Дядо Добри, познавате го! Папата разказа историята му!

Светият отец пусна във Facebook историята на бедния дарител
Обновена: 9 яну 2014 08:25 | 8 яну 2014 22:43,
137
Дядо Добри, познавате го! Папата разказа историята му!
Дядо Добри. Снимка: crhoy.com

Това е историята на Добри Добрев, възрастен българин на 99 години, който обикаля улиците, за да проси пари.

Неговият случай привлече вниманието на папа Франциск, съобщава костариканският сайт "Коста Рика днес" (crhoy.com), цитиран от БТА.

Изданието допълва, че папата е публикувал на страницата си във Facebook историята на този беден човек, който всеки ден върви по 10 километра от дома си до София, за да измоли минувачите за някоя стотинка.

Текстът, написан от Франциск, е придружен от две снимки на стареца - едната, заснета на улицата, а другата – в скромния му дом в Байлово.

Това, което трогнало папата, е, че този прегърбен от годините човек е дарил повече от 50 000 долара, които е спестил от просия.

Изданието не посочва обаче за какво парите са дарени, но историята на Дядо Добри е добре позната, защото едва ли има столичанин, който да не е засичал беловласия старец с брада, а и с пластмасова чашка в ръка, пред катедралния храм "Александър Невски", както и пред църквите "Св. Седмочисленици" и "Света Неделя".

Парите, които събира, дарява до последната стотинка за реставрация и ремонт на храмове в цяла България.

Живее и до днес в малка пристройка към двора на храма "Св. св. Кирил и Методий" в родното си село Байлово, а преживява благодарение на скромната си пенсия и милостивите хора, оставящи му хляб или сладки.

Скромният старец, който на 20 юли тази година ще навърши 100 г., твърди, че надеждата и вярата в доброто му дават силата, която го вдъхновява да продължава да живее.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
14
 
7
 
! Отговори
varg преди 10 години
До Анонимен2pac ти ли си бе мой ?Очаквах да се появиш по-късно през годината.Рано е още да възкръсваш.
41
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дядо добри президент!
40
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма нищо на фейсбука на папата. Поредното промиване на мозъци за матряла, да се сополяви с умиление пред дядо Добри (нищо против дядото, да си дава парите на който иска), да казва поклон пред светаца (е чак пък светец - айде по-полека сега). Да живее православието! Българите сме най велики. Ама безработицата, ама престъпността, ама мафията, ама бедността. Абе няма проблем, да излезем всички да просим като светеца дядо Добри и да даряваме на черквите.
39
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А какво лошо има човек да посети Куба докато е още млад!?
38
39
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Дядо Добри е светец и всеки, който го е виждал наживо е усетил това. Няма значение за какво дарява парите"С какво светът ще стане по-добър, ако някой проси и дарява парите на православен храм. И защо не на мюсюлмански или католически - а да, православните са от наште, другите не са от наште, те са лоши. И кой има полза от това. Дарил е наистина много пари - около 40 хил евро за храма. Има деца болни които умират, защото които се нуждаят от 40 хил евро за лечения и операции.
37
5
 
50
 
! Отговори
suisse преди 10 години
Докато има *** в България като *** по долу обиждащи дядо Добри, няма да се оправите. ***.
36
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Неможах да разбера дяаа добри с Волен ли е или е против него.
35
3
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дядо Добри е светец и всеки, който го е виждал наживо е усетил това. Няма значение за какво дарява парите, това е безкористност на която само можем да се поклоним. И замълчете с глупостите за данъци и данъчни. Поне веднъж млъкнете, дребни душици.
34
2
 
24
 
! Отговори
до 33 преди 10 години
До Анонимен Много *** и смотани хора като 33 има !!
33
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До vargеи мръсен метъл щи *** мамата миризлива щи откъсна мазната коса
32
25
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Питам първо, Дядо Добри ПЛАТИЛ ли е ДАНЪЦИ на тези пари???За незнаещИте ***, това е доход върху който се дължи данък дори когато даряваш."Абе не че подкрепям да се проси като този дядо, да е жив и здрав, и да се дават парите на черкви, но ти си *** и невежа. Как ще му удържиш данък като няма фактури, няма счетоводство, или искаш касови апарати да имат просяците. Дянков псувахте като събираше данък всяка стотинка, ама сега искате от просяците данъци да плащат.
31
69
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Питам първо, Дядо Добри ПЛАТИЛ ли е ДАНЪЦИ на тези пари???За незнаещИте ***, това е доход върху който се дължи данък дори когато даряваш.И второ, Защо данъчните ДРЕМЯТ още??А ДАНС??Все пак просяка ИЗНАСЯ НАЦИОНАЛНО БОГАТСТВО!!Този дъртак по НК е завършен ПРЕСТЪПНИК!
30
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има и един друг, човек също толкова свят който сега го разпъват на кръст по всички централни медии. Също дарил много пари от субсидията си и измислил православната солидарност! Пак питам кога папата ще разкабе и за него!?
29
30
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
6: "Ако всички Българи се стараехме да сме поне малко като Дядо Добри. Щяхме да живеем в Рая в момента тук и сега! :)"Значи, ако тръгнем всички да просим и да даряваме парите на храмове - тогава ще живеем в Рая (с главна буква) в момента и тук. И на какви храмове - само на християнски или може и на мюсюлмански джамии, или на будистки и индуистки, или на евангелисти. Абе няма значение какви, нека всички излезем да просим и изпросеното да даряваме на храмове и Рая ще настъпи тук и сега. Оле!
28
2
 
66
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
Абе вие ,как може да обиждате този човек бе? Пълни ненормалници сте. Да е жив и здрав. Никъде не съм прочел ,че се е оплаквал или нещо подобно. Аман от подобни мижитурки като вас,които обиждат подобни хора. Еми затова сме на това дередже,щото все се подиграваме на хора,които правят нещо в живота си.Няма значение,че е просяк или каквото и да е било друго. Щом самия папа е възхитен от него,то и ние неговите сънародници,поне не трябва да го плюем.Аман от злобни човечета
27
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПОКЛОН пред дядо Добри !
26
4
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Моето момче 23, на църквата сме безкрайно задължени че ни е спасила и съхранила като народ през турското робство. Сега тя има нужда от нас и този човек прекрасно разбира това. Пожелавам му да е жив и здрав и Господ да му дава сили да продължи делото си.
25
49
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като просиш пари и ги даваш на друг не помагаш с нищо на обществото, само правиш дистрибуция на капитали. И той казва ли на хората за какво ги дава, щото ако не казва, значи е измамник, те си мислят, че ги дават на него, а пък той всъщност ги дава на църквата.
24
2
 
18
 
! Отговори
Ха-ха преди 10 години
До АтеистТи с ушите си ли четеш?
23
3
 
64
 
! Отговори
комунистите са лъжци преди 10 години
Мисля, че нямам право да говоря за този човек.Все пак ние не правим нищо и само се оплакваме, а той показва, че може. И то всеки ден. Малко по малко, капка по капка събира своето съкровище на небето. И някой ден той ще получи своята награда.А ние?