Путин помилва Ходорковски

Бившият петролен магнат лежа в затвора 3709 дни, до освобождаването му оставаха 246 дни
Обновена: 20 дек 2013 15:25 | 20 дек 2013 10:20, Елка Василева
49

Михаил Ходорковски. Снимка: Reuters

 

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за помилване на бившия ръководител на ЮКОС Михаил Ходорковски, като го освободи от по-нататъшното изтърпяване на наказанието, съобщи пресслужбата на Кремъл, предаде ИТАР-ТАСС.

„Ръководейки се от принципите на хуманност, постановявам: Да се помилва осъденият Михаил Борисович Ходорковски, роден 1963 г. в Москва, освобождавайки го от по-нататъшното изтърпяване на наказанието лишаване от свобода“, пише в указа.

Указът влиза в сила в деня на подписването му.

Още по темата

Адвокатът на Ходорковски съобщи, че неговият клиент може да излезе на свобода още днес.

Ходорковски е от над 10 години в затвора по обвинения във финансови измами и кражби. Той твърди, че обвиненията срещу него са политически мотивирани, защото той беше противник на Путин.

Вчера след годишната си пресконференция Путин съобщи, че възнамерява да подпише молбата за помилване на Ходорковски. „Михаил Борисович съгласно закона трябва да напише съответния документ – искане за помилване. Той не е правил това, но наскоро е написал такъв документ и се е обърнал към мен с молба за помилване“, каза Путин. „Той прекара в местата за лишаване от свобода над 10 години, това е сериозно наказание“, допълни руският президент.

„Той се позовава на обстоятелства от хуманитарен характер – неговата майка е болна“,  обясни Путин. „Смятам, че предвид всички тези обстоятелства, може да се вземе съответното решение и в скоро време ще бъде подписан указ за неговото помилване“, каза Путин.

Веднага след това обаче адвокатът на Ходорковски заяви, че не знае той да е писал молба за помилване до президента. Майката на Ходорковски също научи от медиите за негова молба за помилване.

От Кремъл не коментираха думите на представителите на Ходорковски. „Има писмо с неговия подпис“, каза за ИТАР-ТАСС прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков.

Според източници на руския вестник "Комерсант" Ходорковски е бил убеждаван да се обърне към президента по време на разговор без адвокати с представители на тайните служби, които го заплашили в противен случай с ново наказателно преследване.  Според добре информиран, но неназован експерт, говорил пред "Независимая газета", молбата за помилване е била подготвена в Кремъл и подадена от Ходорковски чрез ръководството на наказателната колония, което убедило затворника, че тя сто на сто ще бъде удовлетворена.

Ходорковски и ръководителят на МЕНАТЕП Платон Лебедев бяха арестувани през 2003 г. През май 2005 г. московски съд осъди Михаил Ходорковски и Лебедев на 9 години лишаване от свобода за мошеничество и укриване на данъци. Впоследствие присъдата беше намалена на 8 години.

По второто дело на 30 декември 2010 г. московски съд призна Ходорковски и Лебедев за виновни за кражба на нефт и пране на пари, като ги осъди на 14 години лишаване от свобода в колония с общ режим, отчитайки първата присъда. По-късно тази втора присъда беше намалена на 11 години.

В крайна сметка Ходорковски трябваше да излезе на свобода през август 2014 г., а Лебедев – през май 2014 г.

Михаил Ходорковски лежа в затвора 3709 дни. До освобождаването му оставаха 246 дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
27
 
! Отговори
данъкоплаъец преди 10 години
А в България кога ще ги вкарват в затвора нашите мутри-олигарси ????
20
11
 
29
 
! Отговори
ввп преди 10 години
Ванга вярно е предсказала че Русия ще се вдигне и ще има силен лидер с име Владимир.Именно мен Путин сташно ме чефи.
19
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
21 *** не е големa рaботa, a мaлкa рaботa, кинтa и двaйсе с вдигнaти ръце хa, хa,хa
18
10
 
