EK настоява САЩ да отменят визовите ограничения за страни от ЕС

ЕС може да временно да наложи визов режим за американски граждани
6 фев 2014 11:22, Екип на Bulgaria On Air
4
EK настоява САЩ да отменят визовите ограничения за страни от ЕС
Снимка: Reuters

Европейската комисия е поискала от Съединените щати да отменят визовите изисквания за Полша, Румъния, България, Кипър и Хърватия. Въпреки че повечето граждани на страни от ЕС пътуват без визи, ограниченията за пътуването до САЩ, Канада или Австралия остават за някои от новите членки.

EurActiv отбелязва, че влязъл в сила на 20 декември 2013 г. регламент изисква страните от ЕС да реагират съвместно по визовите въпроси, особено в случаи, когато други държави третират граждани на ЕС по различен начин. Теоретично след половин година Европейският съюз може временно да наложи визов режим за американски граждани, включително дипломати, влизащи на европейска територия, ако Вашингтон запази визите за българи, румънци, поляци, кипърци и хървати.

Други източници обаче обясняват, че не може да се очаква решаване на визовия проблем в толкова кратки срокове, въпреки че регламентът действа. Те припомниха, че САЩ водят двустранни преговори с България за отмяна на визите и имат изисквания, които още не са изпълнени.

Вашингтон е поставил условие на четири страни от ЕС да подпишат двустранни споразумения като предпоставка за отпадане на визовите ограничения, отбелязва EurActiv. Едното от споразуменията е за обмен на данни, свързани с тероризма, а другото е за превенция и борба с организираната престъпност.

Предстои да стане ясно дали регламентът от 20 декември ще да продължи да бъде в сила, но да не се изпълнява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще ви махнат визите ,когато ви цъфнат налъмите. Тия са свикнали само да искат, не да дават. Ако дадат го изкарват през носа.
3
9
 
35
 
! Отговори
макето преди 10 години
то па кат са трагнали ората към уса-то
2
8
 
32
 
! Отговори
cecko2497 преди 10 години
Браво на ЕК, а дано да стане в скоро време, то виси вече не се издават толкова трудно, но все пак би било супер ако отпаднат.
1
8
 
37
 
! Отговори
Dublin преди 10 години
..kolko dni vi traibvaha, za da prepisete statiata ...Ta tia e ostariala s pocti 2 dni...;))