Дядо Добри, познавате го! Папата разказа историята му!

Светият отец пусна във Facebook историята на бедния дарител
Обновена: 9 яну 2014 08:25 | 8 яну 2014 22:43,
137
Дядо Добри, познавате го! Папата разказа историята му!
Дядо Добри. Снимка: crhoy.com

Това е историята на Добри Добрев, възрастен българин на 99 години, който обикаля улиците, за да проси пари.

Неговият случай привлече вниманието на папа Франциск, съобщава костариканският сайт "Коста Рика днес" (crhoy.com), цитиран от БТА.

Изданието допълва, че папата е публикувал на страницата си във Facebook историята на този беден човек, който всеки ден върви по 10 километра от дома си до София, за да измоли минувачите за някоя стотинка.

Текстът, написан от Франциск, е придружен от две снимки на стареца - едната, заснета на улицата, а другата – в скромния му дом в Байлово.

Това, което трогнало папата, е, че този прегърбен от годините човек е дарил повече от 50 000 долара, които е спестил от просия.

Изданието не посочва обаче за какво парите са дарени, но историята на Дядо Добри е добре позната, защото едва ли има столичанин, който да не е засичал беловласия старец с брада, а и с пластмасова чашка в ръка, пред катедралния храм "Александър Невски", както и пред църквите "Св. Седмочисленици" и "Света Неделя".

Парите, които събира, дарява до последната стотинка за реставрация и ремонт на храмове в цяла България.

Живее и до днес в малка пристройка към двора на храма "Св. св. Кирил и Методий" в родното си село Байлово, а преживява благодарение на скромната си пенсия и милостивите хора, оставящи му хляб или сладки.

Скромният старец, който на 20 юли тази година ще навърши 100 г., твърди, че надеждата и вярата в доброто му дават силата, която го вдъхновява да продължава да живее.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
3
 
159
 
! Отговори
Tari Cat преди 10 години
Душичка! Да е жив и здрав и да прочетем на 20 юли, че е навършил 100. А злобеещите амеби отдолу, за които никога няма да се пише, нека си плащат данъци. На такава възраст ако нямаш наследници и живи приятели, ти остава само вярата.
61
2
 
84
 
! Отговори
експертиз контекстов преди 10 години
Праведен, но и умен и разумен човек! Да видят и чуят някои наши хора, за да разберат, че може да се живее и скромно. А и да разберат, че не е хубаво да се избиват като зверове помежду си. И да не докарат целия ни народ до просешка тояга...
60
5
 
54
 
! Отговори
Dimitar преди 10 години
Poklon pred takyv 4ovek. Gospod go nepribira o6te pri sebe, qvno misiqta my na zemqta ne e prikliu4ila. A on my pazi mqsto pri nai-krotkite angeli. Nemojax da go sre6tna tazi godina v Sofiq, da go pozdravq.
59
96
 
17
 
! Отговори
Алов преди 10 години
Като няма с какво да се похвалим се хвалим с клошарите и дърти просяци. Да го погнат сега от НАП дъртия да видим колко пари печели та даже уж "дарява" На тези години нито може да ги изпие или да иде по мацки като хората ,а не може в гроба да ги занесе и решил да се самоизтъква ,но ние не сме прости и го разобличихме.
58
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Господ вижда, ако се уповаваме в него можеме всичко да постигнеме! През годините ни научиха да вярваме само на парите и властта, да бъдеме вълци един за друг но въпреки всичко доброто е по-силно от цялото зло което е в нас... Такива хора като него ме правят малко тъжен но също така ми дават и надежда, надежда че справедливост има...
57
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този човек е известен в ютуба с много клипове на португалски и испански. земали са репортажа на Карбовски и са му лепнали субтитри и го разпространяват бразилци и всякви португалско говорящиМного якоПоздрави от Сидни Ав$тралия
56
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
от Байлово до центъра на София е 45 км. Човекът си се вози с автобуса, но са му доукрасили историята. Папата лъже един вид;) Иначе дядо Добри разказва, че е ходил пеша до София, ама като е бил млад. Ама то 30-те години не е имало и как да отиде иначе...моят дядо също е ходил до София пеша по това време, горе-долу същото разстояние (предполагам, че е 30-35 км под права линия през полето). Иначе той наистина се е отказал от всичко и е дарил цялата си собственост на църквата.
55
2
 
60
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
Дядо Добри е човек за възхищение. Човек, от който всеки трябва да се поучи. Човек за пример. Да е жив и здрав! Ако го видя лично ще му стисна ръката от уважение и ще даря нещо за каузата му.
54
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До РистуИ кой според теб е създал всичко това ? Разбира се че има Един Създател и Бог който е създал и този свят и Рая...
53
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Трактор / 55Ти изобщо чуваш ли се какви простотии бръщолевиш бе *** ?!!
52
3
 
14
 
! Отговори
Сандокан с 2-та ножа преди 10 години
До некакъв варненски *** с ник-нейм VARG! Виж ся плъшок канален-следя ти от известно време безумните пръдни(дето ги сметаш за "коментари") и ги трескаш под различни статии!Ще дойда във Варна(имам ориентир къде да те скивам) и верно ти казвам-ЖИВ ЩЕ ТЕ ОДЕРА.Само на блек метъл ще ми станеш,барабар с онея другите двама ***,къде движат с теб постоянно! Капиш ли си бре мой?пп-Като те скивам-първо те правя МОЯ,а след това те дера на живо!Запомни-в тая последователност,бъдеща моя!
51
3
 
37
 
! Отговори
trusted преди 10 години
До ТракторМного си назад с материала, сегашния папа се отказа от 99% от привилегиите на предшествениците си. Отиде да живее в малък двустаен апартамент, заряза всякакви замъси и т.н. Не дрънкай глупости без да си наясно. Атеист съм но уважавам безкрайно Франциск
50
4
 
11
 
! Отговори
сусбе преди 10 години
Трактористе *** си кат ***,ходи садиш марулите вече!!
49
2
 
34
 
! Отговори
Свят Човек преди 10 години
Поклон.
48
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Събира пари пък после попове се разхождат с кадилаците
47
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БатБулгарМи ни мой да вдянем авангардният му хумор на 33,ко да прайш
46
12
 
8
 
! Отговори
БатБулгар преди 10 години
До АнонименВсъшност хората не разбраха какво искаше да каже номер 33. Той човека просто ви казва какво пише в НПК и с една доста голяма ирония ви казва колко сте тъпички всъшност.А иначе браво на Дядото.
45
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До varg????????????????????????????????????????????????????????????
44
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Данък вяра, данък алтруизъм, данък саможертва, данък щедрост, данък... непукизъм?! Иначе си имаме данък лихва, данък данъчна измама и данъчни облекченияна данък измама- следва данък на данъка от данъците на даващите дарения, като в последно време се обмисля данък протести поради големия интерес на масите и липсата на контролен орган за това забавление. Затова пък има ограничителен орган с гумени палки и възпитателно-нападателен характер стимулиращ кръвоотделянето по откритите части
43
5
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ето една добра положителна новина, един свят човек за мен е Дядо Добри. Господ здраве и радост да му носи.В България има свестни и добри хора, търсете ги по делата!за правителството ОСТАВКА!Бог да пази България!Бог да пази Дядо Добри! :)