Светът скърби! Небето плаче за Нелсън Мандела

Хиляди хора и световни лидери са на стадиона в Совето
10 дек 2013 12:40,
65

Стадионът в Совето. Снимка: Reuters

С хорово изпълнение на химна на Южна Африка започна церемонията в памет на Нелсън Мандела, отложена с час заради неспиращия дъжд, изливащ се над стадиона в Совето, предградие на Йоханесбург.

Въпреки нистихващия порой, стадионът се пълни с хиляди хора, съобщи Асошиейтед прес.

Още по темата
Властите очакват 80 хил. души и отвориха вратите на съоръжението още в ранни зори.

Около 100 държавни и правителствени ръководители присъстват на церемонията. Сред тях са президентът на САЩ Барак Обама, френският му колега Франсоа Оланд, британският премиер Дейвид Камерън, кубинският държавен ръководител Раул Кастро, китайският вицепрезидент Ли Юанчао, както и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.

На стадиона са и ирландската рок легенда Боно и звездата на южноафриканското кино Чарлийз Терон.

Предвидено е Обама да произнесе 20-минутна реч в памет на Мандела. Бразилският президент Дилма Русеф и индийският й колега Пранаб Мукерджи също ще са сред ораторите на церемонията.

Заупокойната панихида ще бъде отслужена от архиепископ Дезмънд Туту, близък приятел и съмишленик на Мандела.

След това тялото му ще бъде изложено за поклонение в сградата "Юниън билдингс" в Претория, където през 1994 г. положи клетва като президент.

Нелсън Мандела почина на 95-годишна възраст в четвъртък. Той ще бъде погребан на 15 декември, неделя, в селото на предците си Куну, предаде БТА. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До eyelessi ti si mnogo zabluden vzemi da pochetesh malko vmesto da pishesh komentari
28
7
 
24
 
! Отговори
eyeless преди 10 години
Има и нещо друго интересно, обикновено хората, които дръзват да са открито добри ... получават куршум, и мисля, че е пределно ясно, че ако Мандела беше светеца, който се опитват да ни убедят, че е бил, той нямаше изобщо да доживее до тая преклонна възраст и отдавна щеше да напуснал предела на живите. Единствената причина, поради която Мандела не си е получил куршума, е че през цялото време е работил за тия, които ги раздават...
27
2
 
17
 
! Отговори
eyeless преди 10 години
Интересно, повечето кадри от стадиона са близки и не си личи, но на първата снимка се вижда, че по-голямата част от седалките са празни...
26
10
 
27
 
! Отговори
bo преди 10 години
Хайде спрете да плачете...нищо против Мандела, но истината е че *** закопаха тази страна която белите направиха да изглежда единствената цивилизована страна в Африка. Сега за няма и 20 години и се превръща в гето. Извода е един, както казваше един бял холандски наследник....черните стават за работа, и то стават дори доста добри работници но трябва да стоиш с камшика зад тях. Какво да се прави,...ЕВОЛЮЦИЯ ! Както е тръгнало същите *** ще съсипят и Америка в обозримо бъдеще....Така, че
25
12
 
7
 
! Отговори
Alex преди 10 години
mnogo zabludeni hora ima v toq site... Aide pozdravi ot Jo`burg i si poglednete pyrvo na kakvo masq Bulgaria posle pravete komentari za UAR. Opredelno sme po napred ot BG. Madiba beshe velik chovek.
24
6
 
23
 
! Отговори
Геле преди 10 години
Плачат ***, че Мандела им позволи да унижават такава прекрасна държава създадена от белите и да си вършат престъпленията безнаказано!
23
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой плаче? Една страната, която е разрушена и превърната в ада по повелята от Мандела?
22
5
 
