Мандела – символ на борбата срещу апартейда

"Борих се срещу господството на белите и на черните"
Обновена: 6 дек 2013 16:23 | 6 дек 2013 01:05,
23
Мандела – символ на борбата срещу апартейда
Снимка: БТА

 Нелсън Ролихлала Мандела е роден на 18 юли 1918 г. в селището Мвезо на бреговете на р. Мбаши близо до Умтата, в Транскей. Той е по-големият син на вожда на племето тембу. До 1934 г. Мандела посещава мисионерски колеж, а по-късно продължава обучението си в училището на методистите в Хилдтаун. През 1938 г. започва да следва право във Фортхеърския университет, но през 1940 г. е изключен заради политическата си дейност и организираната от него студентска стачка. Работи като надзирател в златните мини в Трансваал, като едновременно с това продължава обучението си. 

 През 1942 г. завършва задочно юридическото си образование във Витватерсрандския университет и започва работа като адвокат. През 1952 г. заедно с Оливър Тамбо открива адвокатско бюро в Йоханесбург.
 
Нелсън Мандела е символ на борбата срещу системата на апартейд в Южна Африка. От радикално настроения студент, който участва в създаването на Младежката лига на АНК, до адвоката, който отваря заедно с Оливие Тамбо специализиран кабинет за защита на жертвите на апартейда, като се мине през дългите години на заточение на остров Робен, Нелсън Мандела има едно-единствено желание - черните му съотечественици да се ползват с равенство, от което продължаващото над три века управление на белите ги е лишило. 
Още по темата
 През 1944 г. заедно с Оливър Тамбо и Уолтър Сисулу Нелсън Мандела основава Младежката лига на Африканския национален конгрес (АНК), което поставя началото на политическата му  кариера. През 1952 г. той ръководи кампанията за неподчинение на расистките закони. Година по-късно е избран за президент на АНК в провинция Трансваал, като същевременно е заместник-председател на организацията на национално равнище, пост, който заема до 1991 г. През 1955 г. участва в конгреса на народите от Южна Африка. През 1956 г. е включен в списъка на 156-те човека, обвинени в държавна измяна и арестувани от властите в Република Южна Африка (РЮА). 
 
През 60-те години на 20 век в Южна Африка започват масови протести, както и прояви на гражданско неподчинение, организирани от АНК срещу укрепващата система на апартейд в страната. Мандела е главният организатор на масовите протести срещу Закона за паспортите, които достигат  своя кървав апогей на 21 март 1960 г. в Шарпвил, когато са разстреляни 69 мирни демонстранти. От 1960 г. Нелсън Мандела е в нелегалност, а след 8 април 1961 г., когато е забранена дейността на АНК, той участва в създаването през декември същата година на военното крило на АНК "Умконто ве сизве" ("Копие на нацията"), като става негов ръководител. На 11 януари 1962 г. заминава нелегално в чужбина, за да търси финансова подкрепа и да осигури военна подготовка на бойците от АНК. През юли същата година се завръща в страната и на 5 август 1962 г. е арестуван. 
 
Осъден е на 5 години затвор за организиране на стачки и други протестни акции. На 27 март 1963 г. е изпратен в каторга на остров Робен На 12 юни 1964 г. е осъден на доживотен  затвор заедно с други седем активисти на АНК. Нелсън Мандела прекарва 18 години в затвора на остров Робън, работейки в каменоломните. Там организира гладни стачки за подобряване на режима на затворниците. Започва диалог между затворници и надзиратели отначало за правата на затворниците, после за освобождаването им и постепенно темата на обсъждане става бъдещето на Южна Африка. 
 
На 31 март 1982 г. Мандела е преместен в затвора "Полсмоор", а от 7 декември 1988 г. до освобождаването му излежава присъдата си в затвора "Викто Фьостер", недалеч от Кейптаун. В продължение на дълги години по света се води кампания за неговото освобождаване. Под натиска на международната общественост през февруари 1985 г. президентът наРЮА Питър Бота предлага Нелсън Мандела да бъде освободен, ако се откаже от насилствените средства за борба. Нелсън Мандела отхвърля неговото предложение и като контраусловие настоява за легализиране на АНК, премахване на апартейда и въвеждане на всеобщо избирателно право. На 2 февруари 1990 г. дейността на Африканския национален конгрес е легализирана. Нелсън Мандела е освободен на 12 февруари 1990 г., след повече от 27 години, прекарани в затвора, след като в системата на апартейд в страната настъпва криза. 
 
