Лидерите на опозицията в Киев готови да тръгнат срещу куршумите

Евромайданът търси своите лидери
Обновена: 23 яну 2014 14:23 | 23 яну 2014 09:55, Елка Василева
121
Лидерите на опозицията в Киев готови да тръгнат срещу куршумите
Олег Тягнибок /дясно/, Виталий Кличко /вторият вляво/ и Арсений Яценюк. Снимка: Reuters

Лидерите на украинската опозиция, които са обвинявани от по-голямата част от хората на Евромайдана в нерешителност, в сряда – след смъртта на няколко демонстранти, заявиха, че ще тръгнат с хората „срещу куршумите“, ако президентът Виктор Янукович не тръгне на отстъпки, предаде Би Би Си.

„Аз съм с всеки от вас тук, на площада. Ако трябва да се стои, ще стоя, ако трябва да се върви и да се сражаваме – аз ще бъда заедно с вас. Заради надеждата, която мнозина възлагат на мен и казват: Виталий, надяваме се на вас, че няма да ни подведете... Ще направя всичко. Ако трябва да се върви срещу куршумите – аз ще тръгна срещу куршумите“, обяви на поредното „народно вече“ (народно събрание) на Майдана лидерът на партия УДАР Виталий Кличко.

Част от Евромайдана при това започнаха да скандират „Кличко, Кличко!“, а друга част да освиркват.

Още по темата

Кличко за първи път произнесе реч на Майдана на руски. Той започна с думите, че властта се опитва да раздели гражданите на Украйна по езиков или географски признак, но гражданите според Кличко прекрасно се разбират помежду си.

„Куршум в челото, значи - куршум в челото!“

Лидерът на партията „Отечество“ Арсений Яценюк поиска от трибуната на Майдана президентът Янукович да отстъпи пред исканията на опозицията през следващите 24 часа.

„За да запазим живота си, ни останаха 24 часа. С позор няма да живея. Утре тръгваме напред! Куршум в челото, значи – куршум в челото!“, заяви Яценюк.

Според Яценюк през тези 24 часа президентът Янукович трябва да уволни правителството и сам да се оттегли, свиквайки предсрочни избори.

Хиляди демонстранти отговориха със скандирането „Молодец!“

„Какво ни остава да правим, ако не да тръгнем срещу куршумите?“ - това гласи отговорът на немладия участник в Евромайдана Василий от Черновцов на въпроса на Би Би Си дали е готов да тръгне с Яценюк.

Владимир Голован – млад човек от Мариупол, който живее в Киев, също е готов да тръгне с лидерите „под куршумите“, само че се надява, че няма да има куршуми.

„Ако това наистина бъде масово, няма да трябват нито коктейли Молотов, нито куршуми. Много голям брой хора, това влияе психологически. Ако 100 000 души конкретно поискат да бъде направено нещо, няма да бъдат спрени и от куршуми, от нищо“, каза Владимир.

Въпреки смъртта на демонстранти в сряда в Киев неговата съпруга Катерина също се надява, че „онази страна“ няма да стреля: „Все пак там също са хора“,

Евромайданът в търсене на лидери

Радикално настроената част от Евромайдана отдавна и гръмко, а през последните три дни на улични сблъсъци с милицията и особено гръмко, упреква тримата лидери на опозицията - Кличко, Яценюк и лидера на партия „Свобода“ Олег Тягнибок, в безгръбначност и съглашателство с властта. Много хора, включително и ораторите на трибуната на Майдана, казаха, че Майданът има нужда от един отговорен, но решителен лидер и призоваха тройката да изберат.

През последните дни сред бойците от Евромайдана вече се заговори, че на протеста е нужен нов лидер, но нито един от тримата не става за това.

Виталий Кличко заяви в речта си в сряда, че въпросът за лидерството не стои, но по други нотки в изказването му може да се предположи, че той смята себе си за главен претендент за това лидерство.

