Светът скърби! Небето плаче за Нелсън Мандела

Хиляди хора и световни лидери са на стадиона в Совето
10 дек 2013 12:40,
65

Снимка: Reuters

С хорово изпълнение на химна на Южна Африка започна церемонията в памет на Нелсън Мандела, отложена с час заради неспиращия дъжд, изливащ се над стадиона в Совето, предградие на Йоханесбург.

Въпреки нистихващия порой, стадионът се пълни с хиляди хора, съобщи Асошиейтед прес.

Още по темата
Властите очакват 80 хил. души и отвориха вратите на съоръжението още в ранни зори.

Около 100 държавни и правителствени ръководители присъстват на церемонията. Сред тях са президентът на САЩ Барак Обама, френският му колега Франсоа Оланд, британският премиер Дейвид Камерън, кубинският държавен ръководител Раул Кастро, китайският вицепрезидент Ли Юанчао, както и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.

На стадиона са и ирландската рок легенда Боно и звездата на южноафриканското кино Чарлийз Терон.

Предвидено е Обама да произнесе 20-минутна реч в памет на Мандела. Бразилският президент Дилма Русеф и индийският й колега Пранаб Мукерджи също ще са сред ораторите на церемонията.

Заупокойната панихида ще бъде отслужена от архиепископ Дезмънд Туту, близък приятел и съмишленик на Мандела.

След това тялото му ще бъде изложено за поклонение в сградата "Юниън билдингс" в Претория, където през 1994 г. положи клетва като президент.

Нелсън Мандела почина на 95-годишна възраст в четвъртък. Той ще бъде погребан на 15 декември, неделя, в селото на предците си Куну, предаде БТА. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
2 преди 10 години
това не е погребение а ...цирк...зор да не ни помислят за расисти или недайси боже ксенофоби...бог да го прости ама стига вече..
48
5
 
3
 
! Отговори
VIVA MANDELA !!! преди 10 години
До бат КоляНе е ясно на кого си "бат",но е видно,че си гнусен расист и долнопробен ксенофоб!Великия и незабравим Мадиба(наричан по-долу "***","печка" и прочие расистка бълвоч) днес беше уважен и изпратен от 5-6 млрд.души-а ти "батка"-та,некакъв безок(eyeless),некаква расистка ***(това не е обида-свинята сама се е нарекла NEREZ в ника си!) и всички вие-като *** ще ви изпратят не повече от 3-4 бездомни кучета!*** да ме заличат аламинут!Но все пак официално Маринчо не е расис
47
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
...расизма няма нищо с цвета на кожата....проблема е в липсата на трудови навици,в тази част от населението на света.
46
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нелсън Мандела е велик !
45
7
 
8
 
! Отговори
варненец преди 10 години
Аман вече от тоя ! Смееха се запада на Северна Корея че преигравали и плачели изкуствено за ким чен ир , а това какво е ?! Мммм ? Какъв е тоя цирк за тоя черния ?
44
7
 
9
 
! Отговори
Aquila1488 преди 10 години
Толерастите реват, *** и мижитурки хленчат и раздават акъл! Аз пък ще кажа че вдигам гордо изпъната десница напред и казвам да живей бяла Европа и великата бяла раса, благодарение на която планетата Земя е това което е - индустрия, ядрена енергетика, космически програми, кацането на Луната, автомобили, кораби, свръхзвукови самолети, скоростни влакове, физика, математика, литература, музика, кино,изкуства, компютри и т.н. А APEfrica е кал, колиби, болести, танцуване около огъня и престъпност!
43
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До eyelessPravilno! Kogato nqkoi go veli4aqt zapadnite medii zna4i e rabotil za USA razuznavane(kadur na CIA)! Mandela e sluga na dqvola za tova prezidenti otivat na karak na pogrebenieto. A Obama pravi prosto PIAR za6toto v USA ima mnogo 4erni maimuni. Da go *** mandela ve4e se prevru6ta v smurdq6ta negurska tor! Vidi6 li 4e na nqkoi umrql my otiva USA president na pogrebenie zna4i pogrebvat mega ***!!!
42
4
 
8
 
! Отговори
stariadub преди 10 години
Питайте белите южно африканци за Мандела, хората които са превърнали държавата им в модерна държава с небостъргачи и метра и всякаква инфраструктура. Кактто ми каза един с който работихме заедно, "Много е трудно в днешни дни да не звучиш като расист, но ако дадеш на някоя *** 2 крави ,той ще ги заколи и изяде, а няма да се опита да направи ферма. Друго няма какво да добаявя, Мандела бил икона, стига глупости
41
3
 
