Родители плащат обезщетение на училище, в което синът им повтаря

Те завели дело в съда, което изгубили
Обновена: 3 фев 2014 19:51 | 3 фев 2014 19:46, Елка Василева
2
Родители плащат обезщетение на училище, в което синът им повтаря
Снимка: архив, Reuters

Родители на ученик, който трябвало да повтори годината за слаб успех, бяха осъдени да платят обезщетение на гимназията с научен профил "Коперник" в Удине, в северната италианска област Фриули Венеция Джулия, съобщиха местни медии.

Те завели дело срещу решението на учителската колегия да не позволи синът им да премине в по-горен клас поради системно трупани ниски оценки по редица учебни предмети.

Тричленен състав на областния административен съд, компетентен да разглежда искове на граждани, които се смятат за несправедливо ощетени от мерки на администрацията, отхвърли жалбата им с мотива, че те търсят претекст, за да се измъкнат от родителска отговорност.

"Неоспорим факт е, че непълнолетният е показал, особено през втория срок, незадоволителни резултати по редица предмети, за които са били известени родителите. На контролните по математика, физика, латински и наукознание той почти системно е получавал незадоволителни или силно незадоволителни оценки. Не е проявил особен интерес да поправи незадоволителните си оценки, като десет пъти се е записвал за извънкласни занятия с преподаватели, но се е явил само на три от тях, без да си направи труда да уведоми преподавателите, че ще отсъства от останалите занятия," се подчертава в мотивите на съда, който не поставя под съмнение добронамереността на училищните власти.

Магистрати обаче поставят под съмнение родителските действия.

"Озадачаващо е, че тъжителите се обявяват за шокирани от окончателната оценка, дадена на техния син. Неговите прояви би трябвало да са им добре известни, тъй като родителите носят неотменимата отговорност да оказват морална подкрепа на децата си, която включва и задължението постоянно да бдят за тяхното поведение в училище и за постигнатите от тях резултати в учебния процес, за да могат при нужда своевременно да предприемат изправителни и възпитателни мерки," заключават магистратите.

Съдът постанови родителите да платят на училището обезщетение в размер на 2 хиляди евро плюс ДДС, както и разноските по делото, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: италияученикУдине
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
П.С.Ц преди 10 години
До dodaЗа съжеление няма как да стане докато има делегирани бюджети. Директорите искат по всякакъв начин да превлекат повече ученици. Без значение с какъв успех и поведение са. Учениците се бият, убиждат учителите имат по 200 извинени отсъствия пак преминават в по-горен клас.
1
0
 
5
 
! Отговори
doda преди 10 години
Няма да е лошо и у нас да се санкционират някои родители по същия начин. В класовете на децата ми има деца, които трудно биха се нарекли ученици.Те нито искат да учат, нито слушат, а и печат на останалите да учат спокойно. Родителите им ги защитават и другите са все виновни, като че ли ние им ги гледаме вкъщи или учителите. Трябва да има глоби за несъвестни родители и никакви бенефити за определена категория родители и ученици с привилегии за сметка на нас, работещите и грижещите се за децата си