Продадоха за $1,45 млн. цигулка, свирила на Титаник

Музикалният инструмен вече не е годен за употреба
Обновена: 20 окт 2013 09:23 | 20 окт 2013 09:21, Красимир Ангелов
20
Продадоха за $1,45 млн. цигулка, свирила на Титаник
Цигулката на Уолъс Хартли. Снимка: Reuters

Цигулка, на която музиканти са свирили на кораба "Титаник" минути преди  потъването му, бе продадена на търг за 1,45 милиона долара, съобщи Асошиейтед прес.

Участник в търга, пожелал анонимност, спечели цигулката, чиито метални елементи са ръждясали от морската вода и която вече не е годна за свирене. Цигулката от палисандрово дърво е принадлежала на ръководителя на оркестъра на "Титаник", цигуларя Уолъс Хартли, който е сред над 1500-те жертви на крушението.

Аукционната къща "Хенри Олдридж и син" обяви, че музикалният инструмент е бил подложен на многобройни тестове, за да се провери автентичността му. Цигулката е открита на таван във Великобритания през 2006 година. През март миналата година водещи специалисти от различни страни са доказали нейната автентичност.

Музикалният инструмент е принадлежал на Уолъс Хартли, диригент на малкия оркестър на кораба, свирил до неговото потъване. Той получил инструмента като подарък от годеницата си Мария Робинсън.

На цигулката, германско производство, бил гравиран надписът "За Уолъс по случай нашия годеж, от Мария".

Цигулката била намерена в кожен калъф, завързан за тялото на Хартли. След това музикалният инструмент бил изпратен на годеницата на Хартли и след смъртта й е предаден на Армията на спасението.

Преди днешния търг цигулката бе изложена в музея "Титаник  Белфаст".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: Титаникцигулка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До бай Тъпчоaz sum cigular i s tova durvo vadq po 20,30 hilqdi -_-_-_-_______----
16
1
 
7
 
! Отговори
Форте венто преди 10 години
bashkircho ли си,какъв си и защо не си седиш на мизерния задн. а се заяждащ с човека бе негодник?Като не ти харесва нещо го подминавай а не давай оценки за другите като самият ти не си способен дори да пишеш на български.Не ставаш на бай ти Тъпчо и праха да му дишаш а си седнал мнения да даваш.Ако си малко мъж се извини на човека а след това се скрий някъде лигльо
15
1
 
5
 
! Отговори
Армията на спасениет преди 10 години
Армията на спасението - една изключително могъща секта, с огромен финансов ресурс (ама кой от тея псевдо *** да се сети да провери)
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всеки си шета на акъла. Голяма трагедия. Не смятам, че от това трябва да се печелят пари.
13
3
 
6
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
Организирам търг за продажба на следните вещи ,с които е оцелял прадядо ми на Титаник :1.Мокасини 42 номер(запазени).2.Литър домашна гроздова(отлежала).3.Четка за зъби(малко използвана).4.Плетени чорапи.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нямате представа от антики и търгове за тях. А това на запад е наука, бизнес и правене на много кинти. Само историята на цигулката, както подробно е описана, струва между 20 и 50 000. Но селянията в БГ няма понятие от тия неща, те никога не са били наше ежедневие. Ако имате значка от пионерската или комсомолската организация, внуците ви след време ще вземат стотачка за нея. Пра-бонче.
11
7
 
4
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
До МариоNa kakvo da zavijdam? Na povyrhnostnia mu mozyk li? Az sym siguren che nikoi niama da plati i polovinata za jalkia mu zadnik.
10
3
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
Когато си много богат -се чувстваш празен и почваш да купуваш история - не напразно богати американци купуват бутилка вино от ВИП европейски винарни за 70 000 долара -виното е с история по голяма от САЩ ) то е на 250 г- Майкъл Джексън купи две вази за 500 000 долара понеже са намерени близо до саркофаг на фараон - вази с хиляди години история--а Майкъл -))) с 50 г живот ))
9
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щом един *** струва милион и половина ,то каква реална стоиност имат тея пари.Да не излезе накрая ,че всичкото човешко богатство са вехтории дето могат да се поместят в една стая.А българина бачка за 320 мининимална - на тоя извратен стандарт му трябва световна криза.
8
2
 
9
 
! Отговори
Марио преди 10 години
До bashkirchoБай ти Тъпчо е изключително прав а ти да не си от "интилигентите" дето завиждат :))))
7
3
 
2
 
! Отговори
tatar преди 10 години
tova pak dobre sıstata tazi kısta prodae toaletnata na elvis presli
6
8
 
4
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
До бай ТъпчоImeto ti otiva idealno.
5
7
 
17
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 10 години
Тоз човяк ако гий работил тез пари немаше ги даде за туй чупено кемане бе,то ена дъска за подпалка останала и ена отварачка за шишета,яз щех му дам борина да си пали печката цел живот,пък отварачки у нас колкоз щеш ама друго си е да кажеш колкоз пари артък си имал,та си ги дал на ветърат и умните интилигенти да са пукат от яд пък ний простите да са дръжим за корема от смех...ама пак две жици останали,та ако некой ден земе съжалева за таз щурутия може си реши дерта бе-да земе с тех са обеси барем
4
1
 
4
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
До АНТИМУТРАShtom nqkoi e dal tolkova pari znachi si struva.
3
2
 
10
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Не се впечатлявайте цигулката струва пари но дали чак пък толкова!!!Правят се много нагласени търгове където подставени лица купуват нещо много скъпо с целта да залъжат някой в бъдеше, че уж струва толкова :D
2
0
 
8
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
"Gentlemen, I bid you farewell!" poslednite dumi na Wallce Hartley
1
2
 
22
 
! Отговори
абе гадна работа.. преди 10 години
абе кофти си е.. това си е една голяма трагедия.. аз лично не бих си купил такава цигула с таква съдба...