16
 
! Отговори
РУДИ ФЬОЛЕР преди 10 години
ЮАР 90 ГОДИНИ БЕШЕ УПРАВЛЯВАН ОТ ХОЛАДЦИ,ГЕРМАНЦИ И АНГЛИЧАНИ. ПРЕЗ 70-ТЕ ИМАХА ЯДРЕНА ПРОГРАМА ЗА ВОЕННИ ЦЕЛИ. А ОТ 1960 ДО 1990 НАМИБИЯ СЪЩО БЕШЕ ЧАСТ ОТ ЮАР.А БЕЛИТЕ ГОСПОДАРИ ИМАХА ЦЕЛ ДА СЪЕДИНЯТ И БОТСВАНА,ЗИМБАБВЕ И ЗАМБИЯ В ЕДНА ГОЛЯМА ЕДИННА ЮЖНО-АФРИКАНСКА РЕПУБЛИКА. ТЯ ЩЕШЕ ДА ИМА 3 МИЛИОНА И 700 000 ХИЛЯДИ КВ.КМ. И ЩЕШЕ ДА Е ПО-ГОЛЯМА ОТ ИНДИЯ ПО ТЕРИТОРИЯ.ТОГАВА САЩ И ПОМАГАШЕ, ЗАЩОТО В АНГОЛА ИМАШЕ СЪВЕТСКИ И КУБИНСКИ ВОИСКИ,А МОЗАМБИК СТАНА ПРО-СЪВЕТСКИ С РЕВОЛЮЦИЯТА ОТ 1975 Г.
21
5
 
11
 
! Отговори
ро ро преди 10 години
Вечна му памет на БНТ можеше да излъчи 15 мин. предаване за българските дългогодишни затворници Бай Нури от Джебел и Илия Минев.
20
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
много нагли тия западняците бе първо ги колонизират източват им природните богатства а после ги правят на герой щото видите ли Мандела е борец за свобода това е все едно турците да ронят сълзи за Васил Левски,
19
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Dushata na Balgarina e pretapkana s omraza i ksenofobiq ! Ako imahme Politik kato Nelsan Mandela , balgariq shteshe da bade malko raisko katche !
18
7
 
21
 
! Отговори
Dinosaurus преди 10 години
До Петков и всички величаещи Мандела: Да знаете, случайно, че едно време цяла България е ревала за н.в. Борис III или за тарабата Г. Димитров? И какво, като се е събрал стадион? То и по рок концерти се събира...расизмът няма цвят; Мандела е черен расист, Димитров е червен, Борис III и главно баща му - антибългарски! Какво ревете за библейски старец, който добре си е поживял, но никой не се сеща за българските велики (и обикновени) хора! Те са нашите предци, не този измислен "пример"! Превземки!
17
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мандела си е расист и убиец хич не ми пука колкото и да се скъсват да реват хаха
16
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Престъпно лицемерие е хора като Мандела,Арафат и Обама да са носители на нобелова награда за мир.Сигурно и господ не знае колко смъртни присъди са издали тези хоря,някой от тях изпълнени лично от жена му и то с особена жестокост.Да не пропусна и факта,че превърна една просперираща страна в гето!
15
7
 
27
 
! Отговори
Роза преди 10 години
Нелсън Мандела беше един черен расист. От 1994 г. насам в Южно Африкансата република са избити 60 000 бели нейни граждани от които 4000 фермери.
14
8
 
25
 
! Отговори
Naiden преди 10 години
Прехвален терорист...
13
3
 
15
 
! Отговори
_anonimen_ преди 10 години
Петков ...ТИ СИ ТОЗИ, който трябва да научи КОЙ ВСЪЩНОСТ беше Нелсън Манделаочевидно работиш по спомени от комунистическата пропаганда ...потърси по-съвременни и обективни източници
12
4
 
26
 
! Отговори
интереса клати феса преди 10 години
Скоро ще излезе наяве колко милиарди е заграбило семейството на този "светец". То революции, революции, ама еденето и пиенето са си с пари. И все в името на бедните сегрегирани питомци. Нищо ново под слънцето. Да го почетем като един достоен покойник.
11
10
 
25
 
! Отговори
ВИЦ 2 преди 10 години
Кога негърката си изхвърля *** ? - В деветият месец
10
9
 
25
 
! Отговори
ВИЦ 1 преди 10 години
Как правят асфалтов път в ЮАР ? Редят три редици *** и минават с валяка отгоре, като карат средната редица да се усмихне за бялата линия.