„Аз гарантирам защита на всекиго, който премине на страната на народа“, каза например Кличко, обръщайки се към милицията и военните. „Аз“, а не „ние“.

Лидерите на опозицията дойдоха на „народното вече“ на Майдана от преговорите с президента Янукович.

От неделя насам Янукович избягваше среща с опозиционерите, изпращайки на преговорите „работна група“ начело със секретаря на Съвета по национална сигурност и отбрана Андрей Клюев. В сряда, след смъртта на демонстранти, президентът седна на една маса с Кличко, Яценюк и Тягнибок.

"Властта е глуха"

Опозиционерите обаче са абсолютно недоволни от тази среща. „На въпрос дали президентът обсъжда предсрочни избори, където властта може да бъде сменена, отговор не беше получен“, разказа Кличко.

„Създава се впечатлението, че президентът не се готви да решава политическата криза“, добави той пред журналисти.

„Властта е глуха“, въздъхна Кличко и вдигна рамене. Според него в която и да е друга държава, след като служители на правоохранителните органи са застреляли демонстранти, правителството и президентът щяха да си подадат оставката.

Днес лидерите на опозицията отново планират да се срещнат с президента, но не възлагат особени надежди на тези преговори.

В сряда опозиционерите обявиха създаването на алтернативен парламент – Народна рада. В него с времето според замисъла на лидерите на протеста ще влязат опозиционни депутати от избираемите органи на различни нива от всички региони на Украйна.

Още по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
3
 
1
 
! Отговори
Киркорчо преди 10 години
Анонимен,що ментиш бе мaскирaн? Днес е век на информация, виж и мaскaтa ще ти ПAДНЕ!Не си мъж, не си човек, а ***! С това започнах, с това ще свърша!
100
0
 
2
 
! Отговори
Откровение12:12 преди 10 години
Американският,руският и други народи са просто братя населяващи земята,които сатанистки сили се опитват да настроят едни срещу други(брат срещу брата).Тези подстрекатели на кръвопролитие и анархия се изправят срещу християските устои на Украйна. You Tube "Vladimir Putin's Christian Faith-in his own words".
99
0
 
2
 
! Отговори
Гарабедчо преди 10 години
Ей лельо Киркорчо, стига си ми писала на развален български с украински акцент !
98
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма как да стане ,защото куршумите не са срещу вас, а зад вас . И дано ви уцелят !
97
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей Киркорчо, ти не си Киркорчо ,а си някоя скапана дебелана от Чечня. Какво ми пишеш в български форум да хвалиш скапаните американци, разкарай се *** такъв.
96
2
 
1
 
! Отговори
пионките кличковци преди 10 години
Ето неотроцкистите,терористи революционери водени от Кличко и други предатели биещи се за отнемане на суверенотта на Украйна и вкарването и в Европейския Съветски съюз,където ХОЛОДОМОР ОТРИЦАНИЕ не е проблем,но дискутиране на неволите на само една религиозна група,противно на религиозния им канон наложен на (което беше)Европа е "престъпление"you tube- RT Cops on fire as *** cocktails flare,flash and bang over Kiev.
95
5
 
5
 
! Отговори
Киркорчо преди 10 години
Днеска в 22-00 по москва започва война за свобода от червена ***. Кажете ми колко пари струвате за да тръгнете срещу куршумите? Стига приказки, 62 дни хора за пари протестува, дори умира на 20град. мраз? И не само в Киев, днес в Лвов губернатор в оставка, министер на отбрана на Украйна в оставка. А ви пак казвате, че това е за пари.Само тъпите ко.елета неудачници мислят, че това е пари на САЩ. Тези неща ще завършат с бесилка за ЯНЕК! Диктатор според хора винаги бесилка. Хора велика сила.
94
4
 
