Намаляването на голям ледник в Антарктида е необратимо

Пайн айлънд допринася най-много за покачването на морското ниво
13 яну 2014 15:52, Петя Славова
7
Намаляването на голям ледник в Антарктида е необратимо
Снимка: Reuters

Ледникът Пайн айлънд в западната част на Антарктида, който допринася най-много за покачването на морското ниво, намалява размерите си и този процес е необратим, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Ледникът Пайн айлънд е отговорен за 20 на сто от общото отстъпление на Западна Антарктида, е установил международен екип от учени под ръководството на Лабораторията по гласиология и геофизика на околната среда в Гренобъл, Франция. Ледникът е отстъпил с десетина километра от 2000 г. и изтънява с все по-бързи темпове от 40 години, пише БТА.

Приносът му за повишаването на морското ниво се дължи отчасти на плаващия в океана лед, който ще се стопи или ще формира айсберги. Учените изготвили три модела, за да предвидят еволюцията му.

Заключенията им са, че отстъплението на ледника е необратимо. Приносът му за покачването на морското ниво може да се увеличи три-четири пъти през следващите 50 години, се казва в комюнике на Френския национален център за научни изследвания.

Пайн айлънд може да допринесе за повишаване на морското нивос 3,5 - 10 милиметра през следващите 20 години. Според публикуван през септември м.г. доклад на Междуправителствената експертна група за климатичните промени очакваното към средата на този век глобално покачване на морското ниво ще е между 17 и 38 сантиметра.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Climate Change.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
тц тц тц преди 10 години
сложете няколко бучки лед в чаша с вода, маркирайте нивото на водата, изчакайте леда да се разтопи.............. и тогава вярвайте на тия глупости
3
1
 
15
 
! Отговори
255 преди 10 години
Една от основните причини е, че Американците разтопяват някой райони на Аляска за да извлекат залежите и - основно природен газ.Така че АЛЧНОСТТА НА МИЛИАРДЕРИТЕ ще унищожат природата -обвиненията ще се прехвърлят на сиромасите - както винаги.
2
1
 
7
 
! Отговори
ivan00000 преди 10 години
Климата се променя,към края сме на една еволюция на природатата. Трябва да се борим заедно.
1
5
 
18
 
! Отговори
бай иван преди 10 години
за мен най-големия причинител на глобалното затопляне е обезлесяването и земеделските култури. За последните 120г. населението се е увеличило 6 пъти, предполагам и горите са намалели с толкова за сметка на земеделските райони. Сами може да се замислите че където не е гора е адска жега и дори след като се скрие слънцето температурите не падат с часове.