Над 30 са жертвите от рухналия мол в Рига, издирват още

Призовават роднини на изчезнали да звънят на GSM-а, да ги открият по звука
Обновена: 22 ное 2013 14:25 | 22 ное 2013 14:15, Елка Василева
11
Над 30 са жертвите от рухналия мол в Рига, издирват още
Снимка: БТА

Спасители извадиха още тела изпод развалините на рухналия търговски център в латвийската столица Рига, с което броят на жертвите достигна 33, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Предполага се, че под руините има още хора. За разчистването на отломките се използват кранове в опит да бъдат открити затрупани хора в търговския център, чийто покрив се срути снощи, когато магазинът беше пълен с пазаруващи, отбелязва Ройтерс.

Спасителните работници периодично изключват техниката и призовават роднините на изчезнали хора да им звънят на мобилните телефони, така че да може да бъдат открити по звука, посочва Асошиейтед прес.

ИТАР-ТАСС цитира вътрешния министър Рихардс Козловскис, според когото злополуката е станала в резултат на човешка грешка. По думите му в случая не става дума за природно бедствие, нито за терористичен акт.

Още по темата

Полицията работи по три версии за възможната причина за трагедията: нарушение на нормите при проектирането на търговския център; нередности при строителството; и складиране на строителни материали на покрива на сградата.

Местни медии заявиха, че работници са изграждали градина на покрива на супермаркета, отбелязва Ройтерс.

Министър-председателят Валдис Домбровскис каза, че злополуката е потресла Латвия.

Момиче разказа, че било с майка си в магазина, когато бетонен блок паднал до тях и едва не го затрупал. То успяло да избяга, но каза, че още не може да намери майка си.

Други очевидци заявиха, че чули силен шум, след което в супермаркета настанала тъмнина. Хора се измъкнали от дупки в прозорците.

23, 24 и 25 ноември бяха обявени за дни на траур в Латвия, реши правителството на извънредно заседание днес, предаде ИТАР-ТАСС. В понеделник на обед цялата страна ще запази минута мълчание в памет на жертвите.

В Домската катедрала в Рига беше отслужена панихида за жертвите на злополуката. На възпоменателната служба присъства и държавният глава, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 10 години
Капитализмът убива.
8
3
 
1
 
! Отговори
lol преди 10 години
До Йовомоля ти се без глупости. в панелката, в която израстах бяха запълнини дупките в плочите с вестници. да милееш по тошовото време, защото тогава било по-хубаво е крайно наивно.
7
3
 
6
 
! Отговори
Йово преди 10 години
До king_for_a_dayТи се събоди първо. Преди 3 години ходих на оглед да си купя апартамент и отидох да гледам апатраментяе в Студенски град. Чисто ново блокче с АКТ 16 от 2 месеца. Стените вътре се бяха напукали а мазилката отвън беше започнала да пада. Я виж една панелка през 70-те години как още не са мръднали а някой нови на по 10 години сгради вече са се цепнали като майски рози. Затова не ми говори само за модерно строителство. Пътищата от Тошово време още стоят а днешните се кърпят през ден
6
1
 
4
 
! Отговори
Козар Белене преди 10 години
Айде сега капитализма ви бил виновен все едно че при соца злополуки и аварии не е имало(Чернобил?!). Авариите и злополуките са резултат от невнимание, некадърност и нехайсвто , а често и от непредвидими фактори. Прогреса винаги ще взима жертви от този вид а вие си живейте в колиби в гората и такова нещо няма да ви се случи.
5
4
 
4
 
! Отговори
king_for_a_day преди 10 години
6, a при комунизма сякаш не са спестявали материали, а? Все едно материали от строежите не са отивали по вилите на големците? В блока, в който живея липсва арматура спрямо проекта, чувал съм и за други такива случаи. Вземи се събуди, че докато тъгуваш по доброто старо време, животецът ще се изниже, о заблудени... Почти четвърт век мина, ти още не разбра какво се е случвало и какво се случва.
4
4
 
7
 
! Отговори
Йово преди 10 години
Мир на прахът на хорицата! Но за жалост така е при капитализма, както там така и тук се строи некачествено и бързо, И тук преди години падна една Била както ако си спомняте няколко дни след като Борисов преряза лентата на Терминал 2 предната част се срути, ами миналата година с метрото когато пуснаха новите станции едната при първия дъжд протече. Това е некачествено строителство и спестяване на пари от капиталиста за сметка на качеството и безопасността на хората.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
40 са вече
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В мутро-тикволандия строят по същият начин. Билата в кв. Хаджи Димитър в софия покрива и падна по същият начин. Но понеже беше правена от хвърчащи плоскости нямаше убити а само натъртени.
1
14
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами така е при капитализма, всеки гледа да вземе повече печалба и пести от материали, после сградите сами се срутват.