Приели исляма руснаци - заплаха преди Сочи 2014

Над 120 души са станали камикадзета при управлението на Путин
3 яну 2014 20:52, Елка Василева
55
Приели исляма руснаци - заплаха преди Сочи 2014
Снимка: Reuters

Предполагаемото участие в бомбените атентати в Русия на приели исляма руснаци показва нарастващия размах, с който действат джихадистите извън Чечения и Дагестан, където екстремизмът и сепаратизмът тлеят от вече две десетилетия, пише Ройтерс.

Според руски медии властите подозират, че преминал към исляма етнически руснак може да стои зад единия от двата бомбени атентата, при които загинаха общо 34 души в намиращия се в Южна Русия Волгоград.

Друг сменил вярата си е заподозрян в направата на бомба, използвана при нападение, погубило седем души в същия град преди два месеца.

Още по темата
 Тези нападения бяха извършени половин година след като двама братя от Чечения, живели в Дагестан, бяха заподозрени за бомбения атентат на Бостънския маратон, при който загинаха трима американци - признак, че този конфликт, който Западът преди смяташе за далечен, може да има далеч по-широкообхватни последици.

Според експерти по сигурността екстремисти използвали етнически руснаци за нападения в други части на Русия, както заради символичното значение на обръщането им към радикалния ислям, така и защото славянският им външен вид можел да им помогне да не ги заловят.

"Това е нова стратегия, която в последно време наблюдаваме по-често. Това е огромен проблем за правоохранителните служби", казва Андрей Солдатов, експерт по руските служби за сигурност.

Павел Печонкин, който бе посочен от руски информационни агенции като евентуалния заподозрян при първото от две нападения в рамките на 24 часа - самоубийствения атентат, при който в неделя загинаха 18 души на жп гарата във Волгоград - е фелдшер от република Марий Ел в Централна Русия. Той е етнически руснак по бащина линия, но приема исляма - религията на майка си.

Печонкин напуска дома си през 2011 г., за да се присъедини към екстремисти в Дагестан, а родителите му се обърнали към сина си чрез видео послание в интернет, в което го молят да сложи оръжие.

В отговор Печонкин записал свое видео послание, в което казва, че следвал Божията воля. "Тук убиват и отвличат мюсюлмани. Защо трябва да следваме тези християнски заповеди, когато Аллах ни призовава да се борим с тези неверници? Защо да не оставим техните деца сираци?", казва той, облечен със зелена куртка и кепе.

Властите също така смятат, че етническият руснак от предградията на Москва Дмитрий Соколов е направил самоубийствен колан с експлозиви, взривен през октомври от дагестанската му съпруга при бомбено нападение срещу автобус във Волгоград, съобщават източници от правоохранителните органи в Дагестан.

Двамата се запознали в ислямистки чат румове. Соколов бе убит от руските сили за сигурност през ноември, заедно с още четирима екстремисти в къща в Дагестан.

Попълненията идват чак от Канада

Владимир Путин смаза сепаратистите в Чечения, когато пое властта преди 14 години. Но ислямският екстремизъм се разпростря и в съседен Дагестан и продължава да е най-кървавият конфликт в Европа. Бойците набират попълнения за своите редици чак от далечна Канада.

Екатерина Сокирянская, която е експерт по Кавказ към Международната кризисна група, казва, че много от новоприелите религията възприемат фундаменталистка форма на исляма, което често пъти ги поставя в конфликт със семействата им и ги прави по-податливи към "радикализация".

"Те са доста привлекателни за екстремистите", казва Сокирянская. "Последното нападение може да е извършено единствено от славянин, това е ясно, защото мерките за сигурност бяха затегнати и жени с хиджаби щяха да бъдат забелязани".

Сериозните мерки за сигурност около Сочи означават, че нападения срещу черноморския курорт, където ще се състои Олимпиадата през февруари, ще бъдат изключително трудни за извършване, но най-голямата потенциална заплаха е от атентатор самоубиец, смятат експерти по сигурността.

"Това е много ефикасна тактика. За нея са нужни много малка подготовка и много малко пари, но е много трудна за спиране", заявява Алексей Филатов, заместник-шеф на съюза на ветераните от спецподразделението за борба с тероризма "Алфа".

Руската полиция започна операция по сигурността, без да крие, че взема на прицел мигранти от мюсюлмански райони. За един атентатор самоубиец, привлечен като попълнение в друга част на Русия, за предпочитане с руско име, ще бъде много по-лесно да достигне до дадена цел, отколкото за някого с мюсюлманско име, чиито документи за самоличност са издадени в Чечения или Дагестан.

Над 120 души са станали атентатори самоубийци по време на управлението на Путин, казва Григорий Шведов, главен редактор на сайта "Кавказки възел" (Кавказский узел), който следи нестабилността в Кавказкия регион.

Сурови силови действия срещу последователите на строгото салафитско течение в исляма, което се практикува от екстремисти, наля масло в огъня на екстремизма, казват Шведов и други експерти.

"Макар и сега в Северен Кавказ да се използва груба сила, те (властите) не могат да попречат на терористите да се изплъзват", каза Шведов.

Кавказко емирство

Местни екстремистки групировки в Чечения, Дагестан и други севернокавказки области се обединиха през 2007 г. под ръководството на Доку Умаров - бивш чеченски бунтовник, чиято групировка "Кавказко емирство" твърди, че стои зад самоубийствени атентати, при които загинаха 37 души на московско летище през 2011 г. и 40 в московското метро през 2010 г.

Той призова бойците си в публикуван през юли видеозапис да използват "максимална сила", за да попречат на Путин да организира Олимпиадата.

Волгоград, който е на около ден път с кола от Кавказ по основната магистрала на север, е далеч по-лесна мишена за екстремистите, отколкото Сочи - 145-километрова ивица от крайбрежни курорти, където самият руски президент прекарва летните си ваканции и където мерките за сигурност бяха засилени с полицейски подкрепления от други градове. Курортът е обграден от непроходими планини от едната страна и Черно море от другата, и до него може да се достигне само по въздух или по силно охраняван крайбрежен път.

Ако не могат да достигнат самия Сочи, екстремистите може да са оценили вместо това символичната стойност от всяването на паника във Волгоград, който е един от най-големите градове на Русия с население от един милион души.

Нападението руши образа на града като бастион на руската сила, спечелен с победата в решителната битка през Втората световна война, когато градът се казва Сталинград.

"Като символ на трагедията и триумфа на Русия през Втората световна война градът е избран от терористите именно заради статута си в съзнанието на хората", казва Дмитрий Тренин, директор на Центъра "Карнеги" в Москва.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
47
 
! Отговори
Тъпанари преди 10 години
До ali babaДоку,ще го духа,в скоро време.
2
37
 
7
 
! Отговори
ali baba преди 10 години
Доку.Доку е баш Мухамед - жална им майка
1
73
 
6
 
! Отговори
АНАЛИЗАТОР преди 10 години
ПУТИНЧИТУ , С НЕГОВАТА ПОЛИТИКА АЛА СЕВЕРНА КОРЕЯ , МНОГО БЪРКА . НЯМА ДА УСПЕЕ ДА ВЪРНЕ СССР . ХОРАТА ИСКАТ СВОБОДА .