6
 
! Отговори
гачно преди 10 години
аз пък не мога да разбера,какво е направил Мандела за България,че цял ден по всички теливизии дънкат за него,ако ги питаш половина неграмотни журналисти,кой е Мандела и какво е направил...ще се пулят като магарета...
40
7
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 10 години
до eyeless,Коментарът ми дори не е свързан толкова със самия Мандела - и аз съм против това "канонизиране" от страна на медиите. Говоря за начина на мислене на голяма част от българите, когато стане въпрос за хора с различен цвят на кожата - само погледни коментарите по-долу. Нищо положително не може да се роди от общество, в което властват омразата и отричането.
39
7
 
5
 
! Отговори
куклус преди 10 години
Небето или плаче или пикае?
38
5
 
7
 
! Отговори
eyeless преди 10 години
До МнениеЯ като си тръгнал да споделяш мнения, сподели, според теб защо Мандела не последва участта на Мартин Лутър Кинг?
37
7
 
4
 
! Отговори
Мнение преди 10 години
Ясно е, че личност като Мандела няма как да бъде приемана еднозначно от всички хора, а и повечето от пишещите тук едва ли познават в такива детайли живота и дейността му. От голяма част от коментарите обаче лъха на откровен расизъм - някой е лош или по-нисш, само защото е чернокож. Дали ако онези герои от българската история, с които толкова обичаме да се хвалим и да споменаваме по всеки повод, видят как разсъждават съвременните българи, ще са горди?
36
3
 
11
 
! Отговори
СТИГА МАНИПУЛАЦИИ преди 10 години
СВИДЕТЕЛИ СТЕ НА ЕДНА *** ДОЛНА ГАДНА ПРОПАГАНДА И ЛЪЖА, НАРЕЧЕНА "МАНДЕЛА ГЕРОЙ", ЗА СЪЖАЛНИЕ МНОГО ХОРА ЩЕ ПОВЯРВАТ, А НЕ ТРЯБВА ДА Е ТАКА, ЗА УБИЙЦИТЕ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ КАЗВАТ ДОБРИ ДУМИ ДАЖЕ И СЛЕД СМЪРТТА ИМ,НО ЯВНО НА НЯКОИ ВЕЛИКИ СИЛИ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ НЕ ИМ ОТЪРВА ДА КАЖАТ ИСТИНАТА, А ИМЕННО ЧЕ НЕЛСЪН МАНДЕЛА Е УБИЕЦ.
35
5
 
3
 
! Отговори
аха преди 10 години
Щом е известен, не е чист. Този Манделчо неоправи живота нито на черните , нито на белите, просто обърна монетата, сега белите ги избиват. С нищо по-добър от предходните бели президенти на ЮАР.
34
4
 
11
 
! Отговори
чие"небе" преди 10 години
Култът към личността на Мандела показва как окултният световен комунизъм е в пълен ход към световна революция и правителство.Туту как е съмишленик?Като покойният е от т.нар.Старейшини.Небето плаче?Koй казва това или вали дъжд?Символиката е падане на законността и узаконяване на новата фаза към новия световен ред=хаос който виждаме по света.
33
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
velik 4ovek! A za prostite bulgari rasisti - malko vi e pomiata, v koito jiveete..
32
4
 
16
 
! Отговори
бат Коля преди 10 години
До РозаДа поправя, избитите фермери са 3000 ,а като цяло избитите бели са 70000 :) дано се пече в ада мадела.
31
5
 
13
 
! Отговори
Big Bad Wolf преди 10 години
OMG, и за тоя ли риве небето, като си спомня какъв рев падна покрай Ким Чен Ир.Там поне знаеш че ако не ривеш както трябва отиваш на екзекуция.
30
13
 
5
 
! Отговори
Vani преди 10 години
Nadiavam se che ima bulgari ostanali koito ne sa prosti rasisti ponezhe me a sram da cheta tezi komentari...? Vsichki mozhem da nauchim neshto ot Mandela. Mezhdu drugoto, v UAR hich ne si e tolkova zle. Zhiveia tuk po izbor. Elate ni na gosti! Shte vidite krasiva durzhava pulna sas krasivi hora :)