Всички световни телевизии разпространяват образа, което дотогава е забранено, на един изправен белокос човек с твърда стъпка, излизащ от затвора под ръка със съпругата си Уини. Неуморно проповядвайки национално помирение, веднага след освобождаването си Нелсън Мандела се ангажира с политиката на протегната ръка към бялата общност. 
 
Този, когото приятелите му наричат "Мадиба", е и единственият, който е способен да изтръгне значителни отстъпки от своето собствено движение: прекратяването на въоръжената борба през август 1990 г. или решението да участва в управлението заедно с бялото малцинство в рамките на правителство на националното съгласие. През март 1990 г. той е избран за заместник-председател на АНК, а на 5 юли 1991 г. - за председател на партията, като заема поста до 17 декември 1997 г.
 
На 17 юни 1991 г. парламентът на РЮА отменя последния сегрегационен закон, по силата на който хората още от раждането им са разделяни по расов признак. Този акт бележи края на ерата на апартейда. "Борих се срещу господството на белите и срещу господството на черните. Винаги съм отстоявал идеала за едно демократично и свободно общество. Надявам се да живея достатъчно дълго, за да го постигна. Но ако трябва, готов съм да умра за този идеал", казва той пред съда през 1964 г.
 
На 10 май 1994 г. Нелсън Мандела полага клетва за президент на Република Южна Африка. На 16 юни 1999 г., когато изтича президентският му мандат, той се оттегля от активна политическа дейност. През 2001 г. му е поставена диагноза рак на простатата, но той успява да се възстанови. През 2004 г. обявява оттеглянето си и от публичния живот. Мандела е автор на книгите  "Няма лек път към свободата" (1965), "Готов съм да умра" (1979), автобиографичната книга "Дългият път към свободата" (1994) и др.
 
Нелсън Мандела е носител на много международни и национални награди, между които са индийската държавна награда "Джавахарлал Неру" (1980), Специалната международна награда на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата /ЮНЕСКО/ "Симон Боливар" (1983), наградата на името на Андрей Сахаров за свобода на мисълта, учредена от Европейския парламент. Избран е за почетен доктор на редица университети - в Лесото, Калкута, Болоня и др. Носител на една от най-престижните испански награди "Принц на Аустрия" (1992), носител на американския "Медал на свободата" (1993), връчен му от Бил Клинтън от името на властите на Филаделфия за усилията му за установяване на демокрацията в РЮА. 
 
За работата му по мирното премахване на режима на апартейд и за това, че полага основите на нова демократична Южна Африка той получава Нобеловата награда за мир за 1993 г. , поделяйки я със своя противник и партньор президентът на РЮА Фредерик де Клерк - белия управник, който решава да му подаде ръка, останал в историята като политикът, ликвидирал апартейда и пуснал на свобода своя някогашен "враг номер едно". 
 
През 1995 г. кралица Елизабет Втора му връчва британския Орден на заслугите (1995). Награден е от президента на Португалия Мариу Соариш с Ордена на Инфантата Енрики - най-високото португалско отличие (1995). Носител на руския орден "Дружба" (1995) и на почетната титла Дядо Коледа (1995), връчена му от ръководството на гренландската фондация "Дядо Коледа" за приноса му за подобряването на живота на децата. Носител на палестинската награда Звезда на Свещения Ерусалим (1998) и на най-високото отличие на парламента на САЩ - Златния медал на Конгреса (1998). Носител е и на българския орден "Стара планина" първа степен (2008). 
 
На 18 октомври 1999 г. Нелсън Мандела е избран за "личност на века" от генералния секретар на ООН Кофи Анан. По предложение на фондацията "Нелсън Мандела", одобрено с декларация 10855 на Общото събрание на ООН от 10 ноември 2009 г., 18 юли е определен за Международен ден на Нелсън Мандела като признание за приноса му към културата на мира и разбирателството. На този ден всеки жител на планетата е призован да отдели по 67 минути за благотворителна дейност - толкова са годините, които Мандела е посветил на демократичните промени в страната си. 
 
