САЩ готвят по-сурова битка срещу цигарения дим

През 1965 г. 43% от американците са пушили, сега са 18%
17 яну 2014 11:50,
12
САЩ готвят по-сурова битка срещу цигарения дим
Снимка: архив, Reuters

Администрацията на президента на САЩ Барак Обама ще удвои усилията си за ограничаване на тютюнопушенето, съобщава "Файненшъл таймс".

В публикуван днес доклад по повод 50-годишнината от първия правителствен доклад за тютюнопушенето в САЩ се предупреждава, че постигнатите досега успехи в борбата с вредния навик не са гаранция за напредък в бъдеще.

Докладът, подготвен от правителствената служба за обществено здравеопазване, отчита, че докато през 1965 година делът на пушачите в САЩ е бил 43 процента от населението, днес той е спаднал до 18 процента. Всеки ден обаче над 3200 младежи под 18 години запалват първата си цигара.

"Трябва да прекратим употребата на цигари и да отгледаме свободно от тютюна поколение", заяви ръководителят на правителствената служба за обществено здравеопазване Борис Лучняк.

Той призова за въвеждане на по-строги политики срещу тютюневия дим, промени в данъчната политика и по-лесен достъп до лечение за отказване от тютюнопушене. Вредният навик може да бъде ограничаван и чрез намаляване на количеството никотин в тютюневите продукти, за да се намали пристрастяването, се посочва в доклада.

Директорът на правителствения Център за контрол и предотвратяване на заболяванията д-р Томас Фридън посочва пред Ройтерс, че лечението на пациенти, страдащи от последиците на тютюнопушенето, струват на американската държава по 130 милиарда долара годишно.

Докладът не е категоричен в оценката за електронните цигари. Макар че те се смятат за по-малко опасни от традиционните тютюневи продукти, е нужно да се даде отговор на въпросите, свързани с ефекта им върху здравето и начина, по който се рекламират, предупреждава докладът. При електронните цигари потребителят вдишва чист никотин, но избегва останалите токсини, съдържащи се в традиционните тютюневи изделия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Камъни да падат, ще си пафкаме. Пием, пеем, пушим, дамаджани сушим, после ни се приисква и си шибкаме. Непушачите са скумрии и импотентни талибани, които следва да обитават охранявани резервати за ***. Ако не живееш на 100, защо живееш?
9
8
 
5
 
! Отговори
Пушач преди 10 години
Намалиха тютюнопушенето, а с колко увеличиха Марихуанапушенето в Америка?а и другите наркомании с колко са се увеличили ?
8
2
 
14
 
! Отговори
дo 5 преди 10 години
"Намалиха пушенето с 25 %, но затлъстяването се е увеличило в пъти."Само 40% от американците страдат от затлъстяване, останалите 60% му се наслаждават. :D
7
2
 
3
 
! Отговори
Вуте преди 10 години
Предложение: Разпечатайте статията в достатъчно екземпляри, залепете я на дебели тояги и бухайте в наркозависимите глави на демократичните пушачи. Ползата ще е никаква, но трябва от някъде да се започне.
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 4: кои химикали имаш предвид? Тези които естествено се синтезират в тютюневите листа? Ако те се махнат, то нищо няма да остане!
5
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Намалиха пушенето с 25 %, но затлъстяването се е увеличило в пъти.
4
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колкото повече се ограничава тютюнопушенето, толкова повече се увеличават другите наркомании. Както се вманиачават ще направят така, че всеки човек ще е престъпник...А би трябвало само да контролират производството на цигари и да забранят всякаква химична обработка на тютюна, защото точно химикалите причиняват рак.
3
0
 
16
 
! Отговори
Стан преди 10 години
Ммда... лабавите сме ние, колкото и комплексарски коментари да се изредят тук днес.Значи ние по отношение на пушенето сме само около 50-55 години след америнакците. :)
2
12
 
11
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Еййй, тия демократи от Америка вече 400 години се опитват да загасят лулата на мира и затриха с тези действия коренните жители индианците щото били пушачи, кой тогава е по-смъ.тоносен тютюневият дим или....??????
1
5
 
21
 
! Отговори
Sydist преди 10 години
W Amerikoto labawo nema