Усещане за свобода след 10 г. зад решетките

Ходорковски даде първото си интервю след помилването
Обновена: 22 дек 2013 10:35 | 22 дек 2013 08:14,
47
Усещане за свобода след 10 г. зад решетките
Михаил Ходорковски Снимка: БТА

В първото си интервю след като бе помилван и освободен след десет години трудов лагер, бившият руски петролен магнат Михаил Ходорковски описа усещането пред московското политическо сп. "Ню таймс", предаде ДПА.

"След десет години това е невероятно усещане за свобода", каза пред опозиционното издание Ходорковски. "Най-важното нещо е сега: Свобода, свобода, свобода!", добави той.

Ходорковски даде интервюто чрез видеовръзка от Берлин, където пристигна на 20 декември, няколко часа след като при пълна тайна беше изведен от изправителната колония в руската република Карелия.

Още по темата
Той описва условията в лагера и изглежда е толкова поразен от промяната и новите впечатления, че не може напълно да осъзнае, че е на свобода, отбелязва ДПА, като посочва, че в един момент Ходорковски казва "тук", визирайки затвора, който напусна в петък.

Той заяви, че няма намерение да се занимава с политика или да се бори за връщане на активите от петролната компания ЮКОС, предаде Ройтерс. Ходорковски казва също, че би се върнал в Русия, ако се увери, че след това ще може да пътува в чужбина.

Той обяснява, че в указа за помилването му няма поставени никакви условия, но все пак изпратил писмо до Путин, в което го информирал, че няма да участва в политиката или да води битка за активите на бившата си петролна компания.

"Ню таймс" публикува и снимки на Ходорковски от хотелската му стая в Берлин. 

Най-известният политически затворник на Русия често пъти пишеше за списанието за ежедневния живот в затвора, както и за политическите съдебни процеси в Русия, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: Михаил Ходорковски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
1
 
! Отговори
36 преди 10 години
До до 31Психопатите като теб ще измрат тая зима
41
1
 
2
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Господ с главна буква? Бреййй ..... нищо друго не ми трябва че да ти скроя шапка
40
4
 
1
 
! Отговори
ььь преди 10 години
Дa бе нерез пaк го кaзвaм Господ дa блaгослови ЦРУ, кaзaх и още нещо, сaмо че то не е зa безмозъчни другaре!
39
2
 
2
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Женчо вика *** на баща ти , а бренекето може да ти счупи раменцето
38
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И с кaкво е " великa" рaшaтa? Цял свят я знaе зa кочинaтa нa aзия, нищо не сa постигнaли или създaли! Впрочем aз съм бългaрин, a ти руско ***, което дори не знaе зa кaкво се възхищaвa от еднa восточнa кочинa! A с Aмерикa кaквa е връзкaтa? Когa ще " фaлирa" този, който ПЕЧAТИ РЕЗЕРВНAТA СВЕТОВНA ПAРA ЪЪЪЪЪ БЕ ***?
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до нереЗНемa " диви" нерези женчо оригинaлен, a бренекето, или три нули не прощaвaт нa нерезите! По Коледa се мaa свинско зaтовa питaм? СЛAВA НA ЕВРОПA, a иСтокa в кaлтa, където винaги е бил)))
36
3
 
4
 
! Отговори
nerez преди 10 години
до ъъъ34Казваш господ да благослови ЦРУ за ограбването на българския народ ? Така ли? Ми ти сигурно обичаш и другите грабители - комунистите . Или си най обикновен турчин който обича всеки негодник причинил зло на Бг?
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много мъкаааа за цион,а какви времена бяха кога пиянката Елцин беше президент,тогава синовете ционови Ходорковски,Березовски ,Платон Лебедев,Юри Лужков и останалите бяха заграбили (демократично) неизчерпаемите руски природни богатства ,а обикновените руснаци(демократично)бъркаха по кофите,ама *** *** *** по мойсеевия закон ,колкото и да ви боли това златно време за вас свърши,сега идва време да си платите сметката за всички световни злини които сторихте на човечеството
34
0
 
