Путин помилва Ходорковски

Бившият петролен магнат лежа в затвора 3709 дни, до освобождаването му оставаха 246 дни
Обновена: 20 дек 2013 15:25 | 20 дек 2013 10:20, Елка Василева
49

Михаил Ходорковски, 1997 г. Снимка: Reuters

Виж други галерии »

 

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за помилване на бившия ръководител на ЮКОС Михаил Ходорковски, като го освободи от по-нататъшното изтърпяване на наказанието, съобщи пресслужбата на Кремъл, предаде ИТАР-ТАСС.

„Ръководейки се от принципите на хуманност, постановявам: Да се помилва осъденият Михаил Борисович Ходорковски, роден 1963 г. в Москва, освобождавайки го от по-нататъшното изтърпяване на наказанието лишаване от свобода“, пише в указа.

Указът влиза в сила в деня на подписването му.

Още по темата

Адвокатът на Ходорковски съобщи, че неговият клиент може да излезе на свобода още днес.

Ходорковски е от над 10 години в затвора по обвинения във финансови измами и кражби. Той твърди, че обвиненията срещу него са политически мотивирани, защото той беше противник на Путин.

Вчера след годишната си пресконференция Путин съобщи, че възнамерява да подпише молбата за помилване на Ходорковски. „Михаил Борисович съгласно закона трябва да напише съответния документ – искане за помилване. Той не е правил това, но наскоро е написал такъв документ и се е обърнал към мен с молба за помилване“, каза Путин. „Той прекара в местата за лишаване от свобода над 10 години, това е сериозно наказание“, допълни руският президент.

„Той се позовава на обстоятелства от хуманитарен характер – неговата майка е болна“,  обясни Путин. „Смятам, че предвид всички тези обстоятелства, може да се вземе съответното решение и в скоро време ще бъде подписан указ за неговото помилване“, каза Путин.

Веднага след това обаче адвокатът на Ходорковски заяви, че не знае той да е писал молба за помилване до президента. Майката на Ходорковски също научи от медиите за негова молба за помилване.

От Кремъл не коментираха думите на представителите на Ходорковски. „Има писмо с неговия подпис“, каза за ИТАР-ТАСС прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков.

Според източници на руския вестник "Комерсант" Ходорковски е бил убеждаван да се обърне към президента по време на разговор без адвокати с представители на тайните служби, които го заплашили в противен случай с ново наказателно преследване.  Според добре информиран, но неназован експерт, говорил пред "Независимая газета", молбата за помилване е била подготвена в Кремъл и подадена от Ходорковски чрез ръководството на наказателната колония, което убедило затворника, че тя сто на сто ще бъде удовлетворена.

Ходорковски и ръководителят на МЕНАТЕП Платон Лебедев бяха арестувани през 2003 г. През май 2005 г. московски съд осъди Михаил Ходорковски и Лебедев на 9 години лишаване от свобода за мошеничество и укриване на данъци. Впоследствие присъдата беше намалена на 8 години.

По второто дело на 30 декември 2010 г. московски съд призна Ходорковски и Лебедев за виновни за кражба на нефт и пране на пари, като ги осъди на 14 години лишаване от свобода в колония с общ режим, отчитайки първата присъда. По-късно тази втора присъда беше намалена на 11 години.

В крайна сметка Ходорковски трябваше да излезе на свобода през август 2014 г., а Лебедев – през май 2014 г.

Михаил Ходорковски лежа в затвора 3709 дни. До освобождаването му оставаха 246 дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
10
 
! Отговори
янина преди 10 години
Русия е най - велика, с най - великите хора в света! Русия и само Русия с широките руски души!
40
1
 
10
 
! Отговори
БАЩИЦАТА преди 10 години
ПУТИН помилва заблудилата се овца и я прехвърли в стадото възпяващо гей демокрацията война демокрацията и господ ***, отговорно западното стадо призна властелина и си прибра овцата с жълти вълчи зъби, все някаква полза от нея /шъ/ има. *** умира..
39
1
 
