Нова Зеландия най-накрая даде официални имена на главните си острови

Те ще имат и английски, и маорски имена
Обновена: 10 окт 2013 12:08 | 10 окт 2013 12:08, Елка Василева
0
Нова Зеландия най-накрая даде официални имена на главните си острови
Снимка: архив, Reuters

Нова Зеландия даде официални имена на двата главни острова на архипелага си - два века след пристигането на първите европейски колонизатори, съобщи Новозеландския географски съвет, цитиран от Франс прес.

Имената на двата острова на английски - "Южен остров" и "Северен остров", се появяват на картите в началото на 19 век, но никога не стават официални.

Имената са "съставна част от наследството и културната идентичност на Нова Зеландия и беше нормално имената Северен и Южен остров да станат официални", коментира министърът на кадастъра Морис Уилямсън.

Островите са получили и маорски имена на езика на коренното население. Южният остров ще се казва "Те Уайпоунаму" – "Реката на зелените камъни", а Северният остров е "Те Ика-а-Мауи", или "Рибата на Мауи" (маорско божество).

"Тези маорски имена също имат историческо и културно значение. Те се появяват на старите карти, включително на правителствените карти, чак до 50-те години", добави министърът. В официалните документи ще могат да се използват както английските, така и маорските имена, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари