Започва рисковано изваждане на горивните пръти от АЕЦ "Фукушима"

Това е вторият етап от ликвидирането на последиците от аварията през 2011 г.
18 ное 2013 16:38, Екип на Bulgaria On Air
1
Започва рисковано изваждане на горивните пръти от АЕЦ "Фукушима"
Снимка: Bulgaria On Air

Започва извличането на отработеното ядрено гориво от специалните резервоари на IV реактор в АЕЦ „Фукушима“. Реакторът беше разрушен наполовина от водородна експлозия няколко дни след опустошителното земетресение и цунами на 11 март 2011 г.

Това е вторият етап от ликвидирането на последствията от аварията.

Ще бъдат извадени 1535 касети с горивни пръти от резервоара, разположен на нивото на сградата.

Една касета с горивни пръти е висока 4.5 метра и тежи около 300 килограма. Целта е да се изтеглят всички касети до края на 2014 г.

Операцията е рискована, но компанията оператор на централата твърди, че е готова за нея.

До края на 2015 г. е предвидено да бъде извлечено отработеното ядрено гориво от резервоарите в горната част на другите три пострадали реактора, което е доста по-малко.

През 2020 г. се очаква да започне третият и най-сложен етап от ликвидирането на последствията от ядрената авария - извличането на разтопеното ядрено гориво, което се смята, че е изгорило предпазното покритие на три реактора и се е събрало във външните защитни обвивки.

Очаква се тази операция да продължи 30-40 години. Нейните перспективи обаче са неясни предвид факта, че технологиите, необходими за извличане на разтопеното ядрено гориво, не са разработени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
8
 
34
 
! Отговори
пореден преди 10 години
Някъде четох че всеки ден около 300 тона радиоактивна вода се излива в океана ... и още колко години ще е така ...В тая Япония остана ли място без радиация,*** раса сме хората еи всичко ще убием и отровим...