"Беркут" настъпи в Киев, радикални демонстранти ги изтласкаха

Евакуираха парламента и правителството
Обновена: 20 фев 2014 10:57 | 20 фев 2014 09:22, Елка Василева
286

Снимка: Reuters

 

Бойците от спецчастите "Беркут" пристъпиха към активни действия и предприеха опит да изтласкат демонстрантите от площад "Независимост" в Киев, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на украинската телевизия "5 канал".

В операцията се използват светлинно-шумови гранати и гумени куршуми. На площада се чуват мощни взривове на гранати, над него се издига гъст черен дим.

Още по темата

След това радикалните демонстранти на площад „Независимост“ атакуваха милиционерския кордон, изтласквайки спецчастите „Беркут“ към Мариинския парк и взимайки няколко души от тях в плен. Това съобщи местна телевизия, цитирана от ИТАР-ТАСС. Нарушавайки примирието в деня на траур, протестиращите използваха огнестрелно оръжие срещу органите на реда.

От сцената на площада звучат призиви за укрепване на позициите на улиците Грушевски и Институтская.

Протестиращите са подпалили покриви край Октябърския дворец на улица Институтская. По думите на очевидци около него се води стрелба с автомати. Спецчастите „Беркут“ биват изтласквани от Дома на профсъюзите към Европейския площад.

Снайперист стреля по милиционерите на площад "Независимост", се казва в съобщение, публикувано на сайта на украинското МВР. Ранени са над 20 служители на реда, се добавя в съобщението.

Демонстрантите правят димна завеса, палейки автомобили. Срещу милиционерите летят петролни бомби и камъни.

Срещу милиционерите е било използвано отровно вещество, съобщи в ефира на местна телевизия говорителят на МВР Сергей Бурлаков. В момента се изяснява какво е веществото.

Радикалните демонстранти отново превзеха Украинския дом, който се намира близо до площад "Независимост" и започнаха да изграждат барикади пред централния му вход. През нощта срещу 19 февруари под натиска на „Беркут“ протестиращите напуснаха Украинския дом, който беше завзет през нощта срещу 26 януари.

Служителите от апарата на правителството на Украйна бяха помолени да напуснат сградата. Това съобщи Интерфакс, като се позова на източник от правителството. Малко преди това от Върховната рада бяха евакуирани депутатите и служителите. Следващите заседания на парламента са отменени.

През изминалата нощ лидерите на опозицията договориха с властите примирие. Но национал-радикалното обединение „Десен сектор“, чиито представители участваха в сблъсъците с милицията и завземането на административни сгради в различни региони на Украйна, отказа да спазва примирието.

Междувременно стана ясно, че Русия не спира втория транш от помощта за Украйна, но първо трябва да се нормализира положението в страната. Това заяви говорителят на президента Владимир Путин, Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Украински правителствен източник съобщи вчера, че вторият транш от 2 милиарда долара руски кредит от обещаните 15 милиарда долара помощ за Украйна се отлага до петък по технически причини.

Путин обеща да отпусне кредит от 15 милиарда долара на Украйна и да намали цените на руския газ за изпитващата огромни финансови затруднения страна. Постигнатото през ноември споразумение между Москва и Киев се смята за награда за отказа на Украйна да подпише търговско споразумение с Европейския съюз и да засили връзките си с Русия, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
7
 
2
 
! Отговори
до 178 преди 10 години
Защото такива има само по лъжливите руските медии.
148
4
 
7
 
! Отговори
VDCH преди 10 години
До до 160Лукойл е 75 % собственост на консорциум от банки регистриран в Холандия. А това за Козлудуй, че го мислиш за руски - no comment
147
8
 
3
 
! Отговори
Сър Пичук преди 10 години
Брей, на малцината червени *** явно са им вдигнали нормата за "мнения". Ла*нометите са на бързи обороти. ***, платена ***, фашисти - откъде ли ми е познато!?
146
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съгласен съм със 163 Христина тука всички си правят вятър на устата :)
145
6
 
19
 
! Отговори
Ори преди 10 години
До nikonik01Ти бил ли си в Украина умнико??? Това със сламените къщи е точно толкова вярно, колкото и че в България жибеем в сламени къщи. Що се отнася до стандарта, то да ти кажа, че живеят по- добре от българите, а пенсионерите могат да си плащат парното, тока, водата, газа (щото са газифицирани, отново за разлика от ЕВРОПЕЙСКИТЕ БЪЛГАРИ), да се хранят нормално и, о боже остават парички да спестят и пратят (вярно малко) на роднините в европейска България. Я сега ми кажете, европейски тикви, колко наши пенсионера си позволяват този живот???!
144
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кръволока Путин съвсем разкри грозната си мутра. Негови снайперисти стрелят от покрива на хотел Украйна който се извисява над Майдан. Стрелбата е съвсем безразборна. Това обаче по никакъв начин не смущава нашите комунисти да величаят кървавия диктатор Путин и неговата парцалена кукла Янукович.
143
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 160....ако икономиката на България беше в западни ръце сега нямаше да мрънкаш че си най беден,най нещастен и най изчезващ в Европа...
142
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко са мощни украинските демонстранти ! "Страшните" Беркут изглеждат безпомощни и жалки пред тях ! Кога и у нас така ?!
141
3
 
