Москва: Не даваме съвети на Украйна

ЕС призова за незабавно прекратяване на насилието
19 фев 2014 15:00, Елка Василева
164
Москва: Не даваме съвети на Украйна
Снимка: Reuters

В Кремъл случващото се в Украйна се третира като опит за държавен преврат, заяви Дмитрий Песков, прессекретар на президента на Русия Владимир Путин.

Песков поясни, че в Украйна се превземат сгради и оръжие.

„В Москва решително осъждат насилието от страна на екстремистки елементи, които се възползваха от изпълнението на условията по амнистията и веднага пристъпиха към насилствени действия“, каза Песков.

Президентите на Русия Владимир Путин и на Украйна Виктор Янукович са провели телефонен разговор през изминалата нощ, каза още прессекретарят на руския държавен глава.

Той обясни, че Путин не е давал и не дава съвети на украинския си колега как и какво да прави. „И не възнамерява да дава съвети и в бъдеще“, каза Песков.

Още по темата
Позицията на ръководството на Русия, на президента на Русия за събитията в Украйна е да се постигне възможно по-скоро урегулиране на ситуацията, но „по какъв начин и за сметка на какво ще бъде постигнато урегулирането е изключително прерогатив на легитимните власти“, добави Песков.

Властите в Киев обявиха събитията от последните дни за опит за завземане на властта. Според изпълняващия длъжността премиер Сергий Арбузов властите са изпълнили задълженията си пред опозицията, но радикално настроените протестиращи са провокирали безредици.

От Кремъл засега не дават отговор за възможността на Украйна да бъде преведен вторият транш от кредита от 15 милиарда долара в настоящия момент.

Руското външно министерство днес обаче публикува съобщение, в което се казва, че Москва "ще употреби цялото си влияние", за да може в Украйна "да се възцари мир и спокойствие". Кремъл настоява опозицията да прекрати кръвопролитието и незабавно да възобнови диалога със законните власти "без заплахи и ултиматуми", се казва в съобщението, цитирано и от Ройтерс.

От своя страна председателят на Европейската комисия Жозе Барозу заяви, че е шокиран и крайно поразен от обстановката в Украйна.

Няма обстоятелства, които биха оправдали подобни сцени, допълва Барозу в свое изявление. Осъждаме най-решително употребата на сила в търсенето на изход от политическата и институционалната криза. Политическото ръководство на страната е отговорно за осигуряването на защитата и основните права и свободи, заявява Барозу.

Призоваваме всички незабавно да прекратят насилието и да започнат смислени разговори в отговор на демократичните очаквания на украинците, посочва председателят на ЕК.

ЕС предлага искрено своето сътрудничество за улесняване на политическия диалог между страните, както и за спадане на напрежението, се посочва в изявлението. Продължаваме да вярваме, че конституционните промени, съставянето на ново правителство на широка основа и създаването на условия за демократични избори
са единственият изход от тази дълбока и продължителна криза, допълва Барозу.

Той заявява, че се очаква предприемането от страна на ЕС на целенасочени мерки срещу отговорните за причиненото насилие и употребата на прекомерна сила, в съответствие с предложението на върховния представител по външната политика и сигурността Катрин Ащън. Според Барозу подобни мерки следва да бъдат утвърдени в спешен порядък.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Ащън съобщи междувременно, че е свикала тази сутрин извънредно заседание на Съвета за политика и сигурност по повод обстановката в Украйна. Ще бъдат разгледани всички възможности, включително налагането на ограничителни мерки срещу отговорните
за репресиите и нарушенията на човешките права, пише в съобщение на пресслужбата на Европейската служба за външно действие.

С оглед на трагичното влошаване на обстановката в Украйна Ащън призовава всички отговорни страни незабавно да прекратят насилието, се посочва в изявлението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
54 ЗАБРАВИ Исус Христос той също е евреин и е бунтар , нещо като днешните терористи само че сус слово а не с бомби
54
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До в целтаЛеко да не се разцепиш от крякане.Да не те застигне теб това което се полага на националните предатели и ***.Колкото и да виете на умряло жалки путиноидчета,вие сте обречени.Вие сте просто тинята която историята отмива за да за да изчисти нормалната човешка цижилизация Сбогом жалки ***
53
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
52 е не са 30 млн стига повтарял една и съща глупост ИМА ВЕЧЕ ГУГЪЛ ***
52
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Терористичната *** винаги и навсякъде е била ***.Атентата света неделя убийството на христо луков.на франц фердинанд,александър 2 ри.Така също и мафията е тяхно дело,както и всички войни до днес
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
51 а бе тук е пълно с *** , казвам ти отново хващай Сибирския експрес и по БАМ / байкало амурската магистрала / та на китайско руската граница където се намира Еврейската автономна област тя е част от Руската Федерация и ес ранг на Республика , като искаш евреи отивай там да те управляват евреи
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
do 48 .... vsyshnost etnicheskite rusnaci v UKR sa okolo 30 mil ot 45 mil naselenie ;) a puk tochno za zapada shte ti kaja che oshte otkakto e suzdadena latinskata kultura se e zanimavala s zavladqvane i kolonialna politika .... spravka RIM .... i go sravni sus senata na USA ;)
49
1
 
