Москва: Не даваме съвети на Украйна

ЕС призова за незабавно прекратяване на насилието
19 фев 2014 15:00, Елка Василева
164
Москва: Не даваме съвети на Украйна
Снимка: Reuters

В Кремъл случващото се в Украйна се третира като опит за държавен преврат, заяви Дмитрий Песков, прессекретар на президента на Русия Владимир Путин.

Песков поясни, че в Украйна се превземат сгради и оръжие.

„В Москва решително осъждат насилието от страна на екстремистки елементи, които се възползваха от изпълнението на условията по амнистията и веднага пристъпиха към насилствени действия“, каза Песков.

Президентите на Русия Владимир Путин и на Украйна Виктор Янукович са провели телефонен разговор през изминалата нощ, каза още прессекретарят на руския държавен глава.

Той обясни, че Путин не е давал и не дава съвети на украинския си колега как и какво да прави. „И не възнамерява да дава съвети и в бъдеще“, каза Песков.

Още по темата
Позицията на ръководството на Русия, на президента на Русия за събитията в Украйна е да се постигне възможно по-скоро урегулиране на ситуацията, но „по какъв начин и за сметка на какво ще бъде постигнато урегулирането е изключително прерогатив на легитимните власти“, добави Песков.

Властите в Киев обявиха събитията от последните дни за опит за завземане на властта. Според изпълняващия длъжността премиер Сергий Арбузов властите са изпълнили задълженията си пред опозицията, но радикално настроените протестиращи са провокирали безредици.

От Кремъл засега не дават отговор за възможността на Украйна да бъде преведен вторият транш от кредита от 15 милиарда долара в настоящия момент.

Руското външно министерство днес обаче публикува съобщение, в което се казва, че Москва "ще употреби цялото си влияние", за да може в Украйна "да се възцари мир и спокойствие". Кремъл настоява опозицията да прекрати кръвопролитието и незабавно да възобнови диалога със законните власти "без заплахи и ултиматуми", се казва в съобщението, цитирано и от Ройтерс.

От своя страна председателят на Европейската комисия Жозе Барозу заяви, че е шокиран и крайно поразен от обстановката в Украйна.

Няма обстоятелства, които биха оправдали подобни сцени, допълва Барозу в свое изявление. Осъждаме най-решително употребата на сила в търсенето на изход от политическата и институционалната криза. Политическото ръководство на страната е отговорно за осигуряването на защитата и основните права и свободи, заявява Барозу.

Призоваваме всички незабавно да прекратят насилието и да започнат смислени разговори в отговор на демократичните очаквания на украинците, посочва председателят на ЕК.

ЕС предлага искрено своето сътрудничество за улесняване на политическия диалог между страните, както и за спадане на напрежението, се посочва в изявлението. Продължаваме да вярваме, че конституционните промени, съставянето на ново правителство на широка основа и създаването на условия за демократични избори
са единственият изход от тази дълбока и продължителна криза, допълва Барозу.

Той заявява, че се очаква предприемането от страна на ЕС на целенасочени мерки срещу отговорните за причиненото насилие и употребата на прекомерна сила, в съответствие с предложението на върховния представител по външната политика и сигурността Катрин Ащън. Според Барозу подобни мерки следва да бъдат утвърдени в спешен порядък.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Ащън съобщи междувременно, че е свикала тази сутрин извънредно заседание на Съвета за политика и сигурност по повод обстановката в Украйна. Ще бъдат разгледани всички възможности, включително налагането на ограничителни мерки срещу отговорните
за репресиите и нарушенията на човешките права, пише в съобщение на пресслужбата на Европейската служба за външно действие.

С оглед на трагичното влошаване на обстановката в Украйна Ащън призовава всички отговорни страни незабавно да прекратят насилието, се посочва в изявлението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
5
 
! Отговори
нещо несхванах преди 10 години
и кво казваш че не е яснодали 10 или 17 % никоя държава няма да остави сънародниците си без да застане зад гърба имсамо ние когато чуем думата емигрант се завъртаме елегантно с дирникакрасива илюстрация на ни чул,ни видял,нито разбрал:)
74
1
 
5
 
! Отговори
без коментар преди 10 години
До Анонимен'"Дай ми контрол над парите на една нация и не ме интересува кой прави законите"Майер Ротшилд.
73
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По-долно нещо от комунист няма!!
72
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руската мечка започна да си показва прогнилите зъби. Зловонията от зиналата и паст се усещат и в България благодарение на продажното русофилство от петата руска колона.
71
1
 
1
 
! Отговори
do 67 преди 10 години
ama to pravitelstvoto predloji izbori ama klichko pochna da protakva i da se uvarta predi 3 meseca nali :) .... mi aide na izbori de .... i pak mi kaji kade osven v zapadnite pogranichni regioni shte namerite glasove za evro-geiskata si neo-kolonialna politika ! za spravna .... nai golemiq vi broi do sega e bil okolo 35 000 ..... e hubu de samo 35 000 li se nameriha da protestirat i to glavno ot LIOV ? nali uj golqmo nedovolstvo a ? a samo 20-30 hilki ....
70
4
 
