Москва: Не даваме съвети на Украйна

ЕС призова за незабавно прекратяване на насилието
19 фев 2014 15:00, Елка Василева
164
Москва: Не даваме съвети на Украйна
Снимка: Reuters

В Кремъл случващото се в Украйна се третира като опит за държавен преврат, заяви Дмитрий Песков, прессекретар на президента на Русия Владимир Путин.

Песков поясни, че в Украйна се превземат сгради и оръжие.

„В Москва решително осъждат насилието от страна на екстремистки елементи, които се възползваха от изпълнението на условията по амнистията и веднага пристъпиха към насилствени действия“, каза Песков.

Президентите на Русия Владимир Путин и на Украйна Виктор Янукович са провели телефонен разговор през изминалата нощ, каза още прессекретарят на руския държавен глава.

Той обясни, че Путин не е давал и не дава съвети на украинския си колега как и какво да прави. „И не възнамерява да дава съвети и в бъдеще“, каза Песков.

Още по темата
Позицията на ръководството на Русия, на президента на Русия за събитията в Украйна е да се постигне възможно по-скоро урегулиране на ситуацията, но „по какъв начин и за сметка на какво ще бъде постигнато урегулирането е изключително прерогатив на легитимните власти“, добави Песков.

Властите в Киев обявиха събитията от последните дни за опит за завземане на властта. Според изпълняващия длъжността премиер Сергий Арбузов властите са изпълнили задълженията си пред опозицията, но радикално настроените протестиращи са провокирали безредици.

От Кремъл засега не дават отговор за възможността на Украйна да бъде преведен вторият транш от кредита от 15 милиарда долара в настоящия момент.

Руското външно министерство днес обаче публикува съобщение, в което се казва, че Москва "ще употреби цялото си влияние", за да може в Украйна "да се възцари мир и спокойствие". Кремъл настоява опозицията да прекрати кръвопролитието и незабавно да възобнови диалога със законните власти "без заплахи и ултиматуми", се казва в съобщението, цитирано и от Ройтерс.

От своя страна председателят на Европейската комисия Жозе Барозу заяви, че е шокиран и крайно поразен от обстановката в Украйна.

Няма обстоятелства, които биха оправдали подобни сцени, допълва Барозу в свое изявление. Осъждаме най-решително употребата на сила в търсенето на изход от политическата и институционалната криза. Политическото ръководство на страната е отговорно за осигуряването на защитата и основните права и свободи, заявява Барозу.

Призоваваме всички незабавно да прекратят насилието и да започнат смислени разговори в отговор на демократичните очаквания на украинците, посочва председателят на ЕК.

ЕС предлага искрено своето сътрудничество за улесняване на политическия диалог между страните, както и за спадане на напрежението, се посочва в изявлението. Продължаваме да вярваме, че конституционните промени, съставянето на ново правителство на широка основа и създаването на условия за демократични избори
са единственият изход от тази дълбока и продължителна криза, допълва Барозу.

Той заявява, че се очаква предприемането от страна на ЕС на целенасочени мерки срещу отговорните за причиненото насилие и употребата на прекомерна сила, в съответствие с предложението на върховния представител по външната политика и сигурността Катрин Ащън. Според Барозу подобни мерки следва да бъдат утвърдени в спешен порядък.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Ащън съобщи междувременно, че е свикала тази сутрин извънредно заседание на Съвета за политика и сигурност по повод обстановката в Украйна. Ще бъдат разгледани всички възможности, включително налагането на ограничителни мерки срещу отговорните
за репресиите и нарушенията на човешките права, пише в съобщение на пресслужбата на Европейската служба за външно действие.

С оглед на трагичното влошаване на обстановката в Украйна Ащън призовава всички отговорни страни незабавно да прекратят насилието, се посочва в изявлението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
5
 
5
 
! Отговори
Нахъсен преди 10 години
До Ал--79 ;В основата на руската политика е изнудването
94
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
zatova i sq ORION kat mina nad zemqta .... nikoi ne doide ot tam ... da ne sa prosti da se zanimavat s energien vampirizam i da svarshat v ognenoto ezero ili da se kalcirat na prazni mumii ot otrovata :)
93
0
 
3
 
! Отговори
sevcenko преди 10 години
vsicki iztocni zidove-tova sa izceznalite hazari, zatova se deliat na dve grupi, istnskite evrei ne ziveiat v iztocna evropa.izrael e tehniat segasen pansion
92
2
 
3
 
! Отговори
специaлист преди 10 години
до 92 Поствaш лъжи и словоблудствa, който е чел Библиятa ЗНAЕ ТОВA!
91
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
navremeto e bila boginqta maika - reptilianskata imperatrica ot orion .... ama te pone imaha akal da si zaminat :)
90
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
OTEC - razbirai car LYF .... mquuuuuuuuuuuuuuuu
89
2
 
