Много врати в Китай са отворени за България

Плевнелиев очаква задълбочаване на сътрудничеството във високите технологии
13 яну 2014 12:27, Елка Василева
6
Много врати в Китай са отворени за България
Посещението на Плевнелиев в Китай започна със среща с българската общност в Пекин, с дипломати и с приятели на България. Снимка: БТА

Много врати в Китай са отворени за България, дори само поради факта, че преди 65 години страната ни е имала визията и смелостта да подкрепи създаването на Китайската народна република. Така президентът Росен Плевнелиев коментира очакванията от предстоящите на 13 и 14 януари политически разговори в китайската столица Пекин. Днес българският президент ще разговаря с Председателя на КНР Си Дзинпин, а на 14 януари – с премиера Ли Къцян и с председателя на Общокитайското събрание на народните представители Джан Дъдзян, съобщи прессекретариатът на държавния глава.
 
Китай е много динамичен пазар с голям потенциал за българските продукти и услуги, подчерта Росен Плевнелиев, който даде висока оценка на конкретния механизъм за подкрепа на проекти, предлаган от Китай на страните от Централна и Източна Европа, на стойност 10 млрд. щатски долара.

„Това означава, че ръката е протегната, но българските институции трябва да подготвят качествени проекти. Убеден съм, че през 2014 г. ще имаме конкретни договори и че ще бъде стартиран поне един проект по модела на публично-частното партньорство в рамките на Инициативата на Китай за сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа“, коментира Росен Плевнелиев. По думите му работата на институциите през следващите месеци ще определи какъв ще бъде проектът.

Още по темата
„През последните 35 години Китай даде пример за невиждана досега трансформация към една от водещите държави в областта на технологиите и показва тяхното бъдеще. Искаме да бъдем част от това бъдеще“, коментира президентът Росен Плевнелиев, след като посети демонстрационния технологичен център на високотехнологичната зона „Джунгуанцун“ в китайската столица.

Президентът изрази увереност, че България и Китай ще задълбочат сътрудничеството си и в сферата на високите технологии, за което ще допринесе водената от държавния глава делегация с участието на председателя на Българската академия на науките и на представители на много иновативни български технологични компании.
 
Във високотехнологичната демонстрационна зона „Джунгуанцун“ в Пекин президентът се запозна с дейността на водещи китайски технологични компании в областта на информационните технологии, производството на персонални компютри и 3D-принтери, аерокосмическия сектор, зелените технологии, енергетиката, биомедицината, новите материали, перспективните производства. „Джунгуанцун“ е най-големият китайски технологичен парк, разположен на обща площ от близо 490 квадратни километра.

На официална церемония в Пекин днес президентът Росен Плевнелиев ще бъде посрещнат от Председателя на Китайската народна република Си Дзинпин. След официалните разговори между делегациите и в присъствието на двамата президенти ще бъде обявено съвместно комюнике за установяване на всестранно приятелско партньорство и сътрудничество между Република България и Китайската народна република. Ще бъдат подписани и редица двустранни документи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Президента се е изказал точно като консомолски секретар,какъвто го е срам да си признае,че е бил.Да се чудиш кое от лицата на президента е истинското това на бизнесмена,близък с олигарси като Прокопиев и Бориславова или това на бившия комсомолски секретар,който хвали комунистическия режим,че е бил хитър да е един от първите признали Китайската народна република?
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този нали гледаше само на запад ? Постоянно ни натякваше за Евроатлантическите ценности !!!!Какво прави в КОМУНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ ? Да няма да ходи и на визита в Северна Корея ? А там какви инфраструктурни проекти са направили..... бедна му е фантазията на тоз турчин !
3
0
 
2
 
! Отговори
TRAKIEC преди 10 години
do 1:nali az oshte vchera go zabelqzah mnogo e gotina :) samo da mi padne
2
0
 
2
 
! Отговори
TRAKIEC преди 10 години
do 1:nali az oshte vchera go zabelqzah mnogo e gotina :) samo da mi padne
1
0
 
4
 
! Отговори
УМЕН ГУЩЕР преди 10 години
Китайката в средата на снимката има много големи цици бре,готина е :)