5
 
! Отговори
Цинизъм преди 10 години
Първо отхвърляш диалога, защото той трябва да доведе до ограничаване на пълномощията на президента, след това хвърляш спец.части срещу демонстранти, после ги обвиняваш за терористи че са се защитавали и накрая обявяваш ДЕН НА НАЦИОНАЛЕН ТРАУР НА ЗАГИНАЛИТЕ....Е ТОЗИ НАДМИНА И БОРИСОВ ПО ЦИНИЗЪМ....
69
2
 
4
 
! Отговори
Майдан робски пазар преди 10 години
Исус, дето ви нарича че сте чеда на дявола и от него сте родени,Нали го разпъвате всяка пасха.Пасхата наближава и започнаха украйнските гой.бас държа че по време на щурма не е имало ивери тъй като са били осведомени и сега полицията млати гойте на майдана
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
63 а защо не го изтълкуваш обратното или викаш както дявола четеш евангелието
67
1
 
4
 
! Отговори
пак глупост преди 10 години
До АнонименТи май не знаеш какво е евреин,това е религия,която отрича Исус Христос.Чел ли си Матей 23 ,какво казва Исус за фарисейството и небиблейската им доктрина?Какво общо може да има между Него и техните доктрини?НИЩО.
66
5
 
6
 
! Отговори
специaлист преди 10 години
Кaто кaзвaм, че русофилите сa нaпълно луди, не се шегувaм, ето руското МAЛЦИНСТВО в Укрaйнa, според тях от тaзи минутa вече е " огромно" мнозинство! Тa руснaците тaм били 30 милионa..., 30 милионa от 45 нaселение...Луди, луди, луди! A според ОФИЦИAЛНAТA СТAТИСТИКA ПО ПРЕБРОЯВAНЕТО В УКРAЙНA руснaците сa ни повече, ни по- мaлко от 10% от нaселението! Колко прaви товa, според русофилите...10% от 45 мил. нaселение е... 9, 10, 20, 30 и ОТГОРЕ ХA, ХA, ХA Ето зaтовa нaроде сме в товa жaлко положение!
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ei izvanzemni podlogi .... razkatavam GOSPODarite vi edin po edin !
64
5
 
7
 
! Отговори
до 60 преди 10 години
Много си зле друже. Ако *** в Украйна имаха поне малък шанс да спечелят изборите щяха да отидат на нови избори, вместо да водят въоръжена борба с БТР-и срещу собственото си население. Вече толкова са безнадеждни нещата, че Янукович и с тотална фалшификация на изборите няма да бъде в състояние да спечели.
63
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
59 кое по точно и унищожението на Гърция , знаеш ли къде беше тя преди 1980 година преди да стане член , след България а днес има ПЕТ ПЪТИ ПО ГОЛАМА ИКОНОМИКА ОТ БЪЛГАРИЯ е преживява голама кризяа вярно , само са си виновни понеже са юзнаци като нас , малко мързеливи и много крадливи но пенсията им е 900 еврао нали а на баба ти колко е .
62
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименА с какво се е занимавала Русия през годините, ***?С благотворителност може би?Питай поляците литовците украинците кавказците волжките българи естонците......а и голяма част от самите руснаци,защото там има и мислещи и знаещи хора а не амеби без мозък като теб,които трябва да ходят с придружител и в тоалетната защото не знаят какво да правят там
61
0
 
5
 
! Отговори
abc v ukraina- преди 10 години
v ukraina-oblast budjak-jiveiat 130 00 balgari,vtori sled ukrainzite.povece ot risnazi,mnogo balgari ima .
60
2
 
9
 
! Отговори
очевидец преди 10 години
Отново олимпиада и отново война- не ви ли е познато? Втори акт на една и съща постановка. Само действащите лица са различни-тогава Грузия срещу Абхазия, сега западна срещу източна Украйна.Сценарият е същия- финансови инжекци и оръжие от американците и насърчаване от европейците.Всичко е напълно прозрачно.Ще трябват отново месеци, за да се докаже, че не властта убива а неофашистите
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
maleee a pomnite li RIMLQNITE ..... upravlqvani ot evreiski jidove ot egiped .... kolko sa klali i zarobvali trakiiskite plemena ....
58
2
 
3
 
! Отговори
Бнай брит преди 10 години
В Брюксел ли та то там само евреи бе и малко масони за цвят.Следователно ще изпрати бат серго за председател.Достоен евреин с две богоборчета или каган кънев или примова или соломон или кохари или биджерано.Ти да не сви *** евреиче дето сте навсякъде във форумите
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
mi aide na izbori da vidin dali nqkoi osven tiq 20 000 det si prostituirat izvinete protestirat redovno ... ta dali nqkoi osven tqh shte glasuva za neo-liberalite na zapada :) daje i zapadnite regioni do polsha da glasuvat masirano za asocirane s evro-geyovete to nqma da suberat poveche ot nqkolko stotin hilqdi glasa ....
56
0
 
4
 
! Отговори
голяма глупост каза преди 10 години
До АнонименХа,ха,ха какво "постижение",то и Гърция е начело на ЕС-президентство ,а страната е де факто унищожена първо икономически,после политически и сега се вижда на кого се кланя.