Дядо Добри, познавате го! Папата разказа историята му!

Светият отец пусна във Facebook историята на бедния дарител
Обновена: 9 яну 2014 08:25 | 8 яну 2014 22:43,
137
Дядо Добри, познавате го! Папата разказа историята му!
Дядо Добри. Снимка: crhoy.com

Това е историята на Добри Добрев, възрастен българин на 99 години, който обикаля улиците, за да проси пари.

Неговият случай привлече вниманието на папа Франциск, съобщава костариканският сайт "Коста Рика днес" (crhoy.com), цитиран от БТА.

Изданието допълва, че папата е публикувал на страницата си във Facebook историята на този беден човек, който всеки ден върви по 10 километра от дома си до София, за да измоли минувачите за някоя стотинка.

Текстът, написан от Франциск, е придружен от две снимки на стареца - едната, заснета на улицата, а другата – в скромния му дом в Байлово.

Това, което трогнало папата, е, че този прегърбен от годините човек е дарил повече от 50 000 долара, които е спестил от просия.

Изданието не посочва обаче за какво парите са дарени, но историята на Дядо Добри е добре позната, защото едва ли има столичанин, който да не е засичал беловласия старец с брада, а и с пластмасова чашка в ръка, пред катедралния храм "Александър Невски", както и пред църквите "Св. Седмочисленици" и "Света Неделя".

Парите, които събира, дарява до последната стотинка за реставрация и ремонт на храмове в цяла България.

Живее и до днес в малка пристройка към двора на храма "Св. св. Кирил и Методий" в родното си село Байлово, а преживява благодарение на скромната си пенсия и милостивите хора, оставящи му хляб или сладки.

Скромният старец, който на 20 юли тази година ще навърши 100 г., твърди, че надеждата и вярата в доброто му дават силата, която го вдъхновява да продължава да живее.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
2
 
15
 
! Отговори
с преди 10 години
значи вместо църквата ,която е доста богата институция и в бг и в целия свят, да взима от богатите и да помага на нуждаещите се ,кво излиза дядо добри проси и дарява на хора които имат и линкълни и ролекси, и това не е само у нас, в гърция съм виждал поп и монахиня да си тръгват от супермаркет с BMW X6 , хубаво е човек да носи вярата и доброто в сърцето си ,а на поповете хич много да не вярва че те са наи големите сребролюбци
101
3
 
14
 
! Отговори
nemo преди 10 години
До evgeni1234какви попове бе евгени, тоя Човек е у Бога, той живее за слава Божия, ти за попове говориш. живеем в едно време с един свет Човек, да го оценим, както подобава с поклон и смирение. малки сме, много сме малки, а той е великан на духа.p.s не е важно, че новината се оказа невярна, много хора чуха за дядо Добри- това е важното. в това оскъдно на добро време, имаме нужда от такива примери. Бог да го благослови и да пази България! Амин!
100
4
 
8
 
! Отговори
отец Нафарфории преди 10 години
Деца мой продайте си имотите и дарете парите на мен.Ще ви са отворени портите на Рая.
99
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дядо Добри е от друга епоха ! Дядо Добри е с друга ценностна система ! Дядо Добри е велик българин !
98
1
 
3
 
! Отговори
Дидо преди 10 години
Економист и Тайм спокойно могат да разпостранят историята и да сложат една снимка на корицата, ама ще обидят хорат от други религии!
97
3
 
38
 
! Отговори
реалиста преди 10 години
Човек, който не гледа на земното, а на вечното. Господ да го благослови човека. Трябва да е пример за нас. Дава без да очаква нищо от никого,а само от Бог.
96
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До "До Me4o #103" - понеже ми омръзна: публикувана е снимка с претенции да е "скриншот" на постинг на папата. Тя показва измислен постинг на папата от 25 юни 2013 г. Посочих ви фейсбук-страницата на папата, потърсете там постинга! Не се доверявайте на фалшивата снимка, дето уж била копирана, уверете се сами!
95
4
 
