Гръцките авиодиспечери отменят стачката си

Транспортното министерство е обещало да наеме 30-50 авиодиспечери
30 яну 2014 07:57,
0
Гръцките авиодиспечери отменят стачката си
Снимка: БТА

Гръцките авиодиспечери са отменили насрочената за днес тричасова стачка, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на съобщение на профсъюза на работниците от гражданската авиация.

За решението изиграло роля обещанието на министерството на инфраструктурата, транспорта и съобщенията да наеме на работа "30-50 авиодиспечери". По мнение на профсъюза това ще подсили диспечерската система на страната и ще спомогне за нормална работа на летищата в периодите на засилен туристически поток.

"Авиодиспечерите, излизащи в пенсия, не се заменят с нови служители, в резултат на което съществува сериозна опасност отрасъльт да не се справи с нарастващия поток от туристи през лятото", каза вчера председателят на профсъюза Стелиос Ролакис. Той допълни, че има нужда от назначаването на около 70 нови сътрудници.

Тази година диспечерите очакват ръст на транзитните полети от 2-4 процента заради нарастването на туристическия поток към Гърция. Това е свързано и с факта, че въздушното пространство на Косово, което беше затворено дълго време заради военни конфликти, от април тази година ще бъде отново достъпно за гражданската авиация, което ще доведе до значителни промени в маршрутизацията на по-голям брой самолети, заяви профсъюзът.

Предполагаше се протестната акция да стане част от стачките, организирани от координационния комитет на европейските профсъюзи на авиодиспетчерите (ATCEUC) против плановете на ЕС за реализация на инициативата "Открито европейско небе". Тя е насочена към либерализация и реформиране на системата на контрол над полетите на самолетите в страните от ЕС. Според авторите на проекта реализирането на тази инициатива ще позволи да се увеличи пътникопотокът на европейската авиация и да се намали издръжката й. Диспечерите се опасяват, че главната цел на програмата е икономия на средства, което ще доведе до уволнения и негативно ще се отрази на сигурността на полетите, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари