"Олимпиадата в Сочи е реалност - Русия е победител"

Руският печат: Сочи стана третата, неофициална столица на Русия
Обновена: 7 фев 2014 14:09 | 7 фев 2014 10:19, Елка Василева
115
"Олимпиадата в Сочи е реалност - Русия е победител"
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Изобилстваща от срещи на върха и съвещания с президентско участие, на които се струпват висши длъжностни лица, Олимпиадата затвърдява статута на Сочи като трета, неофициална столица на Русия след Москва и втория по значение град Санкт Петербург, пише "Ведомости".

Освен проявите, свързани с Игрите, програмата на руския лидер Владимир Путин в Сочи включва множество двустранни срещи. За откриването пристигат повечето президенти на страните от ОНД, лидери на европейски и азиатски държави. Сочи се превръща в център за вземане на решения и поради притока на руски министри, дошли да решават работни въпроси, а делегациите от парламента наброяват към 50 депутати и сенатори.

"Путин явно обича Сочи, където престоява едва ли не толкова, колкото и в Москва. Фактически това е трета столица, каквито са си правели по морските крайбрежия римските императори", смята политологът Евгений Минченко. Освен това в Сочи разпускат хора, свързани със силовите структури, за които е проблем да излизат в чужбина, а президентът Путин е свикнал с подобно обкръжение, отбелязва експертът.

"По съветско време почивките в Сочи се смятаха за престижни, един вид награда, а Путин е съветски човек - неслучайно се възраждат много съветски традиции, будещи носталгия сред част от елита", коментира Леонид Давидов от Фонда за развитие на гражданското общество. Затова е логично покрай президента в Сочи да се местят и "придворните", а всички големи и държавни компании вече са си построили там санаториуми "резиденции".

"РБК дейли" помества три прогнози за представянето на руските олимпийци: оптимистична, реалистична и песимистична. Първата гласи, че Русия може да спечели на игрите 16 златни медала, като се класира на първо или на второ място. "За това обаче ще трябва да помагат всички звезди - пише вестникът, - да се задействат не само явните фаворити, но и "скритите картинки".

Два златни медала в биатлона, хокейна победа на руските национали или голяма награда за отбора по фигурно пързаляне ще бъдат нещо като чудо, смята "РБК дейли". Много ще зависи от това как се представят скиорите, но за пръв път в историята руските олимпийци ще претендират за златото в цели девет дисциплини, изтъква той.

Според "реалистичния" сценарий вестникът очаква 9 златни медала за Русия, а най-песимистичният предполага само 5. Но дори и той подсказва, че след Ванкувър руските олимпийци ще направят в Сочи сериозен пробив и ще се върнат в елита на световния зимен спорт, заявява "РБК дейли".

Руският олимпийски отбор наброява 225 спортисти, чиято средна възраст е 22,5 години. За игрите пристигат 6000 участници от около 88 страни. Спортната програма постави олимпийски рекорд и по общия брой дисциплини, и по броя на включените нови видове спорт, напомня "Росийская газета".

"Телевизионната аудитория на олимпиадата в Сочи ще достигне безумна цифра - три милиарда души!" - възкликва официозът. За олимпийските игри са изработени 1254 медала. За златните са употребени по 525 грама сребро и 6 грама злато, за сребърните - по 525 грама сребро, за бронзовите - по 460 грама бронз.

Освен ръчното шлайфане са използвани и супермодерни технологии - шарките тип пачуърк са нанасяни с лазер във вътрешността на прозрачен поликарбонат. Всеки медал е изготвен с точност до 0,001 милиметра и представлява уникално бижутерско изделие, уверява "Новие известия".

"Проучихме международния опит и се помъчихме да предвидим всички възможни ситуации - изкъпване в шампанско, случайни изтървавания, проверка чрез захапване", изрежда традиции и рискове Сергей Лукянченко от завода производител. "Направихме всичко възможно, за да гарантираме качество и надеждност", уверява той.

Олимпиадата в Сочи може да влезе в историята по много причини, но една от тях вече й гарантира това със сигурност - щафетата на олимпийския огън. Тази от Сочи би всички предишни рекорди, отбелязва "Комерсант".

За 123 дни огънят измина 65 000 километра, обиколи 135 града - фактически из цяла Русия: европейската част, Сибир, Далечния изток и крайния север. Уникални бяха и приключенията на олимпийския факел, далеч надхвърлили стандарта. Огънят стигна дъното на езеро Байкал, Северния полюс, най-високия в Европа връх - Елбрус, дори полетя в космоса. И пътуваше как ли не – с влак, автомобил, самолет, атомен ледоразбивач и космически кораб, пише "Комерсант".

Знаково събитие нарича "Независимая газета" призива на Русия участниците във всички въоръжени конфликти по света да обявят "олимпийско примирие" за периода на Зимните игри в Сочи.

Традицията на олимпийското примирие идва от историята на древна Гърция; за жалост далеч не всички воюващи страни я спазват днес, отбелязва всекидневникът.

При всяко положение Олимпиадата в Сочи вече се превърна от амбициозен проект в реалност. И независимо колко медала ще паднат в касичката на олимпийските й национали, Русия вече може да бъде смятана за победител, добавя "Независимая газета" , цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
5
 
4
 
! Отговори
Мунчо преди 10 години
До Анонимен 79По-добре се гръмни! Пълно е тука с плоскоглави историци! Нали и македонските, и те са със същия корен - от Велика България! все им се привиждат корените на българската държава по цял свят! И на Марс са открили следи от великата българска цивилизация! хахаха!Виж си посрания *** и колко по-добре живеят навсякъде "поробените" българи, където не се управляват сами! Тука ни управляват такива като тебе и виж ни къде сме!
76
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До СмяхНаистина си голям ***, грузинците и гърците виждали в руснаците страж :))) тия руснаци които им откраднаха Абхазия и Осетия, и като е такъв голям стожер на православието що Путин не вземе да даде на Гърция 200 млрд долара, ами тия противни запдняци им плащат масрафа
75
4
 
8
 
! Отговори
Смях преди 10 години
До 83 Анонимен напротив точно 1921г с разгрома на Японските Англо Френските и Белогвардейските войски в далечния изток от Съветските войски се осъществява невъзможността за западна колонизация на Средна Азия
74
3
 
18
 
! Отговори
Смях преди 10 години
До 78 и 80 Анонимен напротив Гърците и грузинците сами виждат в православна Русия освободител и страж пазител от интересите на мюсюлманите кавказци и католици западняци а също и турците. А Олимпиадата в Сочи е дело на огромния авторитет на Владимир Владимирович
73
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да пожелаем успех на братска Русия и Путин !Очакваме с нетърпение Олимпиадата !
72
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
81 ходи се гръмни някъде по добре ще направиш , не си ми изобщо интересен . Простотиите ти нямат край
71
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
79 *** защо забравяш за онези българи заробени от руснаците , та това е половината европейска част на Русия , или така вече си свалил гащите че и без ум не ти минава , че би могъл да имаш претенции към любимата ти Русия .
70
3
 
5
 
! Отговори
Смях преди 10 години
До 76 Анонимен СССР ги спаси като разгроми в далечния и средния изток японските английските и френските империалисти заедно с белогвардейските им пълчища . Таджикистан Узбекистан и Казахстан са си просъветски и днес и мразят запада .
69
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен Владимир Путин е главния организатор на игрите това е най миролюбивия антиипериалистически лидер на съвремения свят . А игрите са симфония на мира --------------------------------------------77 Виждаш ли колко си зажмудзан , жал ми е за теб , жал ми за такива като теб , за вас спасение няма .
68
1
 
9
 
! Отговори
Мунчо преди 10 години
До Анонимен 72Муааахаха... мязате на лисица, фваната в капан, която от яд си гризе опашката! хахахаИ що таз злоба? Щото са руснаци и говорят същия език като нас, пишат със същите букви и се молят във същите църкви? Или щото част от българите стее просто плоскочели потомци на доведените от турците по нашите земи маври, арапи и черкези...
67
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До СмяхЗа твое сведение, Северен Кавказ в т.ч. и Сочи са завладяни от руснаците в средата на 19 век, а Сочи първоначално е бил преден форт на черноморския флот, по тези земи не са живяли руснаци до втората половина на 19 век, местното население са били предимно грузинци, арменци и понтийски гърци.Британците, Фрнацузите ит.н. са правили колонии със собствено самоуправление, а руснаците и османлиите са завземали територии и са ги асимилирали под централната власт
66
2
 
8
 
! Отговори
Смях преди 10 години
До Анонимен Владимир Путин е главния организатор на игрите това е най миролюбивия антиипериалистически лидер на съвремения свят . А игрите са симфония на мира
65
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А Русия и Съветския съюз помагаха на тези страни като ги освободиха от колониализма .--------------------------74 смехуринко кои страни спасиха от колониализма , Казхстан , Узбекистан , Таджикистан , Киргистан , Азърбейджан , Армения , Грузия , Кавказ или Прибалтисйките Републики , знам че до сега не си могъл да вденеш , че руските колонии за разлика от Западните на практика са ограждали руската държава , която е едно неестесвено държавно формирование и рано или късно ще се разпадне .
64
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой е Президента на Руския Олимпийски комитет отговорен за организирането на Олимпийските игри в Сочи .Пак питам Вече чакам ЕДИН ДЕН И ДВАДЕСЕТ МУНИТИ , ни вопъл ни стон , *** комунистите .
63
1
 
14
 
! Отговори
Смях преди 10 години
До 70 анонимен напротив кога е била Русия империалистическа тя никога не е имала колонии . Виж Англия 200г Индия и е колония, цяла Африка , Франция Индокитай Виетнам Лаос Камбоджа. Италия и Германия също . Китай е колониално ограбен от западните колонизатори. А Русия и Съветския съюз помагаха на тези страни като ги освободиха от колониализма
62
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МОК може следващите игри да ги направят някъде в ивицата Газа
61
1
 
4
 
! Отговори
БСП преди 10 години
До 65 анонимен ами не само Северна Корея е развита но и Др Страни като Монголия например където се наблюдава високо икономическо развитие главно поради добива на злато и износа на месо консерви и тухли с помоща на Русия Китай и дори соц България . Сирия и Иран отбелязват икономически скок а Сирийския фунт наближава курса на Иракския динар на Саддам Хюсеин преди 1991г когато 1 динар е равен на 3 , 3 долара .
60
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
68 ах тези мръсни империалисти , чакай като казах империалисти , Русия не е ли империалитическа страна , не е ли била винаги именно такава .
59
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой е Президента на Руския Олимпийски комитет отговорен за организирането на Олимпийските игри в Сочи .Пак питам След като не отговаряте отговаряте на другия въпрос . що е то ДИКТАТУРА и има ли наченки в Русия на авторитарен режим .
58
1
 
6
 
! Отговори
Смях преди 10 години
До Анонимен 63 Да София трябваше да бъде Олимпийска столица и основна главна 3аслуга 3а създаването на София за Олимпийска столица е факта че огромна работа за това свършиха др Тодор Живков зет му др Иван Славков и Вицепремиера и министър на културата Георги Йорданов . Те именно направиха София кандидат за олимпийски град. Но империалистите от запада не искаха. А защо ли сдс след промените плюеше по Олимпиадата в София