32
 
! Отговори
ХАХА преди 10 години
НЕ ГО ЖАЛЕТЕ БЕ ПИЧОВЕ---ТОЗИ ХАЗАРО-ЮДЕЙ ПОНЕ 5 МИЛИАРДА Е СКЪТАЛ В БРАТСКИ БАНКИ..ЩЕ СИ ЖИВЕЕ КАТО БЕЙЧЕ В *** ПО ВРЕМЕ НА БРАТСКОТО ОСМАНСКО ПРИСЪСТВИЕ----А ПУТИН Е ГОЛЯМА РАБОТА----ПРОДЪЛЖАВА ДА НАНАСЯ НЕОТРАЗИМИ УДАРИ...!!!!!!
17
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
руските *** сa умрели от яд, че ходорковски е излязъл от пaнделaтaхa, хa, хa цялaтa русия е еднa идиотия, измисленa и упaдъчнa. Осъждaнето нa олигaрхa беше поръчково, кaкто и помилвaнето му, тaм всичко е пaродия и мaфия хa, хa, хa
16
2
 
15
 
! Отговори
Даола преди 10 години
Ако у нас имаше подобни процеси срещу новите бизнесмени-мутри , всички сега щяха да са в затвора.Що се отнася до Ходорковски , защо ли си мисля, че той можеше да бъде използван по-успешно в икономическата сфера, а не да стои 10 години в затвора.
15
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега след като Путин унижи достатъчно хазарчето Ходорковски и като го помилва след известно време Ходорковски ще забегне от Русия в любимата на всички поюдейчени хазари Англия както направиха неговите юдейски съплеменници Гари Каспаров-Визенщейн ,Березовски и Юри Лужков,ама това ще е докато не е решил Путин и него да го пресели в пъкала при рогатото ционистко божество както стори с Березовски ,пък после нека пак продажните западни медии и политици на цион да си лаят срещу Путин
14
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин е номер едно, де да имахме и ние такъв президент, който истински брани интересите на Русия, а не ходи като Плевнята и Бойко да клепа държавата пред света. Всички ни се смеят затова.
13
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ххахахаха много са ми интересни тука ***. Тръгнали да коментират дела много по-големи от самите тях. С лесна ръка раздават присъди и правят анализи както на регионално, така и на международно ниво. Ама Путин такъв, ама Ходорковски онакъв.... всичко ви е ясно. Ясно, ясно, а в крайна сметка не можете да си платите сметката за ток и след месец-два пак ще ходите да скачате по площадите като маймуни. Но разбира се преди това ще трябва да сте изпили и последната капчица ракия домашарка и вино.
12
4
 
2
 
! Отговори
The Viking преди 10 години
Ходор, ходор. Ходор!
11
6
 
36
 
! Отговори
Бънди преди 10 години
Русофобията ще ви вкара в гроба. Путин унижи за пореден път Ходорковски, но на някои им се привиждат конспирациики. А пък тоя дето казах, че руснаците и ютия не могат сами да направят ...... Много болни хора има.
10
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До JulyСъс сигурност не е по-абсурдна от нашата държава. Ако и тук имаше някой като Путин, щяхме да сме много по-добре.
9
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин му натриса помилването , за да го унижи и да му намекне да си трае и да не застава на пътя му , защото .... пак в затвора !
8
29
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Наближава путиниадата в Сочи и на кремълското джудже не му се ще да вижда плакати во подкрепа на тоя или ония политически затворник. Но и путинидата ще мине и после пак ще ги набута в затвори и лагери!
7
37
 
6
 
! Отговори
обективен преди 10 години
Сегa новия президент нa рaшa ще се кaзвa Ходорковски, путлеровите олигaрски обърнaхa пaлaчинкaтa и скоро путлерa ще е в кaрирaно и колонизирaн в гулaк хa, хa, хa рaзпaдa нa рaшaтa е вече риторичен въпрос. Веднaгa тия двaмaтa дa прaвят пaртия!!!
6
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И ко? Другаря така ли се справя с олигархията? Браво маминото червено другарче.
5
50
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ха ха ха, джуджето Путин вижда, че времето му изтече и не му остава много и сега е готов на всичко както мутрата Борисов за да отане във властта. Никой не може да устои на натиска на модерните технологични общества от ЕС, какво остава пък за рашките - тези пияници които живеят от продажба на петрол и не могат сами една ютия да си произведат.
4
7
 
36
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
В крайна сметка лежал 10 г. и излиза 6 месеца предсрочно.Че то нашият Калфин от БеКаСеПе-то ги помилваше много по-бързо и на конвейр.
3
29
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Putin i humannost hahahahahahahahaha
2
13
 
42
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Излез олигарх,поразходи се.Е,някоя кола ще те блъсне случайно или ще паднеш без да искаш в Московска река.Но все пак, каквото си посял ,ще жънеш!!