"Сирийските бежанци се сблъскват със сурови условия в България"

"Гардиън": България е затруднена от броя им
25 окт 2013 21:15, Елка Василева
111
"Сирийските бежанци се сблъскват със сурови условия в България"
Сирийски бежанци в Ковачевци. Снимка: БТА

Сирийските бежанци търсят спасение от насилието в страната си, но се сблъскват със сурови условия в България, която е затруднена от техния брой, пише британският в. "Гардиън" в обширна статия, посветена на сирийските бежанци в България.

В изоставена училищна сграда извън София 380 души, които търсят убежище, живеят в плачевни условия. Те са част от новата вълна от мигранти - повечето от които кюрди от Сирия, които подложиха на огромно напрежение българската система за предоставяне на убежище.

Авторът на статията се е срещнал и с някои от сирийските бежанци в България. Двадесет и шест годишната Мизгин Абас, бивша учителка по английски, и съпругът й Ферхад, който е на 30 години, са се отказали от дома си и от приличната си работа в сирийския кюрдски район и са избягали с децата си, след като са научили, че свързани с Ал Кайда групировки в съседното село обезглавявали сирийски кюрди и похищавали техните съпруги.

Около 100 души идват на българската граница с Турция ежедневно. Броят им нараства бързо. В миналото в България са влизали средно 1000 бежанци и мигранти годишно. Тази година вече са пристигнали над 6500 души. Българските чиновници се чудят как да им осигурят подслон и средства за приютяването им. Вътрешното министерство се опасява, че до края на годината в България може да пристигнат между 11 000 и 15 000 бежанци, повечето от които сирийци.

Бежанците се нуждаят и от медицинска помощ, посочва изданието. В училището, за което се говори в началото на статията, има екип от лекари доброволци. Но бежанците не са получавали никаква медицинска помощ от придвижването си дотук от границата, въпреки че между тях имало бременни жени, възрастни и диабетици.

В статията се посочва още, че някои от сирийските кюрди, които пристигат в България, се опитват да се съберат със семействата си в Западна Европа.

В България новопристигналите мигранти и онези, които искат убежище, са задържани в затворени обекти и са третирани като заподозрени престъпници, защото са влезли в страната нелегално, което е допълнителна травма за жертвите на насилие, посочва изданието и описва процедурата по регистрация на искащите убежище в България, която може да продължи година. След като са регистрирани, тези хора вече са преместени в други центрове, където имат свобода на движение и правото да останат там, докато се разгледа техният случай. Заедно с обжалването това може да отнеме до три години. Но капацитетът на България в тези центрове е от 3350 легла и центровете са претъпкани до краен предел. Например в главния център за прием в София живеят над 900 души при капацитет от 600 души.

С финансиране от ЕС правителството се надява да подобри условията в онези обекти, които не отговарят на стандартите и да отвори нови центрове за прием. Но приоритет на властите е да ускорят процеса на регистрация и да наемат допълнителен персонал, за да се сведе първоначалната регистрация за искане на убежище до 21 дни.

Докато правителството се опитва да управлява онова, което нарича криза, граждански групи се опитват да попълнят празнините, подчертава статията и посочва като пример инициативата на групата Приятели на имигрантите, която миналата седмица раздаде храни за 3000 лева и обувки за 1800 лева на 700 души, живеещи в център за прием близо до турската граница. Във Facebook също има група за подпомагане на бежанците, която от 40 членове вече е нараснала до 2000, се отбелязва в статията.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
imaşe hora tuka koito vikaha svoboda za kyurdistan e eto vi kyurdite dayte im svoboda i kyurdistan muhahahaaaa
87
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А ДА ВИДЯТ ХУБАВО ЛИ Е ДА ТИ Е ЛОШО ????
86
0
 
23
 
! Отговори
До № 96 преди 10 години
Пропускаш нещо много важно: тези т.нар.бежанци, с деца на ръце и *** идват от Турция!!! ЗАЩО? Защо трябва да ги съжаляваме, че са напуснали една богата и силна икономически държава? Те били сирийски кюрди, ама нека тогава да се намесят там разните организации по защита на човека, за де не ги препраща тук Турция.На практика тези хора нямат основателна причина да изминат хиляди километри, бременни жени, деца, болни и т.н. и да влязат в България.
85
15
 
6
 
! Отговори
до 94 преди 10 години
Иска ми се теб да те видя на тяхно място в чужда страна във фургон, гладен и вмирисан и с детенце на ръце и със свита душа. Ти си 100 % ***
84
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гардиън да вземе да обърне внимание на суровата действителност с която българите се сблъскваме във Великобритания.
83
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
предлагам ,да излезем на протест и всички тия незакони турски -кюрдски -ислямски *** ,да ги одведем по къщите на народни представетили ,министри ,и на всички тия предатели който са на нашият гръб и джоб,с една дума червени ***
82
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЯСНООО В БГ ИДВАТ НЕ СИРИЙЦИ А СИРИЙСКИ КЮРДИ ОТ КОИТО ТУРЦИЯ БЪРЗО ГЛЕДА ДА СЕ ОТТЪРВЕ.А КЮРДИТЕ СА НАЙ ДОЛНАТА ЧАСТ ОТ ИСЛЯМСКИЯ СВЯТ.ДОЛНИ КАТО ХИГИЕНА И КАТО ХАРАКТЕР.
81
1
 