4
 
! Отговори
исак соломон паси преди 10 години
Това, на което ги учи Господ Исус, Му е Възложено от Неговия Отец. Той и Неговият Отец представляват такова съвършено цяло, че думите, които Той говори, са думите на Бог Отец. Господ Исус представлява съвършено Своя Отец, докато е тук, на земята. За разлика от Него юдеите вършат това, което са научили от техния баща. Под техния баща не трябва да се разбира земният им баща, а дявола.
88
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ISUS e produkt pak na izvanzemni spravka - troinata zvezda sirius kucheshkata(luvskata zvezda) e bila visoko v nebeto kato se e rodil .... i za kvo e drankal ... che shtqh da hvali tiq s negativni auri v oganq a tiq sus svetli da gi bere kat pilci .... poredniq energien smukach na niskovibracioni chestoti :)
87
3
 
3
 
! Отговори
Исус навин убиеца преди 10 години
Вие сте от баща дявола, и желаете да вършите похотите на баща си. Той беше открай човекоубиец, и не устоя в истината; защото в него няма истина. Когато изговаря лъжа, от своите си говори, защото е лъжец, и на лъжата баща.Библия Протестантски 1940
86
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ei izvanzemni podlogi .... razbivam vi GOSPODarite edin po edin ... praskaite oshhte s niskovibracionni materiali i nanoboti .... bokluci .... burqta shte vi ojane :) suprotivlqvate se ot lichen egocentrizam i inat i ot strah ot izvanzemnite vi GOSPODari stroiteli na piramidi genetichni manipulatori i prochie !
85
4
 
7
 
! Отговори
специaлист преди 10 години
Те и тези убийствa след 9.9 44 г. ги отричaт 84, те твърдят, че нa тези БЪЛГAРИ " мaлко им е било" товa, че сa ги избили, били видите ли ***, монaрхо- фaшисти, врaгове нa совецкaтa рушкa дупкa..Русофилите тук и нaвсякъде по светa сa докaзaни предaтели, зa тях сaмо руШкaтa съдбa е определящa и вaжнa!
84
4
 
6
 
! Отговори
Св.Йоан преди 10 години
Ваш баща е дяволът; и вие искате да изпълнявате похотите на баща си. Той си беше открай човекоубиец и не устоя в истината, понеже в него няма истина. Кога говори лъжа, своето говори, защото е лъжец и баща на лъжата.КЪМ ЕВРЕИТЕ АВТОР ИСУС ХРИСТОС.Не ми споменавай евреиската тора ***
83
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво двуличие демонстрира Аштън само!!!Типично по английски - високомерие и нагло двуличие...Първо ходиха по протестите в Киев да ги разгарят, после упрекваха властите за щяло и не щяло, докато всеки ден от американското посолство вливаха огромни средства в "протестите".Накрая тъкмо безобразията започнаха да затихват, извикаха Кличко и останалите любимци на Европа за инструктаж в западна Европа... И резултатът не закъсня - отново се развихриха погромите. Но Янукович голям слабак излезе.
82
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе на кривите демократи все комунистите са им виновни! Апа ако са и руснаци - хептен!Абе за каквото и да е патакламата - все става дума за ресурси и пари!ТОва дето едните били един цвят а другите - друг е само стечение на обстоятелства!
81
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименГрешиш.По-долно от комуниста е БЪЛГАРСКИЯТ КОМУНИСТ,който по заповед на москва изби без съд и присъда над 30 000 БЪЛГАРИ,старци жени и деца много от тях собствените им братя и сестри
80
5
 
4
 
! Отговори
специaлист преди 10 години
до Кaквa " небиблейскa" историйкa си измислил? Господ НИКЪДЕ В БИБЛИЯТA НЕ ОТРИЧA СЛОВОТО НA ОТЦA, което е Стaрия зaвет! Библиятa е едно цяло Стaр и Нов зaвет, и Нея ли рaзделихте бе руски ***! Евреите сa библейски нaрод, тaм зa тях Отцa е кaзaл, че сa богопомaзaни, товa сa фaкти, и нa религиятa ли посегнaхте бе *** мръсни?
79
2
 
1
 
! Отговори
sevcenko преди 10 години
po vreme na voinata-v ukraina sa izbiti nad edin milion,zidove,v polsa v hrvatska,no,te se roiat kato pcelite.samo v osmanskata imperia sa bili ok,
78
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
.... nali se seshtash che govorim za genetika .... a ne v tova koi se e pisal novo-ukrainec ( takava narodnost nqma ) ili si e ostanal pisan rusnak !
77
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
70 Ти на мен не ми казвай какво знам и какво не знам , а си помисли следващия пърт като влезеш да запалиш свещичка и целуваш иконата с младенеца че целуваш еврейката дето го е родила и не забравяй на ПЪРВИ ЯНУАРИ да сесетиш какво съм тиказал в деня в който нашата Света Правослана Църква чества ДЕН ОБРЕЗАНИЕ , защото на 7 ден нали знаеш какво правят евреите на момченцата кръц на кожичката . Християнството е ерес на юдаизма и за това столетия наред го е преследавло за да се еманципира .
76
6
 
7
 
! Отговори
Ал преди 10 години
За това , което става в Украйна , вина носи руското правителство и най-вече г-н Путин. Непосредсвено преди започване на преговори за асоцииране на Украйна към ЕС от руска страна бе приложен огромен икономически натиск или по-точно рекет. Украйна бе заплашена с повишаване на цената на пр.газ и на икономически бойкот от страна на Русия, ако не се присъедини към митническия съюз Русия-Беларус-Казахстан. Янукович се подаде на рекета и тогава избухнаха безредиците !