Сирия: Борба между руснаци, американци, араби и иранци

Целта е постигане на надмощие в региона
21 яну 2014 21:45, Елка Василева
61
Сирия: Борба между руснаци, американци, араби и иранци
Снимка: архив, Reuters

Театър на антиправителствени протести, които се изродиха в гражданска война с невиждана бруталност, Сирия за три години се превърна в минно поле, където американци, руснаци, монархиите от Залива и иранците си противоборстват от разстояние, пише Франс прес.

Доставки на оръжия, финансова подкрепа, тайни дипломатически борби: от войната в Ливан през 80-те години никоя страна не е концентрирала едновременно такова ниво на насилие и на борби за влияние между регионалните и световните сили.

В тези сложни дипломатически игри страни като Иран все си пеят същата песен. Някои, като Русия, засилиха влиянието си. Други, напротив, загубиха територия и изглежда се отказват от играта, както САЩ.

САЩ: От изкушението за военни удари до постепенно дезангажиране

Американското правителство отдавна гръмко призовава за оттеглянето на президента Башар Асад. То дори изглежда обмисляше изпращането на оръжие за сирийските бунтовници по подобие на подкрепата за афганистанските бойци през 80-те години. Западният натиск начело с Париж, Вашингтон и Лондон непрекъснато нарастваше до кулминацията си след химическата атака през август 2013 година край Дамаск. Никога от началото на кризата Западът не беше толкова готов да удари Дамаск.

Но президентът Барак Обама, поставен натясно, предпочете да отстъпи. Оттогава той изглежда е изоставил военния вариант и отправя по-умерени критики срещу Башар Асад. Сирийският президент, който отново контролира ситуацията, изпраща в Швейцария делегация, която показва сила.

Русия: Голямото завръщане на влиянието й в Близкия изток

Сирийската криза позволи на Москва да осъществи голямото си завръщане на международната сцена. Отслабена от разпадането на СССР през 1991 година, рядко в състояние да се противопостави на амбициите на Запада, Русия на Владимир Путин търпеливо играеше своята роля: блокиране на всякаква военна намеса с мандат на ООН и продължаване на доставките на оръжие в тази страна, която е от стратегическо значение за достъпа й до Близкия изток.

В разгара на кризата, когато Западът беше на крачка от изстрелването на своите ракети срещу Дамаск, Владимир Путин успя да наложи на всички през септември 2013 година споразумение за премахване на сирийския химически арсенал под егидата на ООН и да заглуши западните амбиции за намеса. Стратегия, която позволи на Москва да стане господарят на играта.

Монархиите от Залива: Твърдо подкрепящи опозицията, арабите си противоборстват чрез съперничещи си въстаническите групировки

Големи донори на сирийската опозиция с парите от петрола, сунитските монархии Саудитска Арабия, Катар и Кувейт бяха най-бързи в организирането на арабската опозиция срещу Башар Асад, особено в Арабската лига. Подкрепата им за въстанието е колкото политическа и религиозна, толкова и геополитическа.

Става дума за подкрепа на сунитското мнозинство срещу алауитското малцинство, клон на шиитския ислям, което е на власт в Сирия. И не на последно място - да се ограничи влиянието на Иран в Близкия изток.

Петролните монархии впрочем водят борба за влияние и помежду си. Извън Сирия - за контрола над представителните органи на опозицията (Катар срещу Саудитска Арабия), както и на територията на Сирия - между бунтовници и джихадисти, близки до "Мюсюлманските братя" или до салафитите.

Катар дълго време беше главният играч. Но след три години на криза Саудитска Арабия си върна контрола.

Иран: Шиитският "спонсор" на режима на Башар Асад

Важна регионална сила и съюзник на Москва, Иран, чиято покана за "Женева-2" предизвика яростта на опозицията, е "спонсор" на сирийския режим.

Иран превърна Сирия в крайъгълен камък на шиитската дъга в Близкия изток. Семейство Асад - както бащата Хафез Асад, така и синът му Башар, позволиха на Иран да стъпи в Ливан, където изключително силната шиитска милиция Хизбула е неговият основен "троянски кон". Бойците на Хизбула впрочем подкрепят сирийската армия в борбата й с бунтовниците и джихадистите.

Ръководителят на иранската дипломация Мохамад Джавад Зариф предупреди Запада преди конференцията: тези, които искат да държат на разстояние Иран - който първо беше поканен в Швейцария, а после поканата беше отменена - "ще съжаляват" за това.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
сектор Кабул преди 10 години
Статийката от персоната *** не казва нищо ново в съдържателен план като всичките и досегашни журналистически пасквилчета, но в едно отношение е достойна за отбелязване. Това е изключително наглия и манипулативен тон, с който се посочва с костелив пръст извечния (според ***) проблем на Изтока- Иран и Русия, а самият Изток се определя като територия на САЩ. *** пробва да мобилизира параноичния страх от исляма у нас, но дори не си дава труд да разбере фундаменталното различие м/у шиити и сунити.
47
0
 
2
 
! Отговори
Крис до одисей преди 10 години
одисее , адски си *** , с всеки следващ коментар се уверявам, колко си ***, ама наистина си много ***, истински псевдо-демократ...
46
1
 
2
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
И 15-сетина българи, начело със Страхил от БСП.
45
1
 
4
 
! Отговори
Близък Изток преди 10 години
Уахабитите терористи, креатури на ЦРУ създадоха своя държава в град Ракка и от вчера забраниха музиката и пушенето, продават като роби неуахабитите, било то сунните, алияни, щото алауити е погрешно след като в България имаме алияни, християни, жените отведени в робство са вързани на синджир- три синджира роби се сещам, та партия ГРОБ има за алеати подобни терористи
44
1
 
