Евродепутат от ЕНП заклейми поведението на Сидеров

"Политическата ситуация в България е сериозно предизвикателство"
Обновена: 15 яну 2014 18:29 | 15 яну 2014 18:26, Елка Василева
53
Евродепутат от ЕНП заклейми поведението на Сидеров
Снимка: архив, Reuters

Евродепутатът Жан-Пиер Оди (Европейска народна партия, Франция) представи пред пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург случая с народни представители от партия "Атака" на летището във Варна, предаде БТА.

Член на посолството на Франция в България е бил обект на нападки и обиди, отбеляза той. По неговите думи "източник на тези посегателства" е бил председателят на "Атака" Волен Сидеров. Бих искал да заклеймя това недостойно политическо поведение и своята изненада, че българското правителство не е порицало тези действия, посочи Оди. Той отбеляза, че Сергей Станишев като председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) също не е заклеймил това поведение. Това, че след изборите за Народно събрание от май миналата година българското правителство "се ползва с изключителната подкрепа на крайнодясната партия "Атака", не може повече да се пренебрегва от нас", коментира Оди.

Евродепутатът Андрей Ковачев, водач на българската делегация в групата на ЕНП, се обърна към присъстващия в залата премиер на Гърция Андонис Самарас в качеството му на ръководител на държавата, председател на Съвета на ЕС до август.

Още по темата
Политическата ситуация в България представлява сериозно предизвикателство, заяви Ковачев по повод предстоящата работа на председателството. Българското правителство на БСП и ДПС е държано на власт от антиевропейска и ксенофобска партия, която си позволява безпрецедентно поведение, което не се осъжда от българските социалисти, чиито председател е председател и на европейските социалисти, "от страх да не загуби подкрепа и да падне от власт", добави Ковачев.

Според него конкретен пример е споразумението за изграждането на газопровода "Южен поток", подписано през 2008 г., сключено с шест страни от ЕС и Русия. То не отговаря на европейското законодателство, отбеляза евродепутатът. Това споразумение трябва да бъде приведено в съответствие с европейските правила и Ви призовавам Съветът да даде мандат на Европейската комисия да води преговорите с Русия по този въпрос, допълни той в обръщение към Самарас. В противен случай държавите, подписали споразумението, по всяка вероятност ще бъдат изправени пред Европейския съд, добави българският евродепутат.

По неговите думи "в България броди призракът на задкулисието, воден от бившите агенти на Държавна сигурност, а това води в резултат на липса на борба с корупцията, ксенофобия и атниевропейски сделки". Това се случва с благословията на председателя на ПЕС, мандатоносител на сегашното правителство; Съветът на ЕС трябва да знае това и да не остане безучастен, призова Ковачев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
30
 
27
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
Ако на колонизаторите нещо не им харесва са свободни да се махат, а ние да напуснем възродената римска империя