България и Китай ще развиват всестранно приятелско сътрудничество

Плевнелиев разговаря с председателя на Китай Си Дзинпин
13 яну 2014 16:24, Елка Василева
3
България и Китай ще развиват всестранно приятелско сътрудничество
Росен Плевнелиев и Си Дзинпин. Снимка: БТА

Във връзка с отбелязването на 65-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Китайската народна република двете страни установяват отношения на всестранно приятелско партньорство и сътрудничество и ще работят за издигането им на ново, още по-високо равнище. Това се посочва в съвместно комюнике, обявено след разговорите между президента Росен Плевнелиев и председателя на Китайската народна република Си Дзинпин. Българският президент, който е първият държавен глава на посещение в КНР през 2014 година, беше посрещнат с официална церемония в Пекин от китайския държавен ръководител, съобщи прессекретариатът на държавния глава.
 
Повишаването на нивото на двустранното сътрудничество във всички области е основната цел на установения нов етап в двустранните отношения между България и Китай. Двете страни отбелязват, че отношенията им се развиват стабилно, задълбочава се взаимното политическо доверие, а сътрудничеството в сферите на икономиката, търговията, инвестициите, селското стопанство, културата и образованието е определено като плодотворно.

Още по темата
България и Китай се ангажират да полагат усилия за разширяване на търговския обмен на балансирана основа. Двете страни ще работят също така за осигуряване на необходимата институционална база и ще търсят нови форми на сътрудничество в селското стопанство, което „има потенциал да се превърне в ново значимо направление в прагматичното сътрудничество между двете държави“, се посочва в изявлението.
 
Българската и китайската страна ще полагат активни усилия за разгръщане на специфичните си преимущества за разширяване на партньорството по проекти, свързани с изграждането в България на високоскоростни магистрали, тунели, мостове, както и за разширяване на летища, модернизацията на пристанища, железопътни линии и други инфраструктурни и енергийни проекти. Заявена беше и подкрепа за сътрудничеството между български и китайски компании в областта на енергетиката, новите технологии, иновациите, възобновяемите енергийни източници.
 
Подкрепа за разширяването на културния, образователния и научния обмен, включително обсъждането на откриване на реципрочна основа на културни центрове в България и в Китай, беше заявена още след срещата на президента Росен Плевнелиев и председателя на Китай Си Дзинпин. Двете страни ще насърчават обмена на студенти и разнообразни други форми на обмен, които да стимулират сътрудничеството в образованието.
 
Двамата президенти дават също така висока оценка на успехите, постигнати в сътрудничеството между Китай и държавите от Централна и Източна Европа в рамките на Инициативата на КНР за сътрудничество с този регион. България потвърди желанието си да бъде домакин на Срещата на правителствените ръководители на Инициативата 16+1, както и готовността си да учреди на своя територия сдружението за сътрудничество в областта на земеделието по линия на инициативата.
 
В присъствието на президента Росен Плевнелиев и на Председателя на КНР Си Дзинпин бяха подписани Спогодба между Република България и Китайската народна република за морски транспорт, Меморандум за разбирателство между министерствата на културата на двете страни за взаимно създаване на културни центрове и Протокол за фитосанитарните изисквания за износ на люцерна от България за Китай между Министерството на земеделието и храните и Генералната администрация за контрол на качеството, инспекцията и карантината на КНР. Меморандум за сътрудничество между Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Китайския съвет за насърчаване на международната търговия също беше подписан в присъствието на Росен Плевнелиев и Си Дзинпин.
 
Председателят на КНР Си Дзинпин прие отправената му от президента Росен Плевнелиев покана да посети страната ни, стана ясно още след срещата им в Пекин.
 
Официалните разговори на президента Росен Плевнелиев в Китай ще продължат на 14 януари, когато държавният глава ще има срещи с Председателя на Държавния съвет (премиер) Ли Къцян и с Председателя на Общокитайското събрание на народните представители Джан Дъдзян.
 
В китайската столица президентът ще открие китайско-български бизнес форум с участието на повече от 30 представители на българския бизнес и ще бъде гост на Българската редакция на радио „Китай за чужбина“, която отбелязва 40 години от създаването си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
7
 
! Отговори
фалафел преди 10 години
Не бе.Така си го е запаметил човека.Той и Черната Златка са били в кръжока по география.
1
2
 
15
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Исторически момент- прозападен комсомолски секретар стиска ръката на комунистически лидер. С умиление си спомням думите "Моите пътувания ще бъдат вече предимно на Запад". Човека толкова на запад е пътувал, че е обиколил земното кълбо и се е озовал в Китай.