5
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Сирия: Борба между peлигии и чужди демокрции. Tova shte stane v Balgaria ako ne se otnemat balgarskite prava na *** koeto 90% shte spre rajdaneto im.
43
2
 
13
 
! Отговори
PD преди 10 години
Все още човечеството не осъзнава, че един ден в учебниците, конфликта в Сирия, ще бъде описан като началото на третата световна война. Все още близостта на събитията не ни дава възможност да оценим каква всъщност е причината за произходящото. Стадата водени от слепци отиват към олтарите на своето заколение, без оглед от коя страна на барикада са. И докато главите Ви стигат, само да "избирате" "правилната" страна на барикадата сте месо, което няма особена стойност в бъдещото човечество.
42
1
 
49
 
! Отговори
Ни преди 10 години
В началото на конфликта бях твърдо против Асад, но след като премислих и направих анализ на това, какво последва в Ирак, Египет и Либия, където настана терор, насилие и анархия със силно присъствие на ислямски фундаменталисти, реших , че е по-добре да има светско подтисничество, отколкото ислямски терористичен фундаментализъм.Така че, давай Асад, трепай простата мюсюлманска фанатична ***, давай !
41
2
 
15
 
! Отговори
До Одисей преди 10 години
Моше, от къде на къде ще ни гониш от родната ни земя, за която НАШИТЕ деди са давали кръвта си, а моше?
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
49 А ти можеш да напуснеш за Брюксел или за по сигурно за Сирия до победа на НАТО.И не се връщай - там си по нужен като политически консултант :-)
39
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как така нашите европеидни политици и безмозъчни герберасти подкрепят диви вахабисти сунити срещу християни?Защото и християни, и алевити, и кюрди и шиити се бият за Асад, защото им е ясно, че ако вахабистите сунити победят ЖИВИ няма да ги оставят?
38
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Знам едно, колкото по- скоро напуснем ЕС и НАТО, толкова по- скоро ще се измъкнем от калта.Да нямаме право на собствена политика, да зависим от някакви брюкселски зелки, да нямаме суверенитет- това е чудовищно! И за какво? За да рахатува политическата ни олигархия и кукловодите от задкулисието! И народът ни да се топи и загива.Политиците ни до един са за разстрел!
37
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Работа на политиците е да пазят мира и живота на населението. Ако се е появила някаква външна сила, трябва да се съобразиш с нея, а не слепешката да вкараш 20 милиона в гражданска война. Асад просто не е никакъв политик, а маниак. Колкото и да носите вода от девет кладенеца, фактите са си факти - милиони бежанци и разрушена страна за този дето духа.
36
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 39 от славянинНикой нямаше да му праща ислямски терористи, ако се беше договорил с тези, които ги пращат. Сега пак няма да бъде неговото, но и страната е разрушена.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не можеш да кажеш единият убиец е по-добър от другия,ако всичко се решава с оръжие жив човек да не е останал макар,че преди 70 години в Европа е било същото.Всеки да си поема отговорността:след като сте справедливи защо зареждате бензин купен от бунтовниците,защо не протестирате,че ВМЗ Сопот има поръчки за Америка,къде смятате ,че се харчи това оръжие,някой пука ли му изобщо за сирийците или защитавете Асад ето така за спорта?
34
0
 
2
 
! Отговори
познати методи преди 10 години
До познати методиИмах предвид този линк america.aljazeera/articles/2013/8/14/egypt-military-raidpromorsicamp.html Мюсулманското братство е по-толерантно към Иран затова е враг на ционоуахабизма.Ционистите и уахабистите обаче ще стигнат до момент да се изправят един срещу друг и тогава ще има война.Трета партия очаква този момент.
33
0
 
4
 
! Отговори
познати методи преди 10 години
До АнонименМетодите на инсцениране на революции и "даване на властта"са методите на NWO.А в Египет Морси беше насилствено свален и стотици хиляди избити,Кадафи за къде по малко сбра цяло НАТО.theguardian/world/2013/mar/14/egypt-leaked-report-blames-police-900-deaths-2011,защото ционоуахабизма иска така.И не съм фен на Морси.
32
0
 
8
 
! Отговори
голямата картина преди 10 години
Относно"Истината за Сирия",интересно,но Ционисткия план на Одед Йинон е още от 80-те ,а ционизмът на Херцел е "от Ефрат до Нил" от още по-рано.За видеото.не е само природ. ресурси,макар,че който им сложи ръка ще държи света заложник.Крайната цел е окупация на Йерусалим и строеж на храма,в който знаем ще седне антихриста и ще се обяви за"Бог"и световно господство и правителство(и съответно Откровение 13),a това значи война.
31
4
 
18
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
Докато "Сирийския експрес", Петър Велики", "Варяг" , "Адмирал Кузнецов" и още знайни и незнайни подводници са със Сирийския народ, няма да има проблем с американската и канибалската ***. Само могат да се хванат за пръстите(на краката;-))И де се наведат малко, щото Подполковника е среден на ръст... и да му е по удобно като го вкарва;-))))))))
30
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не става въпрос за симпатия ,а за логика.Башар е политически и морално дискредитиран и няма физическо бъдеще.Направил е грешен избор-умряха много хора,трябваше да предаде властта като в Египет и като образован човек го знае.Съвсем друг въпрос е,че имперската политика на САЩ,ЕС,Израел от една страна и Русия от друга е убийствена.
29
3
 
13
 
! Отговори
Смях преди 10 години
До Анонимен 150 мм Гаубици на терористите , ракетните им установки и танковете са основен аспект от борбата на Асад и Баас срещу терористите. Кой им дава оръжие е ясно. Американците и запада. С него избиха хиляди. Асад не само ще победи а ще осъди в Хага терора на ЦРУ