"Приятели на Сирия" призова сирийската опозиция за мирни преговори с Асад

Предстои опозиционните групи да обявят дали ще изпратят делегация на "Женева-2"
13 яну 2014 16:10, Елена Кирилова
6
"Приятели на Сирия" призова сирийската опозиция за мирни преговори с Асад
Снимка: архив Ройтерс

Групата „Приятели на Сирия“, представляваща обединение главно на западни и арабски държави от Персийския залив, противопоставящи се на сирийския президент Башар Асад, оказва натиск върху опозиционните групи в Сирия да присъстват на мирните преговори в Швейцария на 22 януари, съобщава France 24.

Според френския министър на външните работи Лоран Фабиюс няма да има друго политическо решение за Сирия освен това на конференцията „Женева-2“.

Международната среща цели да накара правителството на Асад и опозиционните групи да седнат на масата за преговори. В изявление, публикувано на 12 януари, „Приятели на Сирия“, в която членуват 12 държави, призова опозицията да отговори положително на поканата на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун и да изпрати делегация за преговори в Монтрьо.

Членовете на главната опозиция обаче са дълбоко разединени по въпроса дали да отидат на конференцията или не. Те ще разкрият окончателното си решение на 17 януари.

„Ние призоваваме Националната коалиция да отговори положително на поканата да се създаде сирийска делегация на опозицията, изпратена от генералния секретар на ООН“, се посочва в изявлението на „Приятели на Сирия“.

Президентът на опозицията Ахмед ал Джарба, който присъства на срещата в Париж, не обясни дали смята, че наистина ще бъде изпратена делегация.

„Ние всички сме съгласни с това, че Асад няма бъдеще в Сирия“, коментира той.

Повече подробности можете да научите от видеото на Bulgaria On Air!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
Районът близък изток както го наричат хехееххе е един и същ вече столетия хехехехххе
1
0
 
4
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
С такива "приятели", врагове не ти трябват.пп А бе къде е нашето ники младеноFF - НАЙ-ПЪРВИЯ сред приятелите на Сирия, също така втори приятел на джебхат ал нусра и трети приятел на групировката за освобождение на ирак и леванта, все пак събираше канибалите тук?!?