7
 
! Отговори
VDCH преди 10 години
nikonik01Ами *** във Великата задокеанска демокрация. Там скоро може да ви наградят с безплатна екскурзия до някой концлагер. От мен един съвет: Livingston - на около 100 км северно от Ню Орлеанс, Луизиана. Стопанисват се от FEMA. Служителите са строги, но справедливи. Обичат майтапите. Вие сте млад, ще излезете запазен.
140
6
 
0
 
! Отговори
до 160 преди 10 години
Посмали малко ***,то само Лукойл е 20% от икономиката не да не говорим за Козлодуй и Газпром.
139
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
има ли комунисти има и кръв,няма нищо чудно
138
2
 
10
 
! Отговори
Христина преди 10 години
На кой в България му стиска да влезе въоръжен в американското посолство?Тука мъжете са само във форума
137
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Днес еврочалмите и еврогейовете са много активни и си мислят , че като крякат по форумите ще разширят афрогейското съюзче.
136
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Явно кризата на запад е близо за да стават такива неща в украйна.Русия също е империя и се бори за визстановяване сферата си на влияние.Както винаги страдат невинните хора и на запад и на изток.От 19 век насам две огромни империй се борят за доминация в света-Британската империя и Руската империя:3 войни на британската импеия в афганистан през 19 век,една на СССР,една на САЩ.Борбата между Усия и Англия за контрол и влияние на Балканите,Кримската война и.т.н.Днешните събития са само продължение
135
4
 
5
 
! Отговори
АЗ ,СЪМ БЪЛГАРЧЕ.. преди 10 години
УКРАЙНСКИТЕ КАЗАЦИ , ЩЕ ПОБЕДЯТ !!!БЪДЕТЕ УБЕДЕНИ В ТОВА!!КАЗАШКИТЕ КОННИЦИ СА СВЕТОВНО ИЗВЕСТНИ ОЩЕ ОТ ПСВ!
134
4
 
2
 
! Отговори
nikonik01 преди 10 години
Ако България е абсурдна държава Украйна е такава х2! Там димки и боеве редовно стават в техния парламент ,фемени-мемени , престъпност > от БГ, Корупция > от БГ, беззаконие > от БГ, по селата много живеят още в сламени къщи , 70 години комунизъм, милиони загинали от глада през 1922 и ВСВ 1941-1945,Чернобил ,огромна липса на инфраструктура, през 2005 една Украинка на морето ми каза 60$ мин заплата 200 $ среднен годишен БВП на фл от насел. Украйна: 7295$, България: 14103$, Русия: 17518$ . Смятай...
133
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Четете *** и разберете, че такава държава като Украина НЯМА. Това е измислена от коминтерна страна, която като гледам няма и да я има. Западната част е била Полска, а по-голямата източна част е била Русия. За разлика от нас те и сега са с по-висок стандарт на живот и сравнително запазена промишленост. Вероятността тази промишленост да бъде ликвидирана или да не работи за обществото (като у нас) е много вероятна, ако влезнат в ЕС. В момента целия огън се подклажда от гадните Поляци.
132
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Целта на световното правителство е да се предизвика гражданска война в Украйна. Изпълнителите на тази *** поръчка са САЩ с подкрепата на ЕС. Тъй наречените протестиращи или бунтовници срещу режима в Украйна са наемници и терористи финансирани от американските международни лобита.
131
9
 
14
 
! Отговори
Истината преди 10 години
*** гей организации от типа отворено общество и бъгларски хелзински комитет "инвестираха" 5млрд долара за да могат да въоръжат и организират 50 хил провокатори водени от открит гей и бивш боксьор. Само че:1) За евреите това не е Русия 1917 2) В САЩ пускат електрошокове на бременни жени, всичката тази *** щеше да е обявена за терорист и изметена на същия ден3) не могат 50хил души да избиват полицаи и да решат съдбата на 40млн. защото.. просто не е редно
130
13
 
7
 
! Отговори
за 141 преди 10 години
Трагедията на България е че САЩ изобщо не се интересуват от България. Това ни прави бедни и зависими от руската ***.