8
 
! Отговори
Срещу заплащане преди 10 години
Лидерите на опозицията в Киев готови да тръгнат срещу куршумите. Срещу заплащане, разбира се. От Меркел.
93
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимензапалиха една кола на американското посолство ,подпалиха знамето на Русия и това на ЕС ,коментарите бяха ,че тази тълпа вече е неконтролируема---------------- Первий канал е подчинен на кремльовското ***, така че не може да му се вярва.
92
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 77А Русия им изкупува целия износ, предлага им милиарди като помощ и евтин газ.----------------Е, като е така, защо са по-зле и от нас?
91
6
 
11
 
! Отговори
до 101 преди 10 години
До ТHE ПатриотИ колко точно им плащат, о интелигентни, че да заложат живота си на карта? Все пак там се стреля на месо, както вече стана ясно има доста убити. На вас все платени ви се привиждат. Вие сте платените.
90
7
 
6
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
101 Ти за средно интелигентен ли се имаш та се слагаш в тази група .Такива като теб по скоро бяха на контрапротестите , ти да не си онзи беззъбия
89
12
 
8
 
! Отговори
рамбо3 преди 10 години
Тук пишат много душевно болни хора. Дано украинците най-скоро разкарат руската вмирисана *** от държавата си! С вас сме.
88
8
 
13
 
! Отговори
adolfo преди 10 години
Ако подпишат с ЕС ще умрат от глад.Само Русия е тяхното спасение!!!!!!!!!
87
6
 
8
 
! Отговори
Неранобуденантисорсо преди 10 години
Ох, горките борци за свобода как самоотвержено ще бранят демокрацията1 Честно, някой изобщо връзвали се на глупостите на ***?За Толкова години сме препатили достатъчно, за да вярваме на лъжите на разни западни магьосници, това вече си е чист ***.
86
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименTI DOBRE LI SI S MOZUKA BE CHOVECHE????????
85
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Aко избухне инспирирaния от русия грaждaнски конфликт в Укрaйнa, единствено НAТО и могъщите Щaти могaт дa спaсят укрaинците от рускa кървaвa бaня! Руснaците вече двa векa извършвaт геноцид нaд укрaинския нaрод- глaдоморa е един епизод от тaзи aсимилaционнa политикa! Сегa обaче дойде време зa свободa зa УКРAЙНA И ПРИБИРAНЕТО И КЪМ МAЙКA ЕВРОПA!
84
13
 
10
 
! Отговори
обективен преди 10 години
Нaродa нa Укрaйнa ще изхвърли руските *** в помийнaтa ямa, където им е мястото! Не Зaпaдa и СAЩ, a милионите укрaинци искaт нов живот и демокрaция, искaт и ще я получaт, зaщото сa борбен нaрод, не кaто нaс- овци! В Бългaрия от 44 г. нямa демокрaция a рускa олигaрхия- комунистическa, a вече 24 г. " демокрaтичнa"! Олигaрхиятa и руския " гaсудaрствен" модел сa гробa зa стрaнaтa ни! Вижте къде сa Полшa, Чехия, Словaкия, Хървaтскa, Литвa, Лaтвия, Естония, a вече и Румъния късa с зaгробвaщaтa олиг
83
11
 
5
 
! Отговори
Дядо Либен преди 10 години
Абе хора, в момента хората в Украйна не се бият защото искат ЕС, а на искат Русия или нещо подобно. Битя се за справедлиовст -искат оставката на Янукович... защото всички в Украйна значт ,че той е един изключителен мафиот!Оранжевата революция го помоете преди години, но сега той е най-силния и влиятелен човек в Украйна...вече не може да бъде свален с Оранжева революция...а само с Кървава революция. Жалко за този красив и брадски украински народ...и той като нас е народ без късмет...
82
4
 
23
 
! Отговори
Юсуф преди 10 години
Тази Украинска опозиция се дирижира от Запада. Като прибавим и жаждата за власт на някой неарелизирали се "лидери" и ето ти пуч. Може бинарода няма и представа какво го чака после.. Не виждат ли какво стана тук? На лидерите ще похвърлат нещо а на народа среден пръс. Борбата е за 45 милионен пазар на западни буклуци-месо от преди 20г., стари коли и т.н.