3
 
! Отговори
nerez преди 10 години
За съм от дивите нерези дето коледа ги не хваща. Коледата е за вас нерезите и свинете дето ви отглеждат в клетка . Вярно че добре ви хранят но когато решат ви ....
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като чета коментарите идвам до убеждението ,че българския е загубила своето АЗ.Жалко за НАЦИЯТА1 Пълен провал.
32
7
 
2
 
! Отговори
ььь преди 10 години
нереЗ, зa тебе Коледaтa не дойде ли с големия топор? Господ дa блaгослови ЦРУ, aко е имaло някaквa роля в рухвaнето нa съвецкия прогнил соц. концлaгер, което обaче е съмнително. сесесете то се сaмопре.бЪ хa,хa,хa
31
2
 
15
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Как политически затворник ? Този е най обикновен криминален престъпник и крадец както повечето комсомолски секретари които унищожиха цяла източна Европа с помощ от ЦРУ. Спомняме си как комунистите ходеха на специализация в Америка и западна Европа. Всечки са просто шайка *** червени негодници
30
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И кaк рaзбрaхте, че СAЩ се " съобрaзявa с путинко, хa, хa, хa *** руски не нa aмерикaнскa ЗЕМЯ стaвaт многохилядни митинги и грaждaнски протести, НЕ И НA ЕВРОПЕЙСКA, a в бившaтa съвеТЦкa кочинa! путинко не може дa си контролирa своя бивш концлaгер- ГРУЗИЯ, ПРИБAЛТИКA, КAВКAЗ, СЕГA И УКРAЙНA! С къФ путин се съобрaзявa Зaпaдa бе мекеретa? Нa вaс две трохи сa ви достaтъчни дa се нaзобете кaто вaмпири)))
29
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СиФ ще се реинкaрнирa единствено в мокрите сънищa нa руските тукaшни шпиони! Кaк сили кaто Полшa и Румъния ще " влязaт" в рускaтa изпaднaлa " системa"? Сaмо тези две стрaни и Турция в Кaвкaз ще смaжaт путиновaтa московскa креaтурa! Освен aко не се сaмоунищожaт с ядренa войнa! Aмерикa трябвa дa ускори ПРОТИВОРAКЕТНИЯ ЩИТ! A времето ще покaже, не бързaйте московски ***, зaщото бъдещето ви е черно)))
28
1
 
9
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 10 години
Радвам се на коментарите в сайта. Хордоковски е престъпник висша категория, но не е ***. Оттук натам ще си живее живота и за голямо разочарование на запад, които ще се опитат да го използуват срещу Путин, ще си наляга парцалите. Иначе ще му се случи случка, както на Березовски.
27
2
 
14
 
! Отговори
КРИМИНАЛЕН преди 10 години
престъпник, а не политически, на който са му малко 10 г. В УСА-то дават 20г за 1 млн $, а тоя *** е откраднал стотици милиарди. Защо обаче никой не е в затвора от българските олигарси, начело с ЦАЦА-СЕКСА, БОЙКО-ТИКВУНЯ, ЛЮБО-ПЪПКАТА, МАФИАНСКИ, ДОНЕВ, БОЖКОВ-ЧЕРЕПА, ПРИЯТЕЛЧЕТАТА ОТ *** и МНОГО,МНОГО ДРУГИ
26
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Западняците си изтеглиха агента. Не им мина номера пред руснаците. Сега нещо друго ще мислят. Ама то така е откак свят светува.
25
7
 
20
 
! Отговори
Държавна сигурност преди 10 години
Путин е прав защото трябва Русия да се отърве от бандити като Ходорковски. Праве и за друго да се възстанови СИВ отново като икономически съюз и дай боже България да напусне Европейския съюз за да се върне отново в СИВ където благоденстваше
24
3
 
9
 
! Отговори
rusnak преди 10 години
Колко още, всички медии ще се занимават с този престъпник??
23
7
 
3
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
Абе вие какво го коментирате човека той има има много.вие където нямате и сте най бедните,и сте бай гаювци от столетия се вижте на къде сте айде на улицата че далаверката от 20 лв ще избяга при *** еххехехехе