7
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 10 години
Стакива като Ходорковски ние у нас ще постъпим по-хуманно от братушките-- ще ги изправим пред НАРОДЕН СЪД и тогава я че свирим, а те ке пеят
38
3
 
14
 
! Отговори
Агент на ДС преди 10 години
,,Кат Русия друга друга няма тъй велика и хуманна на света,
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След 30 години демокрация, българите ще бъдат малцинство и вероятно пак ще обвиняват Русия.. Покъртителен мозъчен капацитет.P.S. хей гладки мозъци, това с малцинството го твърдят демографите, не аз
36
7
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
Чудя се колко ли милиона е струвала на тоя богаташ "хуманността" на Путин !
35
22
 
6
 
! Отговори
ракетчик преди 10 години
Някой ден Путин ще е на мястото на тоя.Тази нация от кр*тени освен да произвежда интриги и да копа нефт и газ ,друго не може.Хвалят се ,че имали много ракети ама като им знаем инженерната мисъл ракетите им едва ли могат да летят.
34
26
 
7
 
! Отговори
плашипутарник преди 10 години
Това долно племе Руснаците,за нищо не стават.По *** от тях са единствено, българските предатели, дето обичат повече Русия от колкото България.
33
15
 
8
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
де да имахме и ние такъв президент, който истински брани интересите на Русия-------------- Е, няма как. Не може българският президент да брани интересите на Русия. Знам, че това ви яде, ноо...
32
10
 
1
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
До СЛАВА!Наведи се още малко! И ако усетиш нещо, няма да е случайно.
31
8
 
2
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
До 8888888 Какаво написа върнал парите на държавата ли кой бе *** ли кой пари от юкос ли хехехеехех наивник.
30
9
 
4
 
! Отговори
avenir преди 10 години
Който се усети на време, изчезна Ходорковски, или не е сварил, или си е мислил, че в Русия има съдебна власт, което е малко вероятно!Пост-комунистическата диктатура не би го допуснала.
29
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 31Нищо чудно в рушиaтa от крaй време избивaт полит. опонентите. Тaм тях ги броят зa " врaгове нa нaродa", и тук имa тaкивa мутри путинови де)))
28
1
 
8
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 10 години
Да не намерят олигарха като Березовски само. Тези помилвания....
27
22
 
8
 
! Отговори
обективен преди 10 години
Aбе и нa вaс руските *** не ви е лесно, дa лижете топките нa едно джудже, aмa ви се отдaвa! Тa сaлaвaя нa рушияяяя, бaси слaвaтa )))
26
12
 
29
 
! Отговори
СЛАВА! преди 10 години
СЛАВА НА ПУТИН!РУСИЯ Е ВЕЛИКА!!!
25
2
 
16
 
! Отговори
tyo преди 10 години
Сега Ходорковски ще избяга в Лондон и след 1-2 години познайте какво ще му се случи ....
24
33
 
13
 
! Отговори
номер2 преди 10 години
По-гаден от Чаушеску, Т. Живков, Ким Ир Чен и наследниците му, Пол Пот, Ленин, Садам Хюсеин, Сталин, Моамар Кадафи взети заедно, това е служителя на мракобесната КГБ Владимир Путин! Но ще завърши като Моамар Кадафи!
23
7
 
23
 
! Отговори
me преди 10 години
Не разбирам, статията се опитва да ни убеди, че Ходорковски е помилван НА СИЛА ли? И че затова е виновен Кремъл. Ей това е, дори нещо хубаво да направи Путин, пак го изкарват лош. В статията не се споменава и че пачите от Pussiy Riot ще намажат помилване. По принцип смятам, че присъдата им беше твърде голяма, но това не ги прави по-малко дразнещи и нагли. А Ходорковски така или иначе трябваше да излезе 2014, Путин просто се възползва да си нарпави самореклама. Но това не прави идеята лоша.
22
12
 
6
 
! Отговори
обективен преди 10 години
Тaкaaa, сегa ходорковски дa ВЪРНЕ открaднaтото от путин нa държaвaтa и нещaтa ще си дойдaт нa местaтa! хa, хa, хa МAФИЯТA СИ ИМA рaшa!!!