30
 
! Отговори
Язе преди 10 години
"са задържани в затворени обекти и са третирани като заподозрени престъпници, защото са влезли в страната нелегално, което е допълнителна травма за жертвите на насилие"==================Що, некой като мине нелегално ваще граници с чай и бисквитки ли го гостите? Двуличници!
80
1
 
38
 
! Отговори
йованчо преди 10 години
Бившият шеф на разузнаването ген. Бриго Аспарухов в интервю скоро каза, че тая тълпа *** не влиза случайно. Всичко е било въпрос на договорка и нашите политици са си продали задниците и предали държавата. По 200 мюсюлмански *** дневно влизат в БГ, като в Европа никой не ги пуска да продължат, а тук ги поят и хранят безплатно. Това не са бежанци. Бежанците са в държавите граничещи със Сирия. Това е фанатизирана *** която никъде не се интегрира.
79
15
 
2
 
! Отговори
до 88 преди 10 години
Ей кълвач, недей да слагаш всичко под общ знаминател.
78
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами ние всеки ден се сблъскваме с тези условия,какво толкова? Вярно,че те там са живели по-добре,макар и при война и държавата им се е грижела за децата им,но тук е България,това е положението.А ако решат да се вдигнат на бунт,ще имаме истинска арабска есен,зима,пролет или каквото се получи.Току виж ни показали как да се борим за по-добър живот.
77
2
 
32
 
! Отговори
Тлъб преди 10 години
А какво ще стане ако всички тези бежанци в един момент се вдигнат на бунт и почнат да стрелят и колят наред.
76
1
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
А дойде ли зимата, условията ще станат още по-сурови! Тези които останат тук ще проклинат и майчиното си мляко!
75
2
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
До Bobby PfeiffeАко си мислиш, че си по-добре в Калифорния, жестоко се лъжеш?! Яж им ГМО-тата и *** и бъди щастлив! И се моли някой да не те застреля случайно или пък да не удари дългоочакваното земетресение!!! Никой не е застрахован от някаква напаст, в която и да е част от света!
74
1
 
41
 
! Отговори
corrected преди 10 години
Гледах по СКАТ Алекс Алексиев който както всички знаем е американски емисар и той открито призова тези бежанци да не се допускат в България, а да се направи буферна зона по турската граница и там докато не се установи кой наистина е бежанец да не се допускат в страната като каза че това е американска и европейска практика.На тези от Гардън ще кажа да си ги приберат тези бежанци в къщите в Англия. Английските националисти които стават вече водеща сила направо ще се *** от кеф като разберат.
73
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
абе ингилизи като толкова се тревожите за сирийците вземете ги при другаря Фараж ще са лика прилика ние нямя да плачем за тия *** авие ще покажете на целия свят как се интегрират ако успеете ще ви пратим и втора партида от местните ей така без пари от сърце....е вие сте ход
72
0
 
15
 
! Отговори
да ама не преди 10 години
Глеадах по СКАТ Алекс Алексиев който както всички знаем е американски емисар и той открито призова тези бежанци да не се допускат в България, а да не направи буферна зона по турската граница и там докато не се установи кой наистина е бежанец да не се допускат в страната като каза че това е американска и европейска практика.На тези от Гардън ще кажа да си ги приберат тези бежанци в къщите в Англия. Английските националисти които стават вече водеща сила направо ще се нас*рат от кеф като разберат.
71
3
 
43
 
! Отговори
з преди 10 години
Ако Северна Корея нападне Южна Корея и корейци ли ще храним ,топлим ,ваксинираме ,израждаме ,това не са бежанци ,ние нямаме обща граница със Сирия ,Судан,Мароко,Йемен ,Алжир за да качваме в джиповете на гранична полиция и настаняваме на българска издръжка тези хора!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТОВА Е НЕЗАКОННО НАХЛУВАНЕ В ЧУЖДА ТЕРИТОРИЯ И ТРЯБВА ДА СЕ СТРЕЛЯ НА МЕСО ЗА ЗАЩИТА НА ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА ДЪРЖАВАТА,ЗАЩО КРИЕТЕ ЧЕ НИ ЗАВЗЕМАТ ПО СУША..
70
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПРЕДСКАЗАНИЯТА НА СЛАВА СЕВРЮКОВА: "ЧАСТ ОТ БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ОТКЪСНЕ БЕЗ ПУШКА ***, ТОЛКОВА НЕОЧАКВАНО ЩЕ СТАНЕ". "В ОНИЯ ГОДИНИ ГРАНИЦИТЕ МЕЖДУ НАРОДИТЕ ЩЕ СА РАЗМИТИ"....Предсказанието е направено през 80-те години, а ето че е на път да се сбъдне...
69
0
 
36
 
! Отговори
ДА ИДВА ПО-БЪРЗО.... преди 10 години
ЗИМАТА, ДА ПАДНЕ ДВА МЕТРА СНЯГ ТА ДА ВИДИМ КАК ЩЕ ПРЕСИЧАТ ГРАНИЦАТА. ЯВНО НИЕ БЪЛГАРИТЕ ТРЯБВА ДА РАЗЧИТАМЕ САМО НА ГОСПОД ИЛИ НА ПРИРОДНИТЕ СИЛИ НО НЕ И НА СЕБЕ СИ. ИЗВРАТЕНА РАБОТА.