ООН гласува за защитата на личния живот в дигиталната ера

Германия и Бразилия внесоха проекторезолюцията след разкритията за подслушване от страна на САЩ
19 дек 2013 10:58, Елка Василева
1
ООН гласува за защитата на личния живот в дигиталната ера
Снимка: архив, Reuters

Общото събрание на ООН прие единодушно резолюция за защита на правото на личен живот срещу незаконно наблюдение в дигиталната ера, предадоха световните агенции.

Германия и Бразилия внесоха проекта за резолюция, след като разкритията за подслушване от страна на САЩ изненадаха и ядосаха техни приятели и съюзници. Сред подслушваните държавни глави са и бразилският президент Дилма Русеф, както и германският канцлер Ангела Меркел.

Приетата с консенсус резолюция "потвърждава, че същите права, които хората имат офлайн, трябва да бъдат защитени и онлайн, включително правото на личен живот". В документа се изразява дълбока загриженост от "негативното отражение" на незаконното подслушване върху упражняването на човешките права, "особено когато се извършва масово".

Гласуването беше почти формално, тъй като проекторезолюцията вече беше приета в третия комитет на Общото събрание, в който влизат всички страни членки на световната организация, общо 193 на брой.

Резолюциите на Общото събрание нямат правна сила, но отразяват световното мнение и имат политическа тежест.

Приетата резолюция призовава страните да преразгледат практиките си за събиране на информация с цел постигане на прозрачност, когато такава е уместна. Общото събрание не се е занимавало с въпроса за неприкосновеността на личния живот от 1988 година, когато се преразглеждаше тълкуването на Международният пакт за гражданските и политическите права.

САЩ, Великобритания, Австралия, Канада и Нова Зеландия, които според Едуард Сноудън са сключили шпионски съюз, подкрепиха резолюцията, едва след като бяха променени формулировки, според които чуждестранният шпионаж може да бъде нарушение на човешките права, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
titi преди 10 години
ne sam krila i sam otkrovena