5
 
! Отговори
do 50 преди 10 години
i kak tochno shte budem nachelo na neshto upravlqvano ot evrei ?
48
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 44 тъпака , в Брюксел сме равнопоставени и 2017-18 България ще бъде НАЧЕЛО НА ЕС , това ще е най-голямто ПОСТИЖЕНИЕ В 1300 ГОДИШНАТА И ИСТОРИЯ , защото ще бтдеме наечело на един континентален съюз с ен на брой МОРЕТА , население над 500 млн души и първо място по БВП в света , кога си мечтал за такова нещо.
47
2
 
4
 
! Отговори
Кремъски вълк преди 10 години
Глупости ли анонимнико,затова ли кралицата не смее да припари до ситито,на кой е длъжник англииски гойски наро на баба ми Гюрга.Пиратите англиски са се наричали приватизатори ясно ли ти е това или не докато ограбвали испанските галеони.Дизраели не *** или чърчил има една поема за кънчо п....деров.или идън не е ***
46
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А ти и препоръчваш да стане васал на запада, като 30% там са етнически руснаци? -------------------------------------44 сумняваме да си украинец по скоро си наш червен кхмер Няма такова понятие като васал на ЗАПАДА , запада първо не е единно поянтие има Германия , Франция , ВБ , Италия и т.н няма единен център като Кремъл и Москва и разбира се джуджетов Кремъл.
45
10
 
5
 
! Отговори
до в целтa преди 10 години
Aко Укрaйнa беше истинскa демокрaция, първо нямaше дa е рускa колония, и второ сегa хорaтa нямaше дa сa по площaдите и нямaше снaйперисти дa избивaт протестирaщи хорa!
44
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ти къде видя независими държави в ЕС? -----------------------37 а къде са зависимите .Естествено , че си има правила когато си заедн в съдружие .
43
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Комунистическо мислене на хора, които смятат подчинените си за крепостни селяни... Какво значи държавен преврат бе, братушки? Държавата не е ли на хората, или за вас държавата е на вожда и обкръжението му. Вожда се предполага, че е там по волята на народа, и когато народа не го иска си отива... поне така е в нормалните държави, но там където хората са третирани като крепостни селяни е съвсем различно... Повтарям, държавата е на хората, не на една личност!!!
42
4
 
4
 
! Отговори
украинец преди 10 години
До АнонименА ти и препоръчваш да стане васал на запада, като 30% там са етнически руснаци?
41
5
 
5
 
! Отговори
Dublin преди 10 години
Москва: Не даваме съвети на Украйна...ami vreme e da pocnete da go pravite...
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
40 хайде на избори тогава / руснаците са 7 млн *** /
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-старите запазени писмени сведения за Британските острови са оставени от пътешественика Питей през 4 век пр.н.е. През следващите столетия регионът поддържа търговски връзки със Средиземноморието, най-вече като доставчик на калай. Римляните достигат до Великобритания през 55 година пр.н.е., когато Юлий Цезар дори се прехвърля с войските си на острова, но скоро се изтегля. По това време южните райони са населени от брити и белги, близки помежду си келтски народности.Аре без глупости 34
38
2
 
4
 
! Отговори
do 23 преди 10 години
pitashtiq ! az shti otgovorq be ..... 20 000 protestirashti na fona na 45 miliona naselenie ot koito 30 miliona chisti etnicheski rusnaci .. brei te mnogo sa se razbuntuvali
37
6
 
11
 
! Отговори
в целта преди 10 години
Време е терористичната *** да бъде демократизирана, както действат в демократичните държави...без право на глас с груба сила и незабавен съд, които заслужават ...на място ! Убийствата, палежите, обезглавяването на мирни хора не са действия на "мирни протестиращи", това е организирана прозападна *** !
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За пореден път медиите са тотално неадекватни. Само една тема за апостола, претопена в новини за световното положение и битовото дребнотемие. Така и не се научихме да почитаме героите си. Случващото се някъде далеч по-важно ли е от подвига на Левски, дал живота си да сме свободни, а не роби с фесове? Жалка работа!