От първия си брак, сключен през 1944 г. и разтрогнат след единадесетгодишен съвместен живот, Мандела има двама сина и две дъщери. През 1958 г. се жени за Уини Мадикизела, от която има две дъщери. Разделят се през април 1992 г., а през 1996 г. с развеждат. От 1998 г. негова съпруга е Граса Машел. 
 
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: Нелсън Мандела
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И какви са "плодовете" от неговата дейност? ОТРОВНИ.
15
0
 
2
 
! Отговори
бай Ганю преди 10 години
а бе кой е българският Мандела или няма такъв?
14
3
 
6
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
Мандела- сатанист, един от най- верните поддръжници и идеолози на пропагандата за налагането на черната раса в световен мащаб, както и на идеята за непълноценността на белите.Пилееше огромните ресурси на ЮАР и финасовите му средства за тези си налудничави идеи, воден от чувство за реваншизъм подпомаган от определени среди от световни ционисти и ислямисти.Една от най- двуличните фигури на нашето съвремие, дойде на власт с обещанието ЮАР да остане остров на стабилността и равноправие между всички
13
0
 
5
 
! Отговори
ЮАР СЕГА преди 10 години
Вижте ужасяващата престъпност изродила се в перманентна война в ЮАР сега: Cape Town - South Africa Gang Warfare (Sky News)youtube/watch?v=_dOy8Niu0wU
12
4
 
4
 
! Отговори
6829 преди 10 години
"в ЮАР цари дискриминация над белите.Това докара тоя маймуняк!" - това белите сами си го докарахаОтносно бългаските "артисти" няма да коментирам. За мъртвите или добро, или нищо.
11
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !Изобщо не съм учуден от подобен хейтърски коментар, че идва от човек, който е толкова обсебен от ГЕРБ, че дори никът му е насочен срещу тях. :-) Има много какво да се учим от Нелсън Мандела. Страхотно е, че въпреки всичките си житейски несгоди той изживя 20 години от живота си като една жива легенда и посланик на мира, като една световна фигура емблема, която със сигурност е направила всички ни поне малко по-добри, поне малко по хора. :-)
10
6
 
7
 
! Отговори
Роро преди 10 години
Що хейтвате бре хора? На нас "белите" ни е лесно да говорим....Човекът си беше личност, бори се и се жертва в името на пустото равенство...Поклон! Лека му пръст!
9
5
 
5
 
! Отговори
Утайката преди 10 години
Тоя некой хейтър ли беше?
8
13
 
25
 
! Отговори
ха преди 10 години
в ЮАР цари дискриминация над белите.Това докара тоя маймуняк!
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И какъв е резултатът ? Когато две несъвместими култури се сблъскат едната надделява другата умира. Така е било винаги в човешката история. Кога ли ще се роди Ромдела и тогава ще ни се разкаже играта?
6
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Та няма да е вечен,на 95 години е.Има да ни пълнят главите сега с тоя най малко една седмица.Лека му пръст
5
1
 
3
 
! Отговори
KePnEgEH преди 10 години
tozi track e posveten na Nelson Mandela
4
1
 
1
 
! Отговори
KePnEgEH преди 10 години
to tuka za da te vidq trqbva da refreshvam stranicata malko az
3
1
 
1
 
! Отговори
kerpeden преди 10 години
linka ne ba4ka bri4ed
2
4
 
27
 
! Отговори
kapelo преди 10 години
не говорете без да сте били и 1мин.там. мой близък,който е англичанин,роден в Южна Африка,учил и изкарал военната си служба там, детството му минало по време на апартейда,баща му убит от черни. това е страната сега с найголяма престъпност и изнасилвания, с болни от спин, варварски неща, извършени от черни. но за Мандела не съм го чула да говори лошо. сега какво ще става,защото Мандела крепеше положението. Апартейда е за белите сега
1
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Pochivai v mir .