Където жените влизат в затвора за спонтанен аборт

Църквата, а и законите в Салвадор са повече от строги…
27 окт 2013 20:30,
14
Където жените влизат в затвора за спонтанен аборт
Снимка: Reuters

Католическата църква осъжда категорично абортите и в много страни по света религиозната догма е превърната в закон. В Латинска Америка обаче законите са повече от строги. Особено в Салвадор, изтъква Би Би Си.

В тази централноамериканска държава под ударите на закона попадат дори и жените, които са сполетени от спонтанен аборт или раждат мъртви бебета. В редица случаи тези жени са съдебно преследвани и някои от тях попадат в затвора.

Гленда Ксиомара Круз получава остри стомашни болки и силно кървене в ранните часове на 30-ти октомври миналата година. 19-годишната салвадорка отива до близката болница, където лекарите констатират злощастната новина – Гленда е загубила бебето си.

Самата тя разбира, че е била бременна именно след този преглед, тъй като теглото й не се било променило в последните месеци, а през май си направила тест за бременност и той бил отрицателен.

Само 4 дни по-късно Гленда Круз е обвинена в умишлено убийство, след като полицията получава сигнал от болницата за предполагаем аборт. Тя не присъства на първоначалното изслушване в съда, тъй като все още е в критично състояние.

След 2 спешни операции и 3 седмици в болницата, Круз се озовава директно в женски затвор в предградията на столицата Сан Салвадор. За да се стигне до процес и крайно решение на съда – 10 години затвор.

Съдията е категоричен – подсъдимата не е направило всичко възможно, за да спаси бебето.

Адвокатът на Круз споделя пред Би Би Си, че в това отношение салвадорското законодателство действа с презумпцията за виновност и това прави оневиняването на жените изключително трудна задача.

В конкретния случай подсъдимата дори трябвало да се счита за късметлийка, тъй като прокуратурата настоявала за 50-годишна присъда.

Салвадор е една от 5-те страни в света, където е в сила тотална забрана на абортите заедно с Никарагуа, Чили, Хондурас и Доминиканската република. От 1998-та година в закона изрично се вписва, че изключения не се допускат – дори и дадена жена да е изнасилена или животът й да е изложен на непосредствен риск заради бременността.

В периода 2000-2011г. в полицията са подадени над 200 сигнала срещу жени за извършване на аборт. Срещу 129 са повдигнати обвинения, а 49 са осъдени.

25 получават присъди за убийство между 12 и 35 години затвор.

През 2012 са осъдени още 7 жени. Трябва да се отбележи, че осъдените са бедни, неомъжени и необразовани. И всички са били приемани в държавни медицински заведения.

В същото време нито едно криминално производство не е произлязло от частния здравен сектор. А в Салвадор е публична тайна, че именно в частни болници се извършват хиляди аборти годишно.

Оказва се, че, ако можеш да си платиш, законът и религията се заобикалят. Ако не – те заклеймяват като убийца на деца, закопчават те с белезници за болничното легло, докато се възстановяваш от животоспасяваща операция, прекарваш 10-20 години в затвор.

Така неслучайно все повече бедни жени са принудени да не търсят медицинска помощ при спонтанен аборт или друг сериозен проблем по време на бременност. Други просто не издържат на огромното напрежение – през 2011година най-честата причина за смърт сред момичетата между 10 и 19 години е самоубийството. А половината от тези момичета са бременни, когато посягат на живота си.

Редица правозащитни организации настояват за промени в законодателството, но правителството не отстъпва и сантиметър.

А Църквата и силно консервативното салвадорско общество очакват именно това от властимащите…

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво ли ги очаква там мърлявите доктори, заради които умират деца по време на раждане?
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
а бащите осеменили жените какво търпят?
10
1
 
1
 
! Отговори
Pro-Life преди 10 години
Статията е преведена тенденциозно и неслучайно преводачът е изпуснал много важна информация от оригиналния материал. (bbc.co.uk/news/magazine-24532694)Както може да се види в оригиналната статия, въобще не става дума за помятане, а вероятно за убийство на дете в 38 до 42 седмица в корема на майка му.Обвиняемата твърди, че въобще не е знаела, че е бременна, до момента в който се наложило да отиде в болницата, но лекарите може да са видели нещо друго на място - наранен плод и т.н.
9
5
 
2
 
! Отговори
някой преди 10 години
Това е скандал, нали? Но не е скандал, че милиони деца биват разкъсвани живи и измъквани на парчета от коремите на майките им, след което биват хвърляни на *** или използвани в козметиката?
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 3А я си представи млада, наскоро омъжена жена, която с трепет очаква първото си дете да го загуби заради стрес? И заради това да я пратят в затвора.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поредното доказателство, че в някои части на света живеят в 10 век! А вещици на клада не горят ли? ОК и аз съм против аборта и добре нека накажат жена направила аборт по желание, но да наказват жена след СПОНТАНЕН аборт?! Не и стига на горката, че е загубила така желано и чакано дете, че и в затвора... просто нямам думи! На поддържниците на това им пожелавам жените им да преживеят същото и да видим дали тогава ще приложат закона и спрямо тях.
6
2
 
8
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
и какво общо има християнството с тия простотии ???
5
1
 
11
 
! Отговори
Буда Гоцев преди 10 години
Явно има по-*** държави от БГ ...
4
1
 
15
 
! Отговори
Юлето преди 10 години
Боже мой в кой свят живеят тези хора?Това е жестоко и нечовешко.Направо съм потресена!
3
3
 
3
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 10 години
Сега чакаме ООН да пръцне по случая.Ама ще има да чакаме - United Fruit Company се е загнездила яко в Латинска Америка...
2
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айде пак христянската религия е виновна че 13-15 годишни маймуни се *** като щурави а понякога на 25 са вече баби.Точно христянството насърчава воденето на разюздан сексуално живот от деца...И
1
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
за съжаление където господства крайно стеснителното, елементарно и буквалистично тълкувание на християнството се получават подобни варварски и талибански изцепки , но пък и това са едни напредничави държави, та няма що