Окупираха административни сгради в Украйна

Янукович назначи хардлайнера Клюев за началник на администрацията си
24 яну 2014 15:29, Елка Василева
95
Окупираха административни сгради в Украйна
Снимка: Reuters

Протестиращи украински опозиционери окупираха сградите на областните администрации в четири града в западната част на страната, предаде Франс прес.

В Лвов, смятан за бастион на националистите, 200 демонстранти са прекарали нощта в централата на областната администрация и са принудили назначения от президента Виктор Янукович областен управител Олег Сало да подаде оставка. Пред сградата е издигната барикада от чували с пясък.

Областният управител заяви, че оставката му, подписана принудително, не е валидна. Тази сутрин обаче не беше допуснат в сградата. Протестиращите са блокирали и шосе, водещо към границата с Полша.

Лвовският клон на партията на Янукович "Партия на регионите" обяви, че напуска партията.

Още по темата
Окупирани остават и сградите на областните администрации в Ровно, Тернопил и Хмелницки.

В Черкаси полицията успя да прогони демонстрантите, които бяха превзели областната административна сграда миналата вечер. Арестувани са около 50 души.

Тази сутрин протестиращи направиха опит да нахлуят в областната управа в Черновци, близо до границата с Румъния.

Полицията използва сълзотворен газ, за да ги разпръсне, но атаките на демонстранти продължават. При сблъсъците е пострадал председателят на областния съвет Михаил Гайничер.

В Луцк около 1000 демонстранти, събрани пред сградата на областната администрация, настояват за оставка на областния управител.

В Ивано-Франковск опозицията успя да окупира два етажа на областната административна сграда, но останалата част от сградата е под контрола на полицията.

Във Волинска област областният управител Борис Клемчук е написал заявление за оставката си, което, след като бъде регистрирано, ще бъде изпратено в Киев, съобщи ИТАР-ТАСС. Оставка е подал и председателят на областния съвет Владимир Войтович.

Президентът Виктор Янукович назначи днес хардлайнера Андрей Клюев за началник на своята администрация, съобщава Франс прес. Предишният титуляр на поста Сергей Льовочкин подаде оставка миналата седмица заради законите срещу демонстрациите. Според опозиционния уебсайт "Украинска правда" Андрей Клюев стои зад насилието при разпръсването на студентска демонстрация на 30 ноември в Киев, при което бяха ранени десетки души. Клюев е бивш вицепремиер, а досега заемаше длъжността секретар на Съвета за национална сигурност, пише БТА.

Група участници в антиправителствени протести окупираха тази нощ министерството на аграрната политика и прехраната. Охраната не оказа съпротива, предаде ИТАР-ТАСС. На стената край входа бе изписан надпис "Десният сектор" - името на групировка, която постоянно се конфронтира с милицията. Според Олександър Данилюк, участвал в превземането на сградата, там ще се разположи група, която "ще изпълнява функциите на въоръжени сили".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е края, Путин ще измести границата с няколко стотин километра на запад. Екстра ще му дойдат военно-промишленият комплекс и Крим със Севастопол.
13
5
 
7
 
! Отговори
Определено преди 10 години
Протестите в Украйна са платени от Бойко! Да живее Русия! Всяка държава докостнала се до Русия е просперирала безвъзвартно. Путин е бог на добротата - аскет, родолюбец и защитник на свободата. Купувайте от "Lafka"! Нищо добро не сме видели от Европейския Съюз - ЕВРАЗИЯ е правилният избор! Всеки знае - колкото по на изток - толково по-цивилизовано - там цари алтруизъм и грижа. ИСКАМ СИ 5те лева за това мнение!
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изброените градове в статията ги знаеме от филмите за войната. Бяха един народ, заедно воюваха, заедно умираха и побеждаваха. Сега са врагове. От 10 години Кличко живее в Германия, сега германците ще си го върнат за войната.
11
5
 
6
 
! Отговори
**** преди 10 години
Сега като мръкне,тези от беркут ще им разгонят фамилиите,те че ще ядът бой ще ядът,но дано няма жертви поне.
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Типично, когато не печелим изборите, правим насилствен преврат. Ако бяха толкова уверени в правотата си щяха да изчакат изборите. Това е, националните предатели навсякъде са едни и същи, жалко за Украйна, познавам украйнци - пичаги са. За украйнките няма да казвам нищо :)
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ РАБОТАТА Е ЯСНА УКРАЙНА ЩЕ БЪДЕ ИЛИ РАЗДЕЛЕНА ИЛИ ФЕРЕРАЛИЗИРАНА И В ДВАТА СЛУЧАЯ ТЯ ЩЕ БЪДЕ ПОДЕЛЕНА МЕЖДУ ЗАПАДА (ЕС) И РУСИЯ ТОВА СЕ ОЧАКВАШЕ ОТДАВНА ,ИМАЙКИ ПРЕДВИД ЕТНИЧЕСКОТО И РЕЛИГИОЗНО ПРОТИВОПОСТАВЯНВ ОТ ЕДНА СТРАНА НА КАТОЛИШКАТА ЗАПАДНА ЧАСТ НАСЕЛЯВАНА ОТ ХОРА С ПОЛСКО И ЛИТОВСКО САМОСЪЗНАНИЕ И ОТ ДРУГА НА ПРАВОЛСАВНО РУСКО И ПРО РУСКО НАСЕЛЕНИЕ ОТ ЮГ ИЗТОК И КРИМ ,ПЕЧЕЛЯТ РУСИЯ И ЕС ,ГУБИ УКРАЙНСКИЯ НАРОД
8
6
 
8
 
! Отговори
Пфф преди 10 години
"педофили-***" Едно и също си мели групичка от няколко човека. Група от малко повече влиза да цъка минуси и плюсове и да пише анти западни коментари и про-руски също. Трябва да го сменя този сайт за новини... ама то и при другите е подобно дереджето.
7
10
 
6
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Питиникович няма да го бъда!! Украйна е много по Европейски ориентирана и няма да позволи да и се налагат някакви Путинища както е в Русия!
6
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Католишките педофили-*** ще умрат от глад и мизерия ,ако индустриалните и богати на природни изкопаеми южна,източна Украйна и Крим спрат да ги издържат с труда си и с продукцията си .южна Украйна е житницата на Европа
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Рановставати студенти.
4
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В богатите индустрални и на полезни изкопаеми райони на южна и източна Украйна,както и на полуостров Крим става същото ,огромни митинги в подкрепа на правителството на Украйна ,горят се флагове на сащ ,Полша и ЕС ,там хората не искат да издържат католиците от западните части на Украйна .За съжаление тук се представя умишлено само едната гледна точка ,тази на про западната опозиция .украйна открай време е религиозно и икономически разделена на западна и централна,южна и източна
3
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Спонтанно" възникнали протести, изпочупени автобуси, американски държавни служители дошли да подкрепят протеста, искане за оставка а сега и окупации, звучи познато. Сценарият за Източна Европа е един и същ.
2
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
бий комунистите!!
1
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей тия на снимката малко приличат на Ранобудните лентяи!