4 млн. души в Южен Судан бедстват без храна

Висш представител на ООН посети район в северната част на страната
30 яну 2014 09:21, Елка Василева
13
4 млн. души в Южен Судан бедстват без храна
Снимка: Reuters

Близо четири милиона души в Южен Судан изпитват недостиг от храна, съобщи високопоставен представител на ООН, цитиран от ДПА.

Помощник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Валери Амос заяви в южносуданската столица Джуба, че около 3,7 милиона души живеят в "остра хранителна несигурност". Тя направи това изявление вчера след посещение в района на Малакал в северната част на страната.

По думите на британската баронеса хуманитарната ситуация в Южен Судан е тревожна въпреки сключеното през миналата седмица примирие между правителството и бунтовниците. Валери Амос съобщи, че хуманитарни агенции са оказали помощ на над 300 хиляди нуждаещи се, но ограбването на складовете на ООН в Малакал затрудняват операциите там. "Видях хора в ужасни условия - без храна, подходяща хигиена и вода", каза представителката на международната организация.

Южносуданският президент Салва Киир и бунтовническият лидер Риек Мачар сключиха примирие на 23 януари. Борбата за власт между тях премина в насилие в средата на декември м.г., когато започнаха сражения между бойци от техните племена - динка и нуер.

По данни на ООН над хиляда души са загиналите в този конфликт и повече от 700 хиляди са били прокудени от домовете си. Други 123 400 южносуданци са потърсили убежище в съседни държави, главно Уганда, Кения, Судан и Етиопия, припомни ДПА.

Агенцията допълва, че утре на среща на върха на Африканския съюз в Адис Абеба ще бъде обсъждана кризата в Южен Судан.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нагледен пример докъде доведе урбанизацията.Всички хора да станат мързеливи и да не работят земята, която Бог им е дал.Концентрация на земята в шепа мултибогатириостаналия народ какво да прави?Затова народите не трябва да търсят решенията в града, политиката и градския живот,а да се поучат от горчивия опит, да се съюзят да работят земеделие и скотовъдствоБЕЗ ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ!Без извличане на нефт и газ от земята, без да пращат ракети в космоса-без да се впускат в многобройни изследвания
8
3
 
3
 
! Отговори
Арети преди 10 години
Криэата в Европа не е преодоляна, въпреки програмите на ЕЦБ и раэговорите эа банков, бюджетен, икономически и политически съюэ!!! Глобокриэата ни погълна и нещата стават страшни!!! Не виждам смисъл да се коментират суданците и проблемите им!!! Това эа мене не са ХОРА!!! На никой не натрапвам мненинето си!!!
7
3
 
5
 
! Отговори
dsads преди 10 години
Tova ni 4aka i nas.. shte sme kato afrikancite.. shte ni pose6tavat ot OON.. shte ni pravqt dokumentalen film kak ot civilizovan narod sme se prevurnali v divi hora
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така ще изглежда България след още 4 години управление на комунистите.
5
1
 
6
 
! Отговори
Strict преди 10 години
"4 млн. души в Южен Судан бедстват без храна"Така като ги гледам няма ни най-малък страх от отровни змии и диви животни, тъй като навярно са ги изяли в целия район.
4
10
 
13
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До Анонимен 5Мюсюлманите в Южен Судан са по-малко от 10%, докато голямо болшинство са християни - между 60-70% от населението. Преди столетия не беше срамно да си неосведомен *** като тебе, но в ерата на интернета и информационната революция да си *** като *** е направо престъпление срещу човечеството!
3
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Горе долу толкова българи бедстват 70 години от комунистите па не го пишат по медиите.
2
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То в Южен Судан досущ като в мутрокуманизки ***.
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Може да са гладно, но винаги са усмихнати, за разлика от разплутия, преял европеец.