България дава 200 000 лв. за бедстващото население в Сирия

Втора донорска конференция за Сирия се провежда в Кувейт
Обновена: 15 яну 2014 17:20 | 15 яну 2014 17:15, Елка Василева
38
България дава 200 000 лв. за бедстващото население в Сирия
Участниците в донорската конференция. Снимка: Reuters

В Кувейт се провежда Втора международна донорска конференция за Сирия под председателството на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, а домакин на форума е емирът на Кувейт шейх Сабах Ал Ахмед Ал Джабер Ал Сабах. В конференцията взимат участие 69 страни, 24 международни неправителствени организации, 1000 делегати, над 200 журналисти, както и комисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева. На конференцията присъства също така и Ирина Бокова, генерален директор на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата ЮНЕСКО, съобщиха от Министерството на външните работи.

Целта на международния форум е да бъдат събрани средства и помощи за сирийските бежанци (около 6,5 млрд долара) и да бъде обсъдена хуманитарната обстановка в Сирия, в която повече от 9 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ.

България отдава приоритетно значение на разрешаването на конфликта в Сирия. В конференцията страната ни участва с финансов принос за бедстващото население в Сирия в размер на 200 хил. лева, отчитайки по този начин нашата солидарност с усилията на съседните на Сирия държави за справяне с нарастващия поток от бежанци. Приносът на страната ни ще бъде отчетен по линия на помощта за развитие на България от бюджета за 2014 г.

На конференцията е заявен от страна на Кувейт принос в размер от 500 млн. долара, който е по-голям в сравнение с този, заявен през 2013 г. по време на Първата донорска конференция (300 млн. долара). Принос от 130 млн. долара е заявен от кувейтски неправителствени организации, от Норвегия 76 млн., от Саудитска Арабия и Катар по 60 млн.

През 2013 г. България е предоставила над 350 000 евро за хуманитарна помощ за Сирия и региона. Включването на страната ни с хуманитарна помощ за страдащото сирийско население е израз на последователната политика на страната ни по отношение на Сирия и региона, на солидарност със страданието на сирийските граждани, както и на ангажираност с дейностите на ООН и на ЕС в това направление.

По време на Първата донорска конференция за Сирия, състояла се на 30 януари 2013 г., 43 страни донори взеха участие с хуманитарна помощ, между които САЩ, Канада, Русия, Китай, Ливан, Кувейт, Иран и редица европейски страни, в т. ч. и България, със своя принос от 300 000 лева. Общата събрана сума е на стойност 1, 5 млрд долара, в това число 300 млн. щ.д предоставената помощ от Кувейт. Европейският съюз като цяло е най-големият донор за Сирия, като страните членки и ЕК са предоставили досега общо около 2,6 млрд. щ.д.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
34
 
! Отговори
ии преди 10 години
Не ви ли е срам .... малко ли пари заминават всеки ден тук в България за бежанците?Арабите са една от най-богатите общности питам се защо те не ги спасяват.
7
3
 
39
 
! Отговори
Chr преди 10 години
Да ги бяхте дали за болни деца или за деца от домовете.
6
5
 
8
 
! Отговори
bai Ivan преди 10 години
Brei celi 200 000 lv dali :)
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
nali i balgaria e v kluba na svetovnite izmamnizi
4
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Същите тези "бедстващи" сирийци участват в масов геноцид срещу християнското население в страната и обезглавявят хора по улиците заради религията им. Не заслужават помощи, а тотално и безмилостно изтребление.
3
2
 
35
 
! Отговори
Registriran преди 10 години
За бедстващото население в Сирия, ли за ислямските терористи са парите, тия на снимката финансират убийци и терористи, добре, че правителствените войски избиха по голямата част от бандите, и има изгледи да довършат тия ислямски кучета.
2
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А за бедстващите български пенсионери един голям...
1
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ам за бедстващите българи кога ще дадете ...