5
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
До: sinod***abv.bgОтносно: Колкото и да не искате-ще бъдете обръснатиДата: Четвъртък, 2014, Януари 9 13:04:01 ЕЕТЧуйте сатанински слуги-попове!Все повече ще ви се иска,заблудените вярващи да защитават каузата ви,която е пагубна,иска ви се всякакъв вид безредици и проблеми,за да се справите със "ситуацията",но едно не разбрахте.Че Господ е рекъл: ще потъмнее сатанинското ви царство.Ще наблягате все-повече на това,че заблудените са на прав път,чрез ласкаене на "егото им" и чрез ревността на същото.
94
4
 
3
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
До: sinod***abv.bgОтносно: до православното капище "синод": Не се блъскайте ,в колона по един, с маршова стъпка и "там".Дата: Четвъртък, 2014, Януари 9 13:26:40 ЕЕТНе можете да се аргументирате с Божието слово(Книгата),но с лукавите си попщини.Желателно е да си седите мирно на запарените дърти миризливи ***,да не заблуждавате вече народите чрез сатанинствата си и по възможност да се приведете в подобаващ приличен вид-посещение на бръснарница,фриз.салон или берберница.Може и при Стилист Капанов.
93
6
 
4
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Тука има,тука нема! Дървена дъсчица-иконка,която всъщност прави Цудеса-Преджобвайки бабетата,идолче-кръстче,кандилце,попски мрънкания(попопеения)-покана на бабичките не за танц ,но за "кой колко даде",при възможност на "по-голяма вяра" и цялата пенсийка.. И бради и аплодисменти от лобисти и медийни Отразявания.Тук дали има или няма,ама Сопа има !
92
0
 
4
 
! Отговори
До Me4o преди 10 години
Цитатът е точно от страницата на папата (copy - paste). Потърси преди да постваш ...
91
5
 
11
 
! Отговори
ддт преди 10 години
как го е пропуснал дянков,да не му тресне една глоба,че не се е регистрирал по ддс
90
1
 
3
 
! Отговори
Me4o преди 10 години
До Цитат: Точно това, което цитираш, е фалшификатът, публикуван в пресата и разни сайтове! Виж датата на постинга, отвори страницата на папата на адрес:и намери такава публикация!
89
1
 
22
 
! Отговори
Българин преди 10 години
ТОВА Е ИСТИНСКИ ЧОВЕК !!! ДОБРЕ ЧЕ НЕЗНАЕ КАК СЕ ХАРЧАТ ПАРИТЕ МУ .... Папата е католик ....
88
0
 
6
 
! Отговори
Цитат преди 10 години
Цитат от страницата на папата във фейсбук:"FATE GIRARE - E arrivato al 98esimo anno di età Dobri Dobrev, un uomo che ha perso l'udito durante la seconda guerra mondiale.Ogni giorno, ancora oggi, percorre i 10 chilometri che separano il suo villaggio dalla città più vicina, Sofia, ...Visualizza altro"
87
0
 
5
 
! Отговори
Bravo преди 10 години
Има такава публикация на страницата на папата:https://it-it.facebook/pages/Papa-Francesco/462506780488230
86
1
 
3
 
! Отговори
abv преди 10 години
до nqkoi si Прав си но това явно му е наи малкия проблем
85
3
 
3
 
! Отговори
Me4o преди 10 години
Как може да сме толкова жалки комплексари бе! Страницата на Светия отец е:https://facebook/pages/Papa-Francesco/167172593333184?fref=tsТам НЯМА такава публикация! Нещо повече - той не е писал нищо на 25 юни 2013 г.! Дядо Добри е свят човек, но да си фалшифицираш постинг на Папата, за да си пълниш сайта - толкова е долно!
84
0
 
41
 
! Отговори
juliasimova преди 10 години
Да е жив и здрав още години,колкото Бог му дава,но е добре да помислим какво е направил този човек.
83
0
 
21
 
! Отговори
juliasimova преди 10 години
Да е жив и здрав още години,колкото Бог му дава,но е добре да помислим какво е направил този човек.