Швейцария не одобри тавана на мениджърските заплати

Предложението беше отхвърлено на референдум
Обновена: 25 ное 2013 11:28 | 25 ное 2013 11:28,
5
Швейцария не одобри тавана на мениджърските заплати
Привърженици на идеята 1:12. Снимка: Ройтерс

Швейцарците се обявиха против поставянето на таван на заплатите на ръководните кадри в частния сектор. Това стана с референдум, проведен през уикенда, на който бе поставен въпрос дали максималното възнаграждение в компаниите да бъде фиксирано на ниво, надминаващо 12 пъти най-ниската заплата в съответната компания, пише CNBC.

Резултатът от референдума е 66 срещу 34 на сто против налагането на ограничението, показват предварителни данни на националната телевизия.

Предложението за регулация дойде от младежкото движение на социал-демократическата партия в Швейцария с мотива, че „никой не трябва да печели за месец повече, отколкото останалите за цяла година“.

„Разбира се, че сме разочаровани. Смятаме обаче, че постигнахме значителен успех. Преди година нашите опоненти защитаваха високите заплати – сега вече никой не го прави. Нито един швейцарски политик не би се осмелил да каже, че милионните заплати са оправдани“, коментира ръководителят на младежката формация Дейвид Рот пред Ройтерс.

Противниците на идеята посочиха като основен аргумент опасността Швейцария да изгуби възможност да привлича високообразовани служители и да изгони много от добрите компании в чужбина.

Неделният референдум бе част от поредица инициативи, насочени към мерки за преодоляване на голямото различие в заплащането в Швейцария. Скоро се очаква и гласуване за въвеждане на безусловен базов доход, но все още не е определена дата за това.

На някои от последните референдуми швейцарците отхвърлиха предложения за увеличаване на платения годишен отпуск от четири на шест работни седмици, както и за намаляване на работната седмица от 42 на 36 часа.

Още световни икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
5
 
5
 
! Отговори
dan преди 10 години
Ето това е демокрация в действие, а в България нямаше нито референдум за ЕС, нито за НАТО, нито за американските военни бази ... единствено имаше за изграждане на АЕЦ Белене и тогава *** не гласуваха, та си пролича реалната избирателна активност.
2
3
 
41
 
! Отговори
Софиянец преди 10 години
Погледнете какво се случва в тази държава! Хората си защитават високоплатените кадри, дори когато получават 1:12-та от заплатите им. Чудя се какви ли ще бъдат резултатите, ако в България се направи подобен референдум?!
1
11
 
47
 
! Отговори
пепе преди 10 години
Комунизмът промива мозъците на простите. Слава богу, че Швейцария е страна на високообразовани и МИСЛЕЩИ хора. Затова и за съжаление НИКОГА няма да се докоснем дори до 1:12 от просперитета и богатството й.