим, че вече няма от кого да крадат.
7
0
 
15
 
! Отговори
до 8 преди 10 години
леви или десни, всите са олигарси
6
9
 
7
 
! Отговори
makedonski преди 10 години
Където левите управляват винаги и навсякъде настъпва хаос.
5
0
 
35
 
! Отговори
nina преди 10 години
Г-н Обама, ако искате "добър" съвет как да се справите с настоящата ситуация в държавата Випомолете някой от бившите или настоящия посланик на САЩ в България - те винаги са давали"акъл" на българските политици - как ще се оправи страната ни, кой да си подаде оставка...
4
3
 
46
 
! Отговори
USA преди 10 години
"Става дума за надеждността на САЩ, за тежестта на думата ни, за доброто ни име. Това е реално"Това са лъжи!Никой не харесва страната Ви!И скоро няма да имате тежката дума!
3
4
 
34
 
! Отговори
Инкасо милионера преди 10 години
Масоните направиха Джанго без окови президент и ето резултата!
2
0
 
42
 
! Отговори
Поп Грую преди 10 години
Ха сега, поемете го четвъртит!
1
11
 
20
 
! Отговори
Aman преди 10 години
Да спрат китайската инвазия и ще имат пари за реформи