Откриха нефт и газ в морето до Западна Гърция и остров Крит

Проучванията са приключи, не се съобщават подробности за залежите
31 яну 2014 14:32, Елка Василева
6
Откриха нефт и газ в морето до Западна Гърция и остров Крит
Снимка: архив, Reuters

Откриха нефт и газ в морето до Западна Гърция и остров Крит. Приключиха проучванията, заявиха от гръцкото министерство на околната среда, което ще участва на световния конгрес на страните собственици на находища на „черното злато”, предаде БНР.

Световните петролни компании от февруари получават официално данните за наличието на нефт и газ в близост до островите в Западна Гърция и до остров Крит. Норвежка компания за проучване на залежите приключи пълната обработка на данните.

Без да посочва какво е количеството на откритите залежи, министърът на околната среда Янис Манятис потвърди, че в следващите месеци ще бъдат фиксирани най-атрактивните райони за добив на нефт в Гърция.

Само след няколко дни гръцкото министерство на околната среда за първи път ще участва на световния конгрес на петролния пазар в Хюстън. В него се срещат представители на мощни петролни компании. Гърция ще представи резултатите от проучване на находищата на нефт, както и проектите за тяхната експлоатация.

Според експерти, участвали в сондажите, само в морето около Крит са открити 60 находища на нефт и газ, които са много по-богати от тези край Кипър и Египет.

Британска компания вече закупи срещу 500 милиона евро правото да използва за 6 години общото количество нефт, открито в близост до северозападната част на остров Тасос в района на Принос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
az преди 10 години
taka e zashtoto sa souper aide da vidim ti koga shte vidish demokratsia i sled 100 godini niama da vidish ,,,,***
4
3
 
2
 
! Отговори
Ъц преди 10 години
Е, те сега шЪ видят гърците - "кон, боб яде ли?". Демокрацията иде "барба", стягай колана, че да не ти вземат и гащите! ))))))
3
2
 
12
 
! Отговори
:) преди 10 години
Извадига късмет маляките, пак ще има джамбуре и трошене на чинии. Бай бай на дълговете. А какво стана с проучването на находища в Черно море????
2
0
 
19
 
! Отговори
Кирил преди 10 години
Грешиш, Крит няма нищо общо с Кипър. Крит е част от Гърция от над 100 години. Кипър е бивша британска колония, сега независима държава.
1
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ха, ха, че те го откриха още 1972г. и затова започна патакламата с Турция за остров Кипър и още няколко други в зоната, ся ще последва същото ако вземат да копат????