С държавни почести погребват Мандела в Куну

На церемонията в родното му село се очакват 4500 гости
Обновена: 15 дек 2013 13:16 | 15 дек 2013 08:10,
1
С държавни почести погребват Мандела в Куну
Снимка: Reuters

Южноафриканската република погребва днес Нелсън Мандела, затваряйки една важна глава от болезнената си история и отваряйки нова, в която мултирасовата демокрация, основана от него, ще трябва да оцелява без основния си стожер, съобщава Ройтерс.

Още по темата
Борецът срещу апартейда ще бъде погребан в село Куну, където е прекарал детството си и където се установи след оттеглянето си от политиката.

Придружаваната от полицейски коли катафалка с тленните му останки пристигна вчера в семейното имение, чиито околности са под засилена полицейска и военна охрана през последните дни.

Церемонията ще бъде смесица от военни почести и традиционни ритуали на неговото племе тембу. Тя ще се предава пряко на улични екрани в много градове в страната.

На нея се очакват 4500 гости, сред които президентите на Танзания и Малави, премиерът на Етиопия, вицепрезидентите на Замбия, Иран и Никарагуа, кралят на Лесото, британският престолонаследник принц Чарлз и американският активист за граждански права, преподобният Джеси Джексън.

Нобеловият лауреат за мир почина на 5 декември на 95-годишна възраст, потапяйки в скръб 53 милиона свои сънародници и милиони други по света.

Днешното погребение бе предшествано от едноседмични официални възпоменания. На 10 декември на стадиона в Йоханесбург се състоя официалната панихида, в която участваха държавни и правителствени лидери от 91 държави.

Вижте още във видеото на Bulgaria On Air.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Целувки от РЮА преди 10 години
Великия няма да бъде "погребан" в този смисъл на думата,който смисъл поради невежеството ви имате предвид!За него вече е изграден Пантеон в Куну(за който вие хал-хабер си нямате),а тялото му вече е балсамирано!За разлика от всички расисти и отвратителни ксенофоби,които упорито пишат в този сайт и чиито останки ще бъдат кремирани или ще изгният за не повече от 8 години!Преклонението пред Великия(както и спомена за него)ще ги има до края на Човечеството,докато въпросните ще ги помнят около 12-15г