Twitter съживи занемарен квартал на Сан Франциско

Компанията купи офисни площи в непопулярна част на града
10 ное 2013 16:46, Елка Василева
0
Twitter съживи занемарен квартал на Сан Франциско
Снимка: архив, Reuters

Жителите на Сан Франциско са добре запознати с Mid-Market. Това е малка част от града, разположена в близост до центъра, която е заключена в каре от седем преки. “Кварталът” бе известен със западналото си състояние в последните години, стриптийзьорските си клубове, както и с най-голямото количество незаети застроени площи, които се отдават под наем.

Ето защо изглежда крайно нелогично една млада компания, която се очаква да се превърне в един от големите играчи в технологичната индустрия, да иска да построи новата си централа именно там. През април 2011 г. същата тази фирма обяви точно това, а година по-късно вече се беше преместила. Фирмата се казва Twitter, пише New York Times.

Новият си офис Twitter купува на лизинг от компанията Shorenstein Properties, известна с огромните си бизнес сгради в частта на Сан Франциско, където са концентрирани финансовите операции. Тя купува 11-етажната изоставена сграда през 2011 г. Shorenstein Properties смятат сделката са изгодна, особено имайки предвид Ар деко архитектурата на имота, построен през далечната 1937 г., както и неговата слава на едни от най-просторните офиси за времето си.

Разбира се, Twitter не купува цялата сграда, а само 27 400 квадратни метра от нея, които ще изплаща до 2021 година. Ръководството на социалната мрежа се е договорило с Shorenstein Properties да купи още площи, в случай че се наложи разширяване на екипа от служители.

Окрилени от смелостта на Twitter, петнайсет други компании също са изразили желание да купят общо 120 000 квадратни метра офисни площи в Mid-Market, който градската управа на Сан Франциско прекръсти на Central Market. Кварталът постепенно се съживява от новите инвестиции, като на негова територия в момента се строят жилищни небостъргачи с 5500 апартамента. Частни лица също започват да обръщат поглед към тази част на Сан Франциско.

“Това беше една празна и занемарена градска част, която сега се превърна в истински център, около който гравитират едни от най-иновативните компании в света,” заявява Тод Руфо, директор на офиса по развитие на икономиката и работната ръка в Сан Франциско.
Анализатори забелязват бум в строителството не само в Central Market, но и в целия град. В центъра се строят много офисни сгради, което жителите на Сан Франциско не си спомнят да се е случвало в последните пет години на криза. Предприемачите дори са достатъчно уверени да започнат строежа, без да са продали площите “на зелено”. Други сгради пък преминават през обстойно саниране. Според статистиката технологични гиганти като Google, Amazon, Microsoft и Yahoo, са отговорни за повече от половината търсене на офисни площи в града. Като изключим технологичния бум през 90-те, индустрията обикновено е отговорна за едва четвърт от търсенето, сочат пазарни проучвания.

През 2013 г. Сан Франциско се е превърнал във втория най-скъп град в САЩ, където можеш да наемеш офис. През третото тримесечие на годината наемите в града са нараснали до 590 долара за квадратен метър от 510 долара през същия период на 2012 г. Незаетите площи са намалели до 8,2% в сравнение с 9,7 на сто през миналата година. Преди четири години нивата са били драстично по-високи - 15%.

Повече за Twitter може да научите от материала на Bulgaria On Air!

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари