Папата не може да се откаже от ватиканското си гражданство

Само е пожелал да получи полагащите му се документи на аржентински гражданин
18 фев 2014 20:12, Елка Василева
6
Папата не може да се откаже от ватиканското си гражданство
Снимка: Reuters

Решението на папа Франциск да поднови аржентинските си документи за самоличност бе погрешно изтълкувано от някои чуждестранни медии, които го обявиха за "първия глава на Римокатолическата църква, който се отказва от правото да получи ватиканско гражданство", предаде БТА.

Истината е, че роденият в Аржентина папа пожела да получи полагащите му се биометрични документи на аржентински гражданин - паспорт и лична карта, като изтъкна единствено, че не желае да се ползва с привилегии и ще премине по обичайната административна процедура. Той никога не е обявявал намерение да се отказва от ватиканското си гражданство, нито пък има правото да го направи.

Държавата на град Ватикана, както е официалното й наименование на латински и на италиански, възниква през 1929 година по силата на Латеранските споразумения, наричани още конкордат, които регулират отношенията между Кралство Италия и Светия престол. Официалното име звучи необичайно извън пределите на Италия, но то отразява историческата традиция на градове държави на Апенинския полуостров и в ежедневното общуване най-често се съкращава до Държавата Ватикана или просто Ватикана.

Предшественица на Ватикана е Папската държава, наричана още Държава на църквата, която съществува от 752 до 1870 година, когато с превземането на Рим завършват войните за обединението на Италия. Кралство Италия анексира изцяло териториите на Папската държава с изключение на Ватикана, зад чиито стени се оттегля папата, който отказва да признае новата италианска държава. Тази взаимно неизгодна ситуация продължава 59 години до сключването на конкордата, който признава пълния суверенитет на Светия престол върху територията на Ватикана, а тя се превръща в суверенна държава и по този начин гарантира и светска власт на папата под формата на абсолютна монархия.

Още по темата

Ватикана е единствената държава, която не дава гражданство по кръвна линия и по месторождение, а определящи фактори са функциите и местожителството. Според официалните данни от 2009 година нейното население е възлизало на 799 души, от които 578 са имали гражданство, като между тях са и 114 военнослужещи от Папската швейцарска гвардия. Към тях се прибавят и 234 притежатели на дипломатически паспорти, които са на работа в чужбина. Само 58 кардинали, които са на служба във Ватикана и живеят там или на територията на Римската община, притежават ватиканско гражданство. Всички тези категории губят правата на ватикански граждани при изтичане на срока на служебните им задължения.

В момента на избора на нов папа той автоматично придобива ватиканско гражданство, ако не е от категорията на кардиналите, които го притежават. Папата е абсолютен монарх и не може да се откаже от гражданството на държавата, която владее.

Твърдението, че папата изявил желание да пътува по света като "обикновен аржентински гражданин", бе разпространено от министерството на вътрешните работи на Аржентина и не бива да се възприема като нещо повече от подходящ за момента пиар.

Папата не е "обикновен гражданин" и когато става дума за пътуване в чужбина, той има само задължения, а не права. Неотменимо изискване е да посещава чужди страни само в двойната си функция на държавен глава и на предстоятел на Римокатолическата църква, за което са необходими две покани от приемащата страна - една на държавно и друга на висше религиозно ниво.

Трудно е да си представим, че държавен глава ще тръгне на официално посещение с обикновен паспорт, най-малко защото ще трябва в редица случаи да поиска входна виза с всичките произтичащи от това протоколни последици.

След публикуването на факсимиле от новоиздадените аржентински документи за самоличност на папа Франциск се появиха спекулации, че снимката му не отговаряла на международния стандарт, защото носел шапчица. За успокоение на духовете снимката на папата е съвсем редовна, защото се допуска покривало на главата, което е постоянен елемент от облеклото по религиозни причини и отговаря на определени изисквания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никой човек не може да приема, славата, която е предназначена само за Бога, за себе си.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма и не може да има намесник между Бога и хората, защото всеки човек, когато се новороди и приеме духът на Бога, автоматично става храм на святия дух и Бог говори лично с този човек. Добре би било преди да правим нещо, каквото и да било, да видим какво пише в библията/святите писания и да се допитаме до Бог нашия баща в името на нашия господар и спасител Исус Помазания.
3
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Папата, трябва да спре да бъде папа, защото в новия завет няма нито папи, нито попове, нито пастори като днешните и т.н. Исус остави царството си на небесата, за да се роди като човек, да ни даде пример, как ние да живеем, умря, възкръсна от мъртвите на третия ден и отиде на небето, за да спаси душите на хората по целия свят и да имат тези души вечен живот на небето, а не вечна смърт в огненото езеро.
2
0
 
0
 
! Отговори
Ивелина преди 10 години
Този папа го бива по показността!!! Много шум за нищо! Просто реклама!!! Папска реклама!!!
1
2
 
0
 
! Отговори
pepi преди 10 години
ne sam 4ula