Почина Нелсън Мандела

Нашият народ изгуби баща, съобщи президентът на Южна Африка
Обновена: 6 дек 2013 14:27 | 6 дек 2013 00:17,
59
Почина Нелсън Мандела
Снимка: Reuters

Героят на борбата срещу апартейда Нелсън Мандела почина на 95-годишна възраст след дълго белодробно заболяване в дома си в Йоханесбург, заобиколен от близките си, съобщи президентът на Южна Африка Джейкъб Зума по държавната телевизия, предадоха световните агенции.

"Нашият многообичан Нелсън Ролихлала Мандела, първият президент на нашата демократична нация, ни напусна. Той почина спокойно в уюта на дома си. Нашият народ изгуби баща. Макар и да  знаехме, че този ден ще настъпи, нищо не може да смекчи усещането ни за дълбока и трайна загуба. Неуморната му борба за  свобода му спечели уважението на цял свят, а неговото смирение, неговата страст и човечност му спечелиха любовта му. Това за нас  е миг на най-дълбока скръб. Народът ни загуби най-великия си  син, човекът, който повече от всеки друг въплъти усещането на южноафриканците за обща национална принадлежност", заяви Зума.

Смъртта на Мандела трябва да даде на южноафриканците решимост да изпълнят визията му за "истинска обединена Южна Африка, мирна и благоденстваща Африка и по-добър свят", заяви Зума.

"Винаги ще те обичаме, Мадиба", завърши той, използвайки племенното име на Мандела.

Мандела ще бъде погребан с държавни почести, а националните знамена ще бъдат спуснати наполовина от днес до деня на погребението, отбелязва БТА. 

Бившият южноафрикански президент Нелсън Мандела навърши през юли 95 години в критично състояние в болница в Претория.

Човекът, превърнал се в символ на помирението, от месеци беше в тежко състояние, на границата между живота и смъртта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
3
 
! Отговори
venix преди 10 години
Светъл път годподин Мандела! Респект!
41
1
 
1
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Сред стотиците хиляди изказващи съболезнования странно защо не видяхме и клоуна на МакДоналдс облечен в черно и посипващ глаата си с пепел от мъка. Голям пропуск
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да се благодарим че сме се родили в що годе цивилизована държава, щото можеше да е в пъти по-зле, милиарди са по-зле от нас. Който реве нека се прероди в някое индийско село да му дойде акъла. Или в ЮАР.
39
0
 
0
 
! Отговори
rom преди 10 години
pazi boje ot divi komunisti prevarnali se vav fachisti tova e formulata za 24 godini stanahte bokluci ;
38
2
 
0
 
! Отговори
бай Ганю преди 10 години
а бе кой е българският Мандела или няма такъв?
37
1
 
13
 
! Отговори
тоя е никой преди 10 години
Алчността на белите е виновна!Вкараха *** в ЮАР от къде ли не да им копаят в мините,напълниха държавата с тях,и в един момент изгубиха контрол!Същото става в момента в Европа!
36
16
 
1
 
! Отговори
Белото преди 10 години
Починал бил, че от какво се е уморил ? 27 години си лежа и яде държавна храна, а сега ще го направят и герой за вечни времена.
35
7
 
10
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
До немразещ Aпартейда беше толкова лош че горкия безправен и беден *** Мандела е учил в престижен университет и е станал адвокат. Докато е бил изключен от университета за политическа дейност е работил като надзирател в мина където се използва затворнически труд - негръчето с потъпкани права е получил не каква да е - а държавна работа и служебно оръжие Насилието над *** в ЮАР не беше расизъм - те просто бяха (и сега са) по тежък случай от нашите ***, и държавата ги държеше изкъсо!
34
6
 
15
 
! Отговори
salute преди 10 години
Edin ot horata koito nikoga nqma da se zabravqt. Sled vreme nashite vnuci, shte chetat za nego v uchenicite po istoria, a nie shte im kazvame, che go pomnin dokato beshe jiv. Chovekut izleja 27 godini, za prestuplenie, koeto ne beshe izvurshil. Mnogo malko hora ima duh i volq, kato nego, zatova i svetut shte go zapomni, i sega mu se preklanq. Tozi chovek e spasil stotici hilqdi hora, i e promenil sveta. Malki chovecheta, ako nemojete da kajete neshto pozitivno, po dobre si zamalchete
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-страшното е когато малоумният няма чувство за самокритика и развитие.
32
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Просто е уникално как хората които не са постигнали нищо, коментират, репчат се и разбират от всичко. Но най-смешното е, че техния глас не се чува никъде освен в "коментарни секции".
31
8
 
5
 
! Отговори
antonov преди 10 години
Ще се видим в ада.
30
5
 
21
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
До Тракийски Просто съм ходил в ЮАР по време на "апартейд"-а и след него... Не съм привърженик на насилието - но вярвай ми - имало е защо. Колкото до Иран и Ирак - ако не бяха "колонизаторите" и нефта - онея още щяха да си лягат с камилите.
29
6
 
15
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
До Тракийски Ако не беше "наложеното управление" - тези полумаймуняци още щяха да се бият по палмите!
28
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бог да го прости, нямам нищо против този човек вероятно е бил и много смел и велик, но всъщност той съсипа ЮАР. Да сложиш необразовани племена да ръководят най-развитата държава в Африка, в каквато я превърнаха англосаксонците, това беше глупаво. Какво постигнаха?
27
4
 
6
 
! Отговори
иво преди 10 години
Отиде си без време, имаше още какво да даде на света
26
9
 
53
 
! Отговори
да бе преди 10 години
Тоя докара истинския расизъм в ЮАР.Сега там да си бял означава да си мишена на неграмотните *** живеещи в тая страна,а те са мнозинство.Онзи ден имаше клип във фейса как на улицата в ЮАР група *** след като са изнасилили бяла жена я убиха с ритници и хвърляйки огромен камък по нея,горката жена лежеше чисто гола на улицата.Ужас!!!Е тва докара другаря Мандела.Кво да ми е мъчно за него?
25
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това за бащтата на народа защо ли ми напомня едни соц времена? Толкова малко се говори за истинските му дела че мирише на пропаганда. И ако си спомням добре той беше герой и в очите на комунистите от преди 10ти. Все едно е да скърбим за бай Тодор . Не че много не го правят де.
24
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тоя е от герб
23
8
 
4
 
! Отговори
До 7 преди 10 години
Бъркаш. Тези телевизии са платени от комунистите да ни занимават с това. Какъв Бойко, та него вече не го слушат тези телевизии, слез на земята малко!