"Гардиън": Мария е ромка и пак ще стане невидима

Както и други ромчета тя ще трябва да живее в неграмотност, безработица
29 окт 2013 18:34, Елка Василева
33
"Гардиън": Мария е ромка и пак ще стане невидима
Малката Мария. Снимка: Reuters

Под заглавие "Мария е ромка и отново ще стане невидима" британският вестник "Гардиън" коментира новината, че намереното в гръцки ромски катун русо момиченце е биологично дете на ромска двойка от България.

Още по темата

"Когато медийните прожектори угаснат, Мария ще се върне към един живот на изключване, без основни документи и без права", предупреждава левоцентристкото издание. То посочва, че каквото и да се случи с гръцката двойка, която е подведена под отговорност за нейното отвличане, малката Мария, както и други ромски деца, ще трябва да изживеят живота си в неграмотност, безработица и образователна сегрегация.

"Заради глад и недохранване, мизерни битови условия и незадоволителни здравни грижи, продължителността на живота й се очаква да е с десет години по-ниска от тази на останалото население", пише "Гардиън".

Изданието препоръчва европейските правителства и широката общественост да започнат да осигуряват на ромите достъп до информация и гаранции за основните права.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Мей-мей преди 10 години
Като са толкова загрижени за съдбата на детето,някое почтино английско семейство да го осинови.И да приемат във Англия поне 10% от нашите ***,да ги направят видими и да си ги отглеждат както искат.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каква е тая руса ромка?? И какъв е проблема: една ромка оставила ромчето на друга ромка! Ветрешно-етнически връзки.
22
0
 
5
 
! Отговори
ot daleche преди 10 години
Скоро прочетох в Yahoo един коментар във връзка със случая-човека се беше подписал Jew и твърдеше,че *** са евреи.Не го знаех това,но като гледам как живеят на гърба на другите и не им се търси сметка,май че е прав.
21
0
 
10
 
! Отговори
Сбогом, България! преди 10 години
Скоро няма да има кой да храни *** в България, така че, драги англичани, стягайте се за инвазия на ***, които толкова много обичате да защищавате!
20
0
 
20
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Изданието и широката общественост трябва да знаят, че циг... ромите никак не са лишени от права, познават си ги много добре и си ги ползват по предназначение. Предлагам главният редактор на "Гардиън" да си осинови семейство циг... роми (няма да са повече от 14-15 човека), да ги обучи, цивилизова, да ги запознае с правата им, да им даде достъп до информация... и после да напише една уводна статия, как са се интегрирали. На мен ще ми е много интересно да я прочета.
19
1
 
12
 
! Отговори
муспи преди 10 години
А защо този *** вестник не се сети че като дойде в Англия я връщат обратно? А също така по какво различават гърците от роми? А също, как се случва лявоцентристкия вестник да е винаги на еврейски позиции? Всички такива въпроси имат отговор, но първо ще се избият евреите. - те не са заслужили да водят разговори.
18
0
 
16
 
! Отговори
198766485 преди 10 години
Насила хубост не става. *** като не искат да се образоват ние какво да направим?
17
3
 
12
 
! Отговори
отговор преди 10 години
защото гърците са ***
16
2
 
10
 
! Отговори
н преди 10 години
пак ще я продадат, тоя път от службите, някой ще вземе голям рушвет, защото има много предложения
15
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ромите много добре си знаят правата, господа европейци! Най-наясно са с правата си да получават помощи за какво ли не и да не работят. Само че помощите вече не им стигат и идват при вас!
14
0
 
35
 
! Отговори
Гърга Питич преди 10 години
На тези от "Гардиън" не им пука, дори и на автора на статията! Някой е написал тази лицемерна статия за да дрънка по "тънката струна" състрадателните и също толкова лицемерни западняци. Единствената причина за написванто на това е на някой *** да му върви заплатката! Спокойно, пичове, на манговците обикновено не им пука дали ги искате! Те идват при вас- SOON!:)))
13
8
 
3
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
никаква ромка не е ни майка и ни баща и1!!Майка и е проста и се е писала ромка чиста българка е а баща им на повечето деца са когато е работела на магистралата в чужбина!!!Бабата има жен дрънци!!!1
12
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма страшно скоро ще дойдат при вас.Английският е широкоразпространен език и социалната ви система е най добрата.Те имат по 10 деца от 13 годишни.Сега идват при вас няколко хиляди след 20 години ще са стотици хиляди.тОГАВА ГИ ИНТЕГРИРАЙТЕ.
11
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Както и други ромчета тя ще трябва да живее в неграмотност, безработица********Като че ли българчетата не трябва да живеят в голяма грамотност и са трудово осигурени дори много по тежко от ***, Уморени от тежка работа и в мизерия, *** са мизерници но са отпочинали крадът пушат, пият и пеят денем и нощем. Топлят се с краден ток не плащат данъци...
10
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези като са толкова загрижени да вземат целия катун при тях, а не само да си бръщолевят празни приказки.
9
1
 
51
 
! Отговори
аз преди 10 години
основното и средно образование в България е безплатно..но не и насилствено !!!!!така, че скъпи британци..ще цитирам думите на Слободан Милошевич от процеса в Хага след като изобличи лъжите и лицемерието на Запада"Да ви е.а майката на всичките" !!!!!!!!!
8
3
 
19
 
! Отговори
dimitar преди 10 години
harakteristika na anglichanin-podal,kradliv,licemeren,lajliv,kradliv,homoseksualis ili pedofil.
7
0
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТО БЪЛГАРЧЕТАТА в България вече никои не ги забелязва--
6
1
 
51
 
! Отговори
Пеню преди 10 години
Драги британци от "Гардиън" тийм, време е да напишете и статия защо точно не искате българи и румънци в слънчева Англия ! Поне веднъж в историята на великата ви империя бъдете честни и кажете-кои точно "българи" и "румънци" не желаете в UK, поне за да ви стане ясно защо има деца с такава съдба!
5
1
 
71
 
! Отговори
eyeless преди 10 години
Те от запад са много загрижени за ***, ама като отидат там им събарят катуните с багери и ги изритват моментално. Голямо лицемерие, те поне имат ресурсите, а ние тук бедни, бедни...