Сателитни снимки на затворнически лагери в Северна Корея

"Амнести интернешънъл" публикува и спомени на бивши интернирани
5 дек 2013 16:43, Елка Василева
2
Сателитни снимки на затворнически лагери в Северна Корея
Лагер 16 в Северна Корея. Снимка: Амнести интернешънъл

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" публикува нови сателитни снимки на затворнически лагери в Северна Корея и спомени на бивши интернирани, разказващи за насилие и екзекуции, предаде Франс прес.

Северна Корея отрича съществуването на трудови лагери за политически затворници, но според независими оценки в тях са държани между 100 000 и 200 000 души в особено тежки условия.

Снимките на лагер 15 в южната част на страната и на лагер 16 - в северната, са правени между 2011 и 2013 г. Според фотосите на лагер 16 с площ към 560 квадратни километра за 20 000 затворници там са изградени нови жилища, което сочи леко нараснал брой на затворниците, отбелязва "Амнести".

Още по темата
Снимките показват активна стопанска дейност в района, по-специално свързана с рудодобив, горска и селскостопанска промишленост. Личи също, че е разширена местната индустриална зона.

Близо 40 жилищни сгради обаче са били разрушени от 2011 г. насам в лагер 15, който заема 370 квадратни километра на около 120 км от Пхенян.

Правозащитниците цитират в доклада си бивши затворници и надзиратели, които разказват за гаври над лагеристите. Някои били "принуждавани да изкопават собствените си гробове, а после убивани с удар с чук по темето". Други - душени и след това пребивани до смърт.

Имало и жени, които били изнасилвани, а после "изчезвали". "След като "обслужат" една нощ някой високопоставен функционер, жените трябваше да умрат, за да не разкрие никой тази тайна. Същото ставаше и в повечето лагери за политзатворници", казва беглец от Северна Корея, охранявал преди време лагер 16.

През март 2014 г. следствена комисия на ООН за нарушенията на човешки права в Северна Корея ще представи окончателния си доклад на Съвета на ООН по правата на човека. Това е първото разследване от такъв мащаб, предприемано от орган на ООН във връзка със Северна Корея. Пхенян обаче не допусна комисията в страната и нарече лъжци разпитаните от нея свидетели.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
6
 
! Отговори
Боцко преди 10 години
До ИЦOТочно реди 70 г. е имали доста лагери за комунисти, И мераклии да ги пълнят с комунисти, както сега е имало доста. И комунисти в тях е имало бол. След една година местата се сменят - ко0мунистите навън, а майсторите на лагерите - в лагерите. хахаха... Сега *** - много било лошо в тех...! хахахаДа не стане пак така, махсторе? хахаха...
1
3
 
23
 
! Отговори
ИЦО преди 10 години
Няма ли място и за нашите комунисти,ако не да строят,че скоро ще ги пращаме.