Украинският парламент отмени 9 от 12-те закона срещу протестите

Очаква се президентът Янукович да приеме оставката на премиера Азаров
Обновена: 28 яну 2014 15:30 | 28 яну 2014 15:03, Елка Василева
4
Украинският парламент отмени 9 от 12-те закона срещу протестите
С минута мълчание депутатите почетоха жертвите на протестите. Снимка: Reuters

Украинският парламент отмени днес 9 от 12-те закона срещу протестите, приети на 16 януари, които доведоха до радикализиране на проевропейската опозиция, предаде Франс прес.

На извънредното заседание 361 депутати подкрепиха отмяната от 412 регистрирани в залата, предаде Интерфакс. Решението беше прието с аплодисменти, отбелязва Франс прес.

"Много е важно, че бяха отменени закони, приети с недемократични процедури, а останаха в сила и бяха прегласувани закони, които не съдържаха репресивни елементи", каза опозиционният лидер Арсений Яценюк ."Сигурни сме, че борбата ще продължи. Направихме само една крачка, все още не сме решили всичко", каза другият опозиционен лидер Виталий Кличко.

Европейският комисар на политиката на добросъседство Щефан Фюле заяви, че парламентът трябва да създаде условия за уреждане на кризата. "Стремежите на народа трябва да са в центъра на всички усилия", каза Фюле в Киев, където участва в нов кръг политически дискусии.

Парламентът отмени още закона за наказание за отричането на престъпленията на фашизма и носенето на наказателна отговорност за разрушаване на паметници на съветски воини. Решението бе прието с 257 гласа при необходими 226.

Парламентът излезе в почивка. След това депутатите ще разгледат законопроект за амнистиране на участниците в протестните акции в страната, както и законопроект за учредяване на специална комисия за изменение на конституцията. Някои от обсъжданите конституционни изменения касаят преразпределяне на пълномощията на президента в полза на парламента и промяната на сегашната президентско-парламентарна форма на управление в парламентарно-президентска, за каквато настоява опозицията.

Въпросът пък дали ще се приеме оставката на Микола Азаров от поста премиер на Украйна зависи изцяло от президента. Това заяви първият заместник-председател на парламентарната група на управляващата Партия на регионите Михаил Чечетов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Още по темата

"Парламентът сега не влияе на този процес. Въпросът кога ще бъде приета оставката и чия кандидатура ще се издигне зависи изцяло от президента", заяви Чечетов.

Очаква се приемането на оставката на Азаров от президента Виктор Янукович да е чиста формалност, отбелязва Асошиейтед прес.

Съгласно украинската конституция оставката на премиера автоматично води до оставка на цялото правителство, отбелязва Ройтерс.

Напускането на Азаров ще премахне от полезрението един от най-мразените от опозицията хора, а очакваната отмяна на суровите закони за санкциониране на протести ще премахне един от основните фактори за влошаването на политическата криза в Украйна. Тези отстъпки обаче не покриват искането на опозицията за оставка на Янукович, отбелязва АП.

66-годишният Азаров бе назначен за премиер от Янукович след президентските избори от 2010 г. и оттогава придвижи силно задлъжнялата икономика през тежки времена, като запази националната валута вързана към долара и отхвърли натиска на Международния валутен фонд да повиши цената на природния газ на вътрешния пазар. През ноември м.г. той подкрепи решението на Янукович за отказ от подписване на споразумение за асоцииране с ЕС, което доведе до сегашните улични протести в Украйна, и защитаваше в парламента нуждата от по-тесни икономически връзки с Русия, отбелязва агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тея за пореден път доказаха колко Огромни са... ама то толкова бой върху поилицаи е нямало никога
2
1
 
3
 
! Отговори
PD преди 10 години
Парламентарно -президентската форма на управление ще им докара същия цирк както у нас. Силните противоречия, заложени още по време на ВСВ, ще блокират всяка възможност за единна линия на развитие. Всяка група която отстъпи под натиска на протеста, ще се радикализира и ще търси своя шанс. Разделяй и владей стратегията този път проработи безотказно.
1
7
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Евала на украинците. Народ който се бори за правата, си ще просперира. За съжаление нежните протести у нас не дадоха повод за подобна надежда. Но пък ние още не сме свикнали да се борим. Дано с времето се по-събуди обществото, че сега повечето българи са